Új és különleges vörösbor gazdagítja ezentúl a balatoni borok választékát, elsősorban azokra gondolva, akik az igazán minőségi borokat keresik és kedvelik. A Dereszla Balaton csúcs cuvée bora a Carmina nevet kapta és ezzel szeretné mind a bort, mind pedig a borászatot a vezető, vörösbort készítő pincészetek közé beemelni. A Carmina a legjobb és legszebb tételek kiválasztásával jött létre, amely egy 2020-as évjáratú merlot, cabernet franc és cabernet sauvignon házasítás.
A Dereszla balatoni sorozata már ismert a borkedvelők körében: három fajtája, a kékfrankos, a merlot és a cabernet franc az úgynevezett középkategóriába tartozik, a csúcskategória pedig egyértelműen a Carmina lesz. Ezt erősítette meg Kalocsai László birtokigazgató, aki beszámolt arról is, hogy most kezd termőre fordulni számos ültetvény – így például az olaszrizlingnek ez lesz az első szürete, ami jelentősen segíti az önálló alapanyag ellátását a borászatnak, de már a második évjárata lesz a kékfrankos szüretnek a Tihanyi-félszigeten.
Már a tavalyi év is ugyanilyen mozgalmas volt a pincészet életében, hiszen mind a tokaji, mind a balatoni boraival részt vett a Dereszla a világ legnagyobb borkiállításán Düsseldorfban, a magyar közösségi standon. Itt mutatkoztak be az elmúlt évek újdonságai, eredményei. A balatoni borok új dizájnját először ezen a kiállításon láthatták az érdeklődők: az eddig is a piacon lévő Lebegés sorozat ugyanis megújult, valamint az úgynevezett középkategóriában is három vörös borral - kékfrankos, merlot és cabernet franc – kedveskedtek a szakemberek a borkedvelőknek.
Egy éve kezdődött a forgalmazása a Lebegés termékcsaládnak, az első szállítások hamar eljutottak a nagyobb üzletekbe: legelőször az Auchan polcain találkozhattak a vásárlók ezekkel, de a CBA, a Tesco és a Spar üzletekben is megjelentek a Lebegés borok. Eközben befejeződtek a Dereszla Pincészethez tartozó Henye dűlő teljes területén is a fejlesztések: mintegy nyolc hektárt telepítettek be kabar, furmint és hárslevelű fajtákkal. Amikor ezek a szőlők két év múlva termőre fordulnak, akkor még tovább színesítik majd a Dereszla termékpalettáját.
A tokaji birtokon a bor melletta pezsgőre koncentrálnak évek óta: kétszázezer palacknyi pezsgőnek megfelelő szőlőt terveztek legutóbbfeldolgozni a borászatban. A birtokigazgató reményei szerint ezekkel a pezsgőkkel három év múlva találkozhatnak a vásárlók, mert fontos az aránylag hosszú érlelési idő a magas minőségű pezsgőknél. A borok közül egyértelműen a furmint a legsikeresebb, ezért a kereskedelmi eredményeken felbuzdulva harminc százalékkal növelték a száraz furmint készítési mennyiségét.
-”Biztató, hogy néhány piacon sikerült az elmúlt évek értékesítését a többszörösére emelni -ez elsősorban a japán és az angol piac, amely a legnagyobb növekedést mutatja. Hatvan-hetvenezer aszú bort is készítünk majd, mert bármennyire is a száraz borokra és a habzó, gyöngyöző borokra koncentrálunk, de azért a borvidék éke továbbra is az aszú” -nyilatkozta Kalocsai László.
Az értékesítési adatok is igen árulkodóak: 2022áttörést hozott a balatoni borok eladásában és jelenleg nyolcországba szállítják a Dereszla balatoni borászatának a borait. Jelentős mennyiséget tesznek ki ezek közül a dobozos borok, amelyeket főleg az orosz és a tajvani piac fogyasztói kedvelnek, de megkezdődtek a szállítások Hollandiába, Németországba és Lengyelországba is. Egy amerikai partner például annyira megszerette a birtok borait, hogy beválogatta a saját márkás borai közé az olaszrizlinget és a kékfrankost.
Hagyományos szőlő és borfajtáink közé tartozik a kadarka, a Dél-Alföldön nagy múltra tekint vissza a termesztése és készítése. Ez volt az első olyan fajta Kiskőrösön és környékén, ami megjelent és óriási gazdasági fejlődést indított el. Ez a térség valamikor állattartással és legeltetéssel foglalkozott, aztán a filoxéra járvány adta meg a lehetőséget a Homokhátságnak, hogy szőlőtermesztéssel foglalkozzanak – így jelent meg elsőként a kadarka és volt meghatározó egészen a rendszerváltozásig. A szőlőtermesztés szerencsére most is meghatározó szerepet játszik a Dél-Alföldön: az önálló hegyközségek közül a 2600 hektárjával a Kiskőrösi Hegyközség a legnagyobb az országban, tehát még mindig óriási szőlőterületeik vannak. Bár a kadarka eredetileg a Balkánról került hazánkba, évszázadok alatt a magyar borkultúra meghatározó elemévé vált. Ma már a magyar fajták közé sorolják.... ➜
A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló... ➜
Aranyérmet kapott a Dereszla Pincészet száraz Furmintja a Japánban nemrégiben megrendezett Sakura Nemzetközi Borversenyen. A bor egyébként nem ismeretlen az országban, ugy... ➜
A borászok már nagyon várják a tavasszal meghirdetendő pályázatokat, amelyek lehetővé teszik többek között szőlészeti gépek, technológiai berendezések beszerzésé... ➜
A szőlő-és borágazat jelentős technológiai és tudásigényes ágazat, ahol az nyer, aki gyorsabban látja meg az alkalmazkodás új irányát és a kínálkozó információ... ➜
Az olaszrizling régebben egy méltatlanul lenézett szőlőfajta volt, most pedig elmondható róla, hogy nem megy ki a divatból. A borászok a kezdetektől tisztában voltak azz... ➜
Koccintásoktól volt hangos a rádpusztai Gasztro Élménybirtok. Tizenhét dél-balatoni borász mutatkozott be a Vince-napi sétáló kóstolón, sőt még a pezsgőkészítésb... ➜
Pach Gábor lett az új elnöke az idén 10 éves Balatoni Körnek, a tó körüli egyesület a tisztújító közgyűlésen 9 új taggal is bővült. A Zamárdiban élő Pach Gáb... ➜
Bár a pezsgő egész évben elérhető a boltok polcain, a legtöbben az év végi ünnepek kapcsán teszik kosaraikba. A pezsgőkészítésnek hagyománya van hazánkban. A Nemze... ➜
Már nem csak az év végén ugrik meg a kereslet a pezsgők iránt, ugyanis nem véletlenül jelennek meg a borospincékben látványosan a pezsgők év közben és állnak rá a ... ➜
Világszerte növekszik a pezsgőfogyasztás, de nem csak ilyenkor év végén. A pezsgőnek egyébként az igazi lökést a 2008-as pénzügyi válság adta meg, azóta nevezik v... ➜
A Garamvári Szőlőbirtok Furmint Brut 2019 pezsgő lett a legjobb a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Év Pezsgője Nemzeti Pezsgőversenyen. A Vál... ➜
Önvezető traktorok, szőlőmetsző robotok. A digitalizáció már régóta jelen van az agrárium meghatározó ágazatában, a szőlőtermesztésben és feldolgozásban, ám a ... ➜
Egy kilogramm első osztályú aszúszem felvásárlási ára idén 3600 forint, ami a korábbi évekhez képest idén rekordot döntött. Ez mindenképpen jó hír a termelőknek,... ➜
Nem csak kevesebb bort fogyasztunk, de az ízlésünk is alaposan megváltozott. Többek között ez derül ki a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának legújabb piackutatásából. E... ➜
A Dereszla Bisztró ötvözi a hazai és a nemzetközi ízvilágot, ami ugyan rövid, de annál fantáziadúsabb étlapján is észrevehető. Mindössze 3-3 előétel, leves és de... ➜
Új szabályokhoz kell alkalmazkodniuk a bortermelőknek. A kiterjesztett gyártói felelőségi rendszer (EPR) keretében bevezetésre került a borágazat számára egy egyszerű... ➜
A szőlő művelése és értékesítése során el kell gondolkodnia a termelőnek, hogy milyen fajtára van szükség – ez határozza meg leginkább a nyereségességet. Az Irs... ➜
A magyar borászok tele vannak újításokkal, miközben tisztelik a hagyományaikat és féltő szeretettel óvják a szakmai titkaikat – jelentette ki Nagy István agrárminisz... ➜
Amíg Magyarországon húsz éve még harminc liter volt az éves átlagos borfogyasztás egy személyre nézve, idén ez 17 és fél literre esett vissza. Bár sokan azt gondoljá... ➜
Támad a lisztharmat, de szinte minden gombabetegségnek a tünete fellelhető már valamennyi borvidék szőlőiben. Az elmúlt napokban lehullott eső és a párás időjárás m... ➜
Tokaj-Hegyalján befejeződött a szüret a Dereszla Pincészet ültetvényein. Erre még nem volt példa, hogy a tervezettnél három héttel korábban végezzenek a munkával. To... ➜
Hogyan indul be az aszúsodási folyamat? Mennyi csapadékot kap még a szőlő? Ezek a kérdések foglalkoztatják a szőlőtermesztőket Tokaj-Hegyalján, ahol egyes fajtáknál ... ➜
Bár az elmúlt néhány napban sok helyre megérkezett az eső, a hosszú ideje tartó szárazság szinte mindenhol érezteti hatását, így a tokaji szőlősgazdák is küzdenek... ➜
Töretlen a népszerűsége a Dereszla Pincészet pezsgőinek, de emellett természetesen a boraik is keresettek. Az értékesítési adatok ezért arra késztetik mind a balatoni,... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.