Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.05.18

BalatonBor: benne van az igazi balatoni életérzés

2023.06.28

Egyre népszerűbb a BalatonBor, amelyet idén 19 termelő, köztük számos dél-balatoni borász készíthet el. A Balatoni Kör legfontosabb célja, hogy a balatoni termelők a térségben tudják értékesíteni a boraikat, valamint, hogy a legtöbb vendéglátóhelyen jelen legyen a régiós bormárka. Ez a nyári főszezon közeledtével még nagyobb jelentőséggel bír. A 100 százalék olaszrizlingből készülő nedű ugyanis egyre népszerűbb a tóhoz érkezők vendégek körében.



A 2022-es olaszrizling a Balaton Bora, amely kellemes, könnyed, igazi nyári borozós ital, melyet fröccs formájában is lehet fogyasztani. A balatonőszödi Androsics Pincészet a hegybor után idén BalatonBort is készít. Androsics Ferenc borász azt mondja, hogy ez a bor az igazi életérzést testesíti meg. -Ez a BalatonBor a nyári borozgatás fő találmánya a tó körül, illetve országosan is elmondható mindez. Ezek nem nagy mennyiségben készített borok egyik pincészetben sem: mi például 4 ezer palackot készítettünk első körben és még a tartályban van 6 ezer palacknak megfelelő alapanyag, de a BalatonBor valójában a nyári, fröccsözős termék, ami a tó parton ülve igazi élménynek számít. A Hegybor pedig egy önálló fogyasztásra kigondolt, későbbi szüretelésű, dűlő szelektált bor. A borászok ezt úgynevezett vak kóstolással választják ki és döntik el, hogy mi az, ami odavaló, s mi az, ami nem -foglalta össze Androsics Ferenc.

 


A száz százalékban készülő BalatonBor nyolc évvel ezelőtt indult útjára, a Balatoni Kör és a Rizling Generáció közös terméke az első régiós bormárka hazánkban. A Balatonlellei Bujdosó Pincészet a BalatonBor szabályrendszerének a megalkotásában is részt vett és a kezdetektől is készíti a nedűt.

Bujdosó Ferenc szerint ez a régiós bormárka azért jött létre, hogy minden balatoni vendéglátóhelyen legyen egy tipikusan balatoni olaszrizling, melyhez azonnal hozzájuthat a vendég. -Ez egész évben kapható legyen és jusson el mindenhova. Ma már ha olaszrizlinget keresnek a vendégek, akkor azt úgy keresik, hogy a BalatonBort kérik valójában. Ez a bor a régióról szól, ahol az olaszrizling egy könnyű, gyümölcsös illatos bor. Mi a Balatonboglári Borvidéken könnyű helyzetben voltunk, mert a boraink eredendően gyümölcsösek, élénk és jó savkarakterűek -mondta a borász.

Ez is érdekelheti:
https://novenyvedoszer.hu/gazdaportal/ettol-sikeres-a-balatoni-boraszok-osszefogasa

Az elmúlt nyolc évben egységesedett a BalatonBor stílusa, ez pedig megbízható, jó minőséget garantál a fogyasztóknak – bármelyik termelő balatoni borát választják is. Veszprémben nem csak a BalatonBort és a Hegybort, hanem a Kóstold körbe a Balatont elnevezésű kiadványt is bemutatták, amelyben számos balatoni borász és vendéglátó van feltüntetve benne. Nem csak saját magukat népszerűsítik benne a borászok, hanem egymás vállalkozását is ajánlják. Androsics Ferenc szerint ezzel igazán erősíthető a balatoni vendéglátás és borkultúra.

A témához kapcsolódik:
https://novenyvedoszer.hu/gazdaportal/ismet-kudarc-a-balaton-ellenes-hiszteria-


Szerzők:
Növényvédőszer.hu / Kommunikáció

Ezeket is olvasta már?

Akár önellátók is lehetnénk hagymatermesztésben

2024.05.18

Idén jó előjelekkel indul a vöröshagyma szezonja, hiszen a korai felmelegedés olaszországi körülményeket tudott biztosítani a növénynek. Vetésforgónál a hagyma mellett jól társítható a burgonya és a gyökérzöldségek, hiszen ezeknek a betakarítási folyamataiban – így a gépesítésben – nagyon nagy a hasonlóság. Ezekkel a növényekkel növelni lehet a gazdaságosságot és a piacra jutást. S hogy valóban hazai földben termett hagymát vásároltunk-e, ahhoz egy jó tanáccsal szolgál a szakember: barna színűnek kell lenni a külső páncélnak, mert a holland például sárgásabb. Összességében tehát jó hír, hogy növekedhet a hagyma vetésterülete itthon, ebben a zöldségben igazán van lehetőség, ám csak öntözési lehetőséggel együtt. Akár önellátók is lehetnénk és a magyar földben termett vöröshagyma igen jó minőséget képvisel. A földön, ha van rá lehetőség még a gyomirtás is automatizálható. A világ hagymafogyasztása- és igénye ráadásul folyamatosan nő. ...

Baktériumok és gombák támadják a diófákat

2024.05.18

Eddig szépen fejlődtek a diófák. Azonban a május 12-én körbejárt fiatal fán már valamelyik baktériumának és a gnomónia gombájának a tüneteit is megtaláltam. - hí...

Ettől a gombától pöttyös a kajszi és lyukacsosak a levelek

2024.05.17

A kajszin, a szilván, a cseresznyén és a mandulán is erősödik a levéllyukacsosodást okozó gombának, a sztigminának a fertőzése. - írja legújabb növényvédelmi elő...

Nincs más választás aszály ellen: öntözni kell

2024.05.17

Hazánkban az öntözési beruházások az agráriumon belül talán a legkomolyabb fejlesztésnek számítanak, amelyeknek a vége látványos megtérüléssel zárulhat. A termel...

GYÜMÖLCSKÁRTEVŐK AKTUÁLIS RAJZÁSI ADATAI, ADATOK FRISSÍTVE 2024.05.15.

2024.05.16

Megjelent Radácsiné Dr. Hári Katalin legújabb házikerti károsítók csapdafogási eredményei, illetve a webkamerás csapdafogási értékelések. A keleti gyümölcsmoly raj...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  






Megismertem és elfogadom: Adatkezelés




| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.