Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.05.11
novenyvedoszer.hu

Vince napja a borászok várakozása a jó termésért

2024.01.23

Koccintásoktól volt hangos a rádpusztai Gasztro Élménybirtok. Tizenhét dél-balatoni borász mutatkozott be a Vince-napi sétáló kóstolón, sőt még a pezsgőkészítésbe is beavatták a résztvevőket.

A Sonline beszámolója alapján rajnai pezsgőt is lehetett kóstolni a Hujber Pincészet standjánál. – Ez a brut kategóriájú, gyümölcsös-friss pezsgőnk újdonság, most kerül majd kereskedelmi forgalomba, valamint hoztunk fehér-rosé és vörös újborokat is – árulta el Hujber Attila. A balatonboglári borász hozzátette: a könnyed, reduktív fehér borok a legkedveltebbek a vendégeik körében. Androsics Ferenc  borász ízelítőként megkóstoltatta a résztvevőkkel 2021-es Olaszrizling borát is, amely az Országház bora címmel is büszkélkedik. 

Kapcsolódó tartalom:
https://www.novenyvedoszer.hu/hirek/balatonbor-benne-van-az-igazi-balatoni-eleterzes

– Annyi finom bort kínálnak, hogy mindenhol csak egy kortyot szabad inni – mondta Szilvia, aki Budapestről érkezett a kóstolóra. Bór Norbertné, a Balatonboglári Hegyközségi Tanács titkára elmondta: Rádpusztán első alkalommal rendeztek borkóstolót 17 dél-balatoni borász részvételével. 

– Reményeink szerint a borkedvelő vendégek mellett több vendéglátós is eljött hozzánk, borászaink egységet képviselnek, jó csapat vagyunk és hisszük, hogy a Balaton télen-nyáron menő – emelte ki a titkár, aki azt is elmondta, hogy február harmadikán a Gasztrofarsangon mutatkoznak be a borászok, márciusban és áprilisban Kishegyen szerveznek kóstolókat.

Sétáló borkóstoló Rádpusztán
Biró Norbert, a Dél-Balatoni Borút elnöke köszöntőjében elmesélte, hogy nyáron egy villatulajdonossal találkozott, aki nem ismerte a környéket és elmesélte neki, hogy Kishegyen milyen minőségi borászatok és éttermek találhatóak.  – Minden csatornán be kell mutatnunk a dél-balatoni borvidék nedűit, amelyek bármely magyar borvidék termékeivel felveszik a versenyt – emelte ki Biró Norbert, a somogyi közgyűlés elnöke.

Ez is érdekes lehet:
https://www.novenyvedoszer.hu/hirek/ettol-sikeres-a-balatoni-boraszok-osszefogasa

Witzmann Mihály, a térség országgyűlési képviselője szerint már nem kell bizonygatni, hogy a Balaton nem csak nyáron kedvelt helyszíne a vendéglátásnak, a közösségépítésnek, a kultúrának, gasztronómiának. – Csak a mai napon kettő gasztrokulturális rendezvényt szerveztek, a Balatonhoz nem csak a földrajzi táj szépsége miatt érdemes ellátogatni, hanem gazdag, sokszínű programokkal várják az érdeklődőket télen is – emelte ki Witzmann Mihály, aki borászként Vince-napi hagyományokról is beszélt. 

–  Ha fénylik Vince, megtelik a pince, erre minden esélyünk meg van, mert nem esett és kiváló napsütésben gyönyörködhettünk, jó termésre számíthatunk – jegyezte meg a képviselő.  Házigazdájuk ötféle finomságokkal készült a borok mellé, Bujdosó Ferenc pedig a pezsgőkészítés alapjaiba avatta be a résztvevőket.

Ezzel is foglalkoztunk korábban:
https://www.novenyvedoszer.hu/hirek/ismet-kudarc-a-balaton-ellenes-hiszteria-

Ezeket is olvasta már?

Aki kadarkát termeszt, arra felfigyelnek mindenhol

2024.04.24

Hagyományos szőlő és borfajtáink közé tartozik a kadarka, a Dél-Alföldön nagy múltra tekint vissza a termesztése és készítése. Ez volt az első olyan fajta Kiskőrösön és környékén, ami megjelent és óriási gazdasági fejlődést indított el. Ez a térség valamikor állattartással és legeltetéssel foglalkozott, aztán a filoxéra járvány adta meg a lehetőséget a Homokhátságnak, hogy szőlőtermesztéssel foglalkozzanak – így jelent meg elsőként a kadarka és volt meghatározó egészen a rendszerváltozásig. A szőlőtermesztés szerencsére most is meghatározó szerepet játszik a Dél-Alföldön: az önálló hegyközségek közül a 2600 hektárjával a Kiskőrösi Hegyközség a legnagyobb az országban, tehát még mindig óriási szőlőterületeik vannak. Bár a kadarka eredetileg a Balkánról került hazánkba, évszázadok alatt a magyar borkultúra meghatározó elemévé vált. Ma már a magyar fajták közé sorolják....

Günzer Tamás lett az év bortermelője

2024.03.05

A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló...

Magyar borok sikerétől volt hangos a Sakura Borverseny

2024.03.05

Aranyérmet kapott a Dereszla Pincészet száraz Furmintja a Japánban nemrégiben megrendezett Sakura Nemzetközi Borversenyen. A bor egyébként nem ismeretlen az országban, ugy...

Új pályázatok segítik a hazai borászatok fejlődését

2024.02.20

A borászok már nagyon várják a tavasszal meghirdetendő pályázatokat, amelyek lehetővé teszik többek között szőlészeti gépek, technológiai berendezések beszerzésé...

Ezekre pályázhatnak idén a hazai borászatok

2024.01.29

A szőlő-és borágazat jelentős technológiai és tudásigényes ágazat, ahol az nyer, aki gyorsabban látja meg az alkalmazkodás új irányát és a kínálkozó információ...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  






Megismertem és elfogadom: Adatkezelés




| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.