Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.05.04
novenyvedoszer.hu

Óriási lehetőségek vannak a hazai pezsgőben

2022.08.15

Töretlen a népszerűsége a Dereszla Pincészet pezsgőinek, de emellett természetesen a boraik is keresettek. Erről ír részletesen a talentisagro.hu agrároldal. Az értékesítési adatok ezért arra késztetik mind a balatoni, mind pedig a tokaji birtok vezetőit, hogy a pezsgőben lévő lehetőségeket ezután is érdemes kihasználni. Ezért például a Balatonon az idei évjáratban a pezsgőre hárul minden figyelem.

Ezentúl évente hatvanezer palack rozépezsgő készítésére szeretne a Dereszla Balaton berendezkedni, amely a tavalyi évtől kezdve kizárólag pinot noir-ból készül. Az idei évnek van egy másik pezsgő újdonsága is, amelynek száz százalékban chardonnay szőlő az alapanyaga. Mindkettőben közös a hagyományos Champagne-technológia, vagyis a másodlagos erjesztés a palackban megy végbe. Ezután jön a degorzsálás, amikor a pezsgőpalack nyakában a dugóra leülepedett seprő eltávolítása történik meg. Kalocsai László, a Dereszla Pincészet birtokigazgatója szerint várhatóan szeptember közepéig megtörténik a balatoni pezsgők seprőtlenítése és onnantól kezdve azok forgalomba kerülhetnek. Emellett természetesen folytatódik a hagyományos borok készítése is: az idei szüretben elsősorban a Balaton zászlósborára, az olaszrizlingre koncentrálnak a szakemberek, de a népszerű rozéborokra is nagy figyelem hárul, a vörösbornál pedig a kékfrankos lesz az, amelyet előnyben részesítenek.



Tokaj-Hegyalján a nagy szárazság ellenére a szőlők az átlagosnál jobban vészelték át az évtizedek óta nem látott forróságot, de a szüret mégsem kezdődik olyan korán, mint ahogy azt tervezték - tehát szeptember elején -, mert megállt az érési folyamat a szőlőkben. A tokaji birtokon addig is a pezsgőre koncentrálnak: kétszázezer palacknyi pezsgőnek megfelelő szőlőt terveznek az idei évben feldolgozni a borászatban. A birtokigazgató reményei szerint ezekkel a pezsgőkkel három év múlva találkozhatnak a vásárlók, mert fontos az aránylag hosszú érlelési idő a magas minőségű pezsgőknél. A borok közül egyértelműen a furmint a legsikeresebb, ezért az idei év kereskedelmi eredményein felbuzdulva harminc százalékkal növelik a száraz furmint készítési mennyiségét.


-Biztató, hogy néhány piacon sikerült az elmúlt évek értékesítését a többszörösére emelni -ez elsősorban a japán és az angol piac, amely a legnagyobb növekedést mutatja idén. Hatvan-hetvenezer aszú bort is készítünk majd, mert bármennyire is a száraz borokra és a habzó, gyöngyöző borokra koncentrálunk, de azért a borvidék éke továbbra is az aszú -nyilatkozta Kalocsai László a talentisagro.hu weboldalnak.


Szerzők:
Növényvédőszer.hu - Kommunikáció / Talentis Agro - Kommunikáció

Ezeket is olvasta már?

Günzer Tamás lett az év bortermelője

2024.03.05

A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható. A Magyar Bor Akadémia elnöke, Koch Csaba ünnepi köszöntőjében kiemelte, hogy a kétkörös szavazás alapján igen nagy merítéssel került odaítélésre ez a díj. Első körben közel 900, az ágazat elismert, tekintélyes személyiségei, jelentős szakmai szervezetek tagjai, a vendéglátás és a gasztronómia kiemelkedő személyei csakúgy, mint a szaksajtó képviselői szavazhattak. A második körben a Magyar Bor Akadémia tagjai és korábbi Év Bortermelője címmel rendelkező borászok voksolhattak. ...

Magyar borok sikerétől volt hangos a Sakura Borverseny

2024.03.05

Aranyérmet kapott a Dereszla Pincészet száraz Furmintja a Japánban nemrégiben megrendezett Sakura Nemzetközi Borversenyen. A bor egyébként nem ismeretlen az országban, ugy...

Új pályázatok segítik a hazai borászatok fejlődését

2024.02.20

A borászok már nagyon várják a tavasszal meghirdetendő pályázatokat, amelyek lehetővé teszik többek között szőlészeti gépek, technológiai berendezések beszerzésé...

Ezekre pályázhatnak idén a hazai borászatok

2024.01.29

A szőlő-és borágazat jelentős technológiai és tudásigényes ágazat, ahol az nyer, aki gyorsabban látja meg az alkalmazkodás új irányát és a kínálkozó információ...

Balaton 2024: olaszrizlinggel erősítenek a borászok

2024.01.25

Az olaszrizling régebben egy méltatlanul lenézett szőlőfajta volt, most pedig elmondható róla, hogy nem megy ki a divatból. A borászok a kezdetektől tisztában voltak azz...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  






Megismertem és elfogadom: Adatkezelés




| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.