Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.05.04
novenyvedoszer.hu

Nem csak a fehérborok hódítanak a Balatonnál

2023.08.09

Új és különleges vörösbor gazdagítja ezentúl a balatoni borok választékát, elsősorban azokra gondolva, akik az igazán minőségi borokat keresik és kedvelik. A Dereszla Balaton csúcs cuvée bora a Carmina nevet kapta és ezzel szeretné mind a bort, mind pedig a borászatot a vezető, vörösbort készítő pincészetek közé beemelni. A Carmina a legjobb és legszebb tételek kiválasztásával jött létre, amely egy 2020-as évjáratú merlot, cabernet franc és cabernet sauvignon házasítás.

A Dereszla balatoni sorozata már ismert a borkedvelők körében: három fajtája, a kékfrankos, a merlot és a cabernet franc az úgynevezett középkategóriába tartozik, a csúcskategória pedig egyértelműen a Carmina lesz. Ezt erősítette meg Kalocsai László birtokigazgató, aki beszámolt arról is, hogy most kezd termőre fordulni számos ültetvény – így például az olaszrizlingnek ez lesz az első szürete, ami jelentősen segíti az önálló alapanyag ellátását a borászatnak, de már a második évjárata lesz a kékfrankos szüretnek a Tihanyi-félszigeten.

Már a tavalyi év is ugyanilyen mozgalmas volt a pincészet életében, hiszen mind a tokaji, mind a balatoni boraival részt vett a Dereszla a világ legnagyobb borkiállításán Düsseldorfban, a magyar közösségi standon. Itt mutatkoztak be az elmúlt évek újdonságai, eredményei. A balatoni borok új dizájnját először ezen a kiállításon láthatták az érdeklődők: az eddig is a piacon lévő Lebegés sorozat ugyanis megújult, valamint az úgynevezett középkategóriában is három vörös borral - kékfrankos, merlot és cabernet franc – kedveskedtek a szakemberek a borkedvelőknek.



Egy éve kezdődött a forgalmazása a Lebegés termékcsaládnak, az első szállítások hamar eljutottak a nagyobb üzletekbe: legelőször az Auchan polcain találkozhattak a vásárlók ezekkel, de a CBA, a Tesco és a Spar üzletekben is megjelentek a Lebegés borok. Eközben befejeződtek a Dereszla Pincészethez tartozó Henye dűlő teljes területén is a fejlesztések: mintegy nyolc hektárt telepítettek be kabar, furmint és hárslevelű fajtákkal. Amikor ezek a szőlők két év múlva termőre fordulnak, akkor még tovább színesítik majd a Dereszla termékpalettáját.

A tokaji birtokon a bor melletta pezsgőre koncentrálnak évek óta: kétszázezer palacknyi pezsgőnek megfelelő szőlőt terveztek legutóbbfeldolgozni a borászatban. A birtokigazgató reményei szerint ezekkel a pezsgőkkel három év múlva találkozhatnak a vásárlók, mert fontos az aránylag hosszú érlelési idő a magas minőségű pezsgőknél. A borok közül egyértelműen a furmint a legsikeresebb, ezért a kereskedelmi eredményeken felbuzdulva harminc százalékkal növelték a száraz furmint készítési mennyiségét.



-”Biztató, hogy néhány piacon sikerült az elmúlt évek értékesítését a többszörösére emelni -ez elsősorban a japán és az angol piac, amely a legnagyobb növekedést mutatja. Hatvan-hetvenezer aszú bort is készítünk majd, mert bármennyire is a száraz borokra és a habzó, gyöngyöző borokra koncentrálunk, de azért a borvidék éke továbbra is az aszú” -nyilatkozta Kalocsai László.

Az értékesítési adatok is igen árulkodóak: 2022áttörést hozott a balatoni borok eladásában és jelenleg nyolcországba szállítják a Dereszla balatoni borászatának a borait. Jelentős mennyiséget tesznek ki ezek közül a dobozos borok, amelyeket főleg az orosz és a tajvani piac fogyasztói kedvelnek, de megkezdődtek a szállítások Hollandiába, Németországba és Lengyelországba is. Egy amerikai partner például annyira megszerette a birtok borait, hogy beválogatta a saját márkás borai közé az olaszrizlinget és a kékfrankost. 


Szerzők:
Növényvédőszer.hu / Kommunikáció

Ezeket is olvasta már?

Günzer Tamás lett az év bortermelője

2024.03.05

A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható. A Magyar Bor Akadémia elnöke, Koch Csaba ünnepi köszöntőjében kiemelte, hogy a kétkörös szavazás alapján igen nagy merítéssel került odaítélésre ez a díj. Első körben közel 900, az ágazat elismert, tekintélyes személyiségei, jelentős szakmai szervezetek tagjai, a vendéglátás és a gasztronómia kiemelkedő személyei csakúgy, mint a szaksajtó képviselői szavazhattak. A második körben a Magyar Bor Akadémia tagjai és korábbi Év Bortermelője címmel rendelkező borászok voksolhattak. ...

Magyar borok sikerétől volt hangos a Sakura Borverseny

2024.03.05

Aranyérmet kapott a Dereszla Pincészet száraz Furmintja a Japánban nemrégiben megrendezett Sakura Nemzetközi Borversenyen. A bor egyébként nem ismeretlen az országban, ugy...

Új pályázatok segítik a hazai borászatok fejlődését

2024.02.20

A borászok már nagyon várják a tavasszal meghirdetendő pályázatokat, amelyek lehetővé teszik többek között szőlészeti gépek, technológiai berendezések beszerzésé...

Ezekre pályázhatnak idén a hazai borászatok

2024.01.29

A szőlő-és borágazat jelentős technológiai és tudásigényes ágazat, ahol az nyer, aki gyorsabban látja meg az alkalmazkodás új irányát és a kínálkozó információ...

Balaton 2024: olaszrizlinggel erősítenek a borászok

2024.01.25

Az olaszrizling régebben egy méltatlanul lenézett szőlőfajta volt, most pedig elmondható róla, hogy nem megy ki a divatból. A borászok a kezdetektől tisztában voltak azz...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  






Megismertem és elfogadom: Adatkezelés




| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.