Töretlen a népszerűsége a Dereszla Pincészet pezsgőinek, de emellett természetesen a boraik is keresettek. Erről ír részletesen a talentisagro.hu agrároldal. Az értékesítési adatok ezért arra késztetik mind a balatoni, mind pedig a tokaji birtok vezetőit, hogy a pezsgőben lévő lehetőségeket ezután is érdemes kihasználni. Ezért például a Balatonon az idei évjáratban a pezsgőre hárul minden figyelem.
Ezentúl évente hatvanezer palack rozépezsgő készítésére szeretne a Dereszla Balaton berendezkedni, amely a tavalyi évtől kezdve kizárólag pinot noir-ból készül. Az idei évnek van egy másik pezsgő újdonsága is, amelynek száz százalékban chardonnay szőlő az alapanyaga. Mindkettőben közös a hagyományos Champagne-technológia, vagyis a másodlagos erjesztés a palackban megy végbe. Ezután jön a degorzsálás, amikor a pezsgőpalack nyakában a dugóra leülepedett seprő eltávolítása történik meg. Kalocsai László, a Dereszla Pincészet birtokigazgatója szerint várhatóan szeptember közepéig megtörténik a balatoni pezsgők seprőtlenítése és onnantól kezdve azok forgalomba kerülhetnek. Emellett természetesen folytatódik a hagyományos borok készítése is: az idei szüretben elsősorban a Balaton zászlósborára, az olaszrizlingre koncentrálnak a szakemberek, de a népszerű rozéborokra is nagy figyelem hárul, a vörösbornál pedig a kékfrankos lesz az, amelyet előnyben részesítenek.
Tokaj-Hegyalján a nagy szárazság ellenére a szőlők az átlagosnál jobban vészelték át az évtizedek óta nem látott forróságot, de a szüret mégsem kezdődik olyan korán, mint ahogy azt tervezték - tehát szeptember elején -, mert megállt az érési folyamat a szőlőkben. A tokaji birtokon addig is a pezsgőre koncentrálnak: kétszázezer palacknyi pezsgőnek megfelelő szőlőt terveznek az idei évben feldolgozni a borászatban. A birtokigazgató reményei szerint ezekkel a pezsgőkkel három év múlva találkozhatnak a vásárlók, mert fontos az aránylag hosszú érlelési idő a magas minőségű pezsgőknél. A borok közül egyértelműen a furmint a legsikeresebb, ezért az idei év kereskedelmi eredményein felbuzdulva harminc százalékkal növelik a száraz furmint készítési mennyiségét.
-Biztató, hogy néhány piacon sikerült az elmúlt évek értékesítését a többszörösére emelni -ez elsősorban a japán és az angol piac, amely a legnagyobb növekedést mutatja idén. Hatvan-hetvenezer aszú bort is készítünk majd, mert bármennyire is a száraz borokra és a habzó, gyöngyöző borokra koncentrálunk, de azért a borvidék éke továbbra is az aszú -nyilatkozta Kalocsai László a talentisagro.hu weboldalnak.
Hagyományos szőlő és borfajtáink közé tartozik a kadarka, a Dél-Alföldön nagy múltra tekint vissza a termesztése és készítése. Ez volt az első olyan fajta Kiskőrösön és környékén, ami megjelent és óriási gazdasági fejlődést indított el. Ez a térség valamikor állattartással és legeltetéssel foglalkozott, aztán a filoxéra járvány adta meg a lehetőséget a Homokhátságnak, hogy szőlőtermesztéssel foglalkozzanak – így jelent meg elsőként a kadarka és volt meghatározó egészen a rendszerváltozásig. A szőlőtermesztés szerencsére most is meghatározó szerepet játszik a Dél-Alföldön: az önálló hegyközségek közül a 2600 hektárjával a Kiskőrösi Hegyközség a legnagyobb az országban, tehát még mindig óriási szőlőterületeik vannak. Bár a kadarka eredetileg a Balkánról került hazánkba, évszázadok alatt a magyar borkultúra meghatározó elemévé vált. Ma már a magyar fajták közé sorolják.... ➜
A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló... ➜
Aranyérmet kapott a Dereszla Pincészet száraz Furmintja a Japánban nemrégiben megrendezett Sakura Nemzetközi Borversenyen. A bor egyébként nem ismeretlen az országban, ugy... ➜
A borászok már nagyon várják a tavasszal meghirdetendő pályázatokat, amelyek lehetővé teszik többek között szőlészeti gépek, technológiai berendezések beszerzésé... ➜
A szőlő-és borágazat jelentős technológiai és tudásigényes ágazat, ahol az nyer, aki gyorsabban látja meg az alkalmazkodás új irányát és a kínálkozó információ... ➜
Az olaszrizling régebben egy méltatlanul lenézett szőlőfajta volt, most pedig elmondható róla, hogy nem megy ki a divatból. A borászok a kezdetektől tisztában voltak azz... ➜
Koccintásoktól volt hangos a rádpusztai Gasztro Élménybirtok. Tizenhét dél-balatoni borász mutatkozott be a Vince-napi sétáló kóstolón, sőt még a pezsgőkészítésb... ➜
Pach Gábor lett az új elnöke az idén 10 éves Balatoni Körnek, a tó körüli egyesület a tisztújító közgyűlésen 9 új taggal is bővült. A Zamárdiban élő Pach Gáb... ➜
Bár a pezsgő egész évben elérhető a boltok polcain, a legtöbben az év végi ünnepek kapcsán teszik kosaraikba. A pezsgőkészítésnek hagyománya van hazánkban. A Nemze... ➜
Már nem csak az év végén ugrik meg a kereslet a pezsgők iránt, ugyanis nem véletlenül jelennek meg a borospincékben látványosan a pezsgők év közben és állnak rá a ... ➜
Világszerte növekszik a pezsgőfogyasztás, de nem csak ilyenkor év végén. A pezsgőnek egyébként az igazi lökést a 2008-as pénzügyi válság adta meg, azóta nevezik v... ➜
A Garamvári Szőlőbirtok Furmint Brut 2019 pezsgő lett a legjobb a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Év Pezsgője Nemzeti Pezsgőversenyen. A Vál... ➜
Önvezető traktorok, szőlőmetsző robotok. A digitalizáció már régóta jelen van az agrárium meghatározó ágazatában, a szőlőtermesztésben és feldolgozásban, ám a ... ➜
Egy kilogramm első osztályú aszúszem felvásárlási ára idén 3600 forint, ami a korábbi évekhez képest idén rekordot döntött. Ez mindenképpen jó hír a termelőknek,... ➜
Nem csak kevesebb bort fogyasztunk, de az ízlésünk is alaposan megváltozott. Többek között ez derül ki a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának legújabb piackutatásából. E... ➜
A Dereszla Bisztró ötvözi a hazai és a nemzetközi ízvilágot, ami ugyan rövid, de annál fantáziadúsabb étlapján is észrevehető. Mindössze 3-3 előétel, leves és de... ➜
Új szabályokhoz kell alkalmazkodniuk a bortermelőknek. A kiterjesztett gyártói felelőségi rendszer (EPR) keretében bevezetésre került a borágazat számára egy egyszerű... ➜
A szőlő művelése és értékesítése során el kell gondolkodnia a termelőnek, hogy milyen fajtára van szükség – ez határozza meg leginkább a nyereségességet. Az Irs... ➜
Új és különleges vörösbor gazdagítja ezentúl a balatoni borok választékát, elsősorban azokra gondolva, akik az igazán minőségi borokat keresik és kedvelik. A Deresz... ➜
A magyar borászok tele vannak újításokkal, miközben tisztelik a hagyományaikat és féltő szeretettel óvják a szakmai titkaikat – jelentette ki Nagy István agrárminisz... ➜
Amíg Magyarországon húsz éve még harminc liter volt az éves átlagos borfogyasztás egy személyre nézve, idén ez 17 és fél literre esett vissza. Bár sokan azt gondoljá... ➜
Támad a lisztharmat, de szinte minden gombabetegségnek a tünete fellelhető már valamennyi borvidék szőlőiben. Az elmúlt napokban lehullott eső és a párás időjárás m... ➜
Tokaj-Hegyalján befejeződött a szüret a Dereszla Pincészet ültetvényein. Erre még nem volt példa, hogy a tervezettnél három héttel korábban végezzenek a munkával. To... ➜
Hogyan indul be az aszúsodási folyamat? Mennyi csapadékot kap még a szőlő? Ezek a kérdések foglalkoztatják a szőlőtermesztőket Tokaj-Hegyalján, ahol egyes fajtáknál ... ➜
Bár az elmúlt néhány napban sok helyre megérkezett az eső, a hosszú ideje tartó szárazság szinte mindenhol érezteti hatását, így a tokaji szőlősgazdák is küzdenek... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.