Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.05.04
novenyvedoszer.hu

Hazai borászati siker: ráálltak a pincészetek a pezsgőre

2023.12.30

Már nem csak az év végén ugrik meg a kereslet a pezsgőkiránt, ugyanis nem véletlenül jelennek meg a borospincékben látványosan a pezsgők év közben és állnak rá a borok mellett erre az italra is a legtöbb helyen. Ennek két helyen látni igazán a jelét: a Balatonnál és az aszú hazájában, Tokajban. Idén már beszámoltunk róla, hogy a Dél-Balatonnál gombamód szaporodnak a pezsgőt készítő pincészetek. A tapasztalatok alapján ugyanis egyre többen keresik a jó minőségű nedűt a nyári melegben is.

A Hujber Pincészetben nagy sikere van a 2020-as chardonnay pezsgőnek, amelyre a szép, gyümölcsös savak jellemzők leginkább. Egyre több Dél-balatoni borász készít pezsgőt, ez már egyfajta presztízs és fogyasztói elvárás is. Hujber Attila borász szerint a vásárlók szeretik és kedvelik a pezsgőt, ugyanez igaz a többi borásznál is, így a borvidék a buborékos irányba kezd elmozdulni.

-Ez oda vezethető vissza, hogy már nem csak az ünnepek itala a pezsgő, hanem a mindennapoké is. A frissesség és a borvidék gyümölcsössége jó alapot ad ehhez. A Dél-Balaton mindig is erről a két jegyéről volt híres, ez szépen visszaköszön a pezsgőben, amelybenszépek a savak és a gyümölcsös jegyek, a borvidék éghajlata, talaja pedig kiváló a pezsgőalap készítésére, mert minden a korai szüretnél kezdődik: 9 és 10 körüli savtartalom és 15 körüli mustfok kell hozzá, de vannak olyan borvidékek, ahol köves a talaj – mint a Somló-hegy és az északi part. Ezek teljesen mások, mint a déli parton készült pezsgők, ahol sokkal frissebbek, gyümölcsösebb savak vannak a pezsgőben, mint egy másik borvidéken készült pezsgőnél -értékelte a pezsgő iránti keresletet a borász.

Bujdosó Ferenc, a Balatonboglári Borvidék elnöke mindehhez azt tette hozzá, hogy a borvidék már tíz évvel ezelőtt megfogalmazta a napfény és a pezsgés szlogenjét, ezért az év minden részében helye van a pezsgőnek. Világszerte elindult a folyamat, hogy vége a pezsgő szezonális jellegének, így egész évben van már fogyasztás. -A trend a gyümölcsösség, a frissesség és a könnyedség felé mozdult el -összegezte az elnök.


Ráadásul rengeteg koktél alapja is a pezsgő, ennek is köszönhető, hogy világszinten már jelentősen megugrott a buborékos italok forgalma. A Dél-balatoni borászok pedig abban bíznak, hogy ez hamarosan hazánkban is így lesz. 
Tavaly minden idők legnagyobb és legeredményesebb szürete fejeződött be Tokaj-Hegyalján a Dereszla Pincészet ültetvényein, amelynek az eredményeit hamarosan mindenki élvezheti. Több, mint 9 ezer mázsa szőlőt dolgoztak fel, amelyből jelentős mennyiség, mintegy 2 ezer mázsa pezsgő alapanyag került be a pincészetbe. A pezsgő a hazai piac mellett külföldön is egyre népszerűbb.

A borvidék zászlóshajója azonban mégis csak az aszú. Már tavaly októberben érezhető volt, hogy a nyár végi, kedvezőtlennek ígérkező terméskilátásokon a csapadékos időjárás és a sok napsütés még sokat változtathat. Végül a lehullott nagy mennyiségű eső és a melegebb idő kedvezett az aszúsodásnak. Kalocsai László birtokigazgató október elején megelőlegezte, hogy a 2022-es év nem csak a pezsgőről és a száraz borokról, hanem az aszúról is szól majd. Az eredmények azóta magukért beszélnek: 40 ezer palack 5-6 puttonyos aszút sikerült készíteni a Dereszla Pincészetben.

A Dereszla Balaton ültetvényein is a várakozásoknak megfelelően fejeződött be a szüret. Tokajhoz hasonlóan itt is egyre fontosabb szerepet tölt be a pezsgőkészítés a megnövekedett fogyasztói igényeknek köszönhetően. Ebben az évben ezért a pinot noir és a kékfrankos házasításából 60 ezer palack pezsgőalapanyag kerül be a feldolgozóba. A boroknál az olasz rizling, a rozé és a kékfrankos közül lehet majd hamarosan választania a borkedvelőknek.

Kalocsai László beszámolt arról is, hogy a rozépezsgők értékesítése során a hazai piac ellátása élvezi az elsőbbséget, de a tervekben kiemelt helye lesz a pezsgőnek, mert a cégcsoport már közel százezer palack eladásával számol. -A jelenlegi készleteink lehetőséget adnak arra, hogy megmutassuk a külföldi partnereink részére is a pezsgőválasztékunkat. Eközben a balatoni borokra is büszkék vagyunk, mert bekerültek a Hunguest szállodalánc kínálatába és a teljes portfólió megtalálható az Auchan, a Tesco és a Metro áruházláncokban. Ezeket Dereszla Balatoni Lebegés néven lehet megvásárolni -mondta a birtokigazgató.

Töretlen a népszerűsége a Dereszla Pincészet pezsgőinek, de emellett természetesen a boraik is keresettek. Erről írt részletesen a Talentisagro.hu agrároldal. Az értékesítési adatok ezért arra késztették mind a balatoni, mind pedig a tokaji birtok vezetőit, hogy a pezsgőben lévő lehetőségeket ezután is érdemes kihasználni. Ezért például a Balatonon a 2023-as évjáratban a pezsgőre hárult minden figyelem.

Ezentúl évente hatvanezer palack rozépezsgő készítésére szeretne a Dereszla Balaton berendezkedni, amely a tavalyi évtől kezdve kizárólag pinot noir-ból készül. Az idei évnek van egy másik pezsgő újdonsága is, amelynek száz százalékban chardonnay szőlő az alapanyaga. Mindkettőben közös a hagyományos Champagne-technológia, vagyis a másodlagos erjesztés a palackban megy végbe. Ezután jön a degorzsálás, amikor a pezsgőpalack nyakában a dugóra leülepedett seprő eltávolítása történik meg.

A birtokigazgató reményei szerint a sikeres évjáratú pezsgőkkel hamarosan találkozhatnak a vásárlók, mert fontos az aránylag hosszú érlelési idő a magas minőségű pezsgőknél. 


Szerzők:
Növényvédőszer.hu / Kommunikáció

Ezeket is olvasta már?

Günzer Tamás lett az év bortermelője

2024.03.05

A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható. A Magyar Bor Akadémia elnöke, Koch Csaba ünnepi köszöntőjében kiemelte, hogy a kétkörös szavazás alapján igen nagy merítéssel került odaítélésre ez a díj. Első körben közel 900, az ágazat elismert, tekintélyes személyiségei, jelentős szakmai szervezetek tagjai, a vendéglátás és a gasztronómia kiemelkedő személyei csakúgy, mint a szaksajtó képviselői szavazhattak. A második körben a Magyar Bor Akadémia tagjai és korábbi Év Bortermelője címmel rendelkező borászok voksolhattak. ...

Magyar borok sikerétől volt hangos a Sakura Borverseny

2024.03.05

Aranyérmet kapott a Dereszla Pincészet száraz Furmintja a Japánban nemrégiben megrendezett Sakura Nemzetközi Borversenyen. A bor egyébként nem ismeretlen az országban, ugy...

Új pályázatok segítik a hazai borászatok fejlődését

2024.02.20

A borászok már nagyon várják a tavasszal meghirdetendő pályázatokat, amelyek lehetővé teszik többek között szőlészeti gépek, technológiai berendezések beszerzésé...

Ezekre pályázhatnak idén a hazai borászatok

2024.01.29

A szőlő-és borágazat jelentős technológiai és tudásigényes ágazat, ahol az nyer, aki gyorsabban látja meg az alkalmazkodás új irányát és a kínálkozó információ...

Balaton 2024: olaszrizlinggel erősítenek a borászok

2024.01.25

Az olaszrizling régebben egy méltatlanul lenézett szőlőfajta volt, most pedig elmondható róla, hogy nem megy ki a divatból. A borászok a kezdetektől tisztában voltak azz...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  






Megismertem és elfogadom: Adatkezelés




| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.