Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.05.18

Hazai borászati siker: ráálltak a pincészetek a pezsgőre

2023.12.30

Már nem csak az év végén ugrik meg a kereslet a pezsgőkiránt, ugyanis nem véletlenül jelennek meg a borospincékben látványosan a pezsgők év közben és állnak rá a borok mellett erre az italra is a legtöbb helyen. Ennek két helyen látni igazán a jelét: a Balatonnál és az aszú hazájában, Tokajban. Idén már beszámoltunk róla, hogy a Dél-Balatonnál gombamód szaporodnak a pezsgőt készítő pincészetek. A tapasztalatok alapján ugyanis egyre többen keresik a jó minőségű nedűt a nyári melegben is.

A Hujber Pincészetben nagy sikere van a 2020-as chardonnay pezsgőnek, amelyre a szép, gyümölcsös savak jellemzők leginkább. Egyre több Dél-balatoni borász készít pezsgőt, ez már egyfajta presztízs és fogyasztói elvárás is. Hujber Attila borász szerint a vásárlók szeretik és kedvelik a pezsgőt, ugyanez igaz a többi borásznál is, így a borvidék a buborékos irányba kezd elmozdulni.

-Ez oda vezethető vissza, hogy már nem csak az ünnepek itala a pezsgő, hanem a mindennapoké is. A frissesség és a borvidék gyümölcsössége jó alapot ad ehhez. A Dél-Balaton mindig is erről a két jegyéről volt híres, ez szépen visszaköszön a pezsgőben, amelybenszépek a savak és a gyümölcsös jegyek, a borvidék éghajlata, talaja pedig kiváló a pezsgőalap készítésére, mert minden a korai szüretnél kezdődik: 9 és 10 körüli savtartalom és 15 körüli mustfok kell hozzá, de vannak olyan borvidékek, ahol köves a talaj – mint a Somló-hegy és az északi part. Ezek teljesen mások, mint a déli parton készült pezsgők, ahol sokkal frissebbek, gyümölcsösebb savak vannak a pezsgőben, mint egy másik borvidéken készült pezsgőnél -értékelte a pezsgő iránti keresletet a borász.

Bujdosó Ferenc, a Balatonboglári Borvidék elnöke mindehhez azt tette hozzá, hogy a borvidék már tíz évvel ezelőtt megfogalmazta a napfény és a pezsgés szlogenjét, ezért az év minden részében helye van a pezsgőnek. Világszerte elindult a folyamat, hogy vége a pezsgő szezonális jellegének, így egész évben van már fogyasztás. -A trend a gyümölcsösség, a frissesség és a könnyedség felé mozdult el -összegezte az elnök.


Ráadásul rengeteg koktél alapja is a pezsgő, ennek is köszönhető, hogy világszinten már jelentősen megugrott a buborékos italok forgalma. A Dél-balatoni borászok pedig abban bíznak, hogy ez hamarosan hazánkban is így lesz. 
Tavaly minden idők legnagyobb és legeredményesebb szürete fejeződött be Tokaj-Hegyalján a Dereszla Pincészet ültetvényein, amelynek az eredményeit hamarosan mindenki élvezheti. Több, mint 9 ezer mázsa szőlőt dolgoztak fel, amelyből jelentős mennyiség, mintegy 2 ezer mázsa pezsgő alapanyag került be a pincészetbe. A pezsgő a hazai piac mellett külföldön is egyre népszerűbb.

A borvidék zászlóshajója azonban mégis csak az aszú. Már tavaly októberben érezhető volt, hogy a nyár végi, kedvezőtlennek ígérkező terméskilátásokon a csapadékos időjárás és a sok napsütés még sokat változtathat. Végül a lehullott nagy mennyiségű eső és a melegebb idő kedvezett az aszúsodásnak. Kalocsai László birtokigazgató október elején megelőlegezte, hogy a 2022-es év nem csak a pezsgőről és a száraz borokról, hanem az aszúról is szól majd. Az eredmények azóta magukért beszélnek: 40 ezer palack 5-6 puttonyos aszút sikerült készíteni a Dereszla Pincészetben.

A Dereszla Balaton ültetvényein is a várakozásoknak megfelelően fejeződött be a szüret. Tokajhoz hasonlóan itt is egyre fontosabb szerepet tölt be a pezsgőkészítés a megnövekedett fogyasztói igényeknek köszönhetően. Ebben az évben ezért a pinot noir és a kékfrankos házasításából 60 ezer palack pezsgőalapanyag kerül be a feldolgozóba. A boroknál az olasz rizling, a rozé és a kékfrankos közül lehet majd hamarosan választania a borkedvelőknek.

Kalocsai László beszámolt arról is, hogy a rozépezsgők értékesítése során a hazai piac ellátása élvezi az elsőbbséget, de a tervekben kiemelt helye lesz a pezsgőnek, mert a cégcsoport már közel százezer palack eladásával számol. -A jelenlegi készleteink lehetőséget adnak arra, hogy megmutassuk a külföldi partnereink részére is a pezsgőválasztékunkat. Eközben a balatoni borokra is büszkék vagyunk, mert bekerültek a Hunguest szállodalánc kínálatába és a teljes portfólió megtalálható az Auchan, a Tesco és a Metro áruházláncokban. Ezeket Dereszla Balatoni Lebegés néven lehet megvásárolni -mondta a birtokigazgató.

Töretlen a népszerűsége a Dereszla Pincészet pezsgőinek, de emellett természetesen a boraik is keresettek. Erről írt részletesen a Talentisagro.hu agrároldal. Az értékesítési adatok ezért arra késztették mind a balatoni, mind pedig a tokaji birtok vezetőit, hogy a pezsgőben lévő lehetőségeket ezután is érdemes kihasználni. Ezért például a Balatonon a 2023-as évjáratban a pezsgőre hárult minden figyelem.

Ezentúl évente hatvanezer palack rozépezsgő készítésére szeretne a Dereszla Balaton berendezkedni, amely a tavalyi évtől kezdve kizárólag pinot noir-ból készül. Az idei évnek van egy másik pezsgő újdonsága is, amelynek száz százalékban chardonnay szőlő az alapanyaga. Mindkettőben közös a hagyományos Champagne-technológia, vagyis a másodlagos erjesztés a palackban megy végbe. Ezután jön a degorzsálás, amikor a pezsgőpalack nyakában a dugóra leülepedett seprő eltávolítása történik meg.

A birtokigazgató reményei szerint a sikeres évjáratú pezsgőkkel hamarosan találkozhatnak a vásárlók, mert fontos az aránylag hosszú érlelési idő a magas minőségű pezsgőknél. 


Szerzők:
Növényvédőszer.hu / Kommunikáció

Ezeket is olvasta már?

Aki kadarkát termeszt, arra felfigyelnek mindenhol

2024.04.24

Hagyományos szőlő és borfajtáink közé tartozik a kadarka, a Dél-Alföldön nagy múltra tekint vissza a termesztése és készítése. Ez volt az első olyan fajta Kiskőrösön és környékén, ami megjelent és óriási gazdasági fejlődést indított el. Ez a térség valamikor állattartással és legeltetéssel foglalkozott, aztán a filoxéra járvány adta meg a lehetőséget a Homokhátságnak, hogy szőlőtermesztéssel foglalkozzanak – így jelent meg elsőként a kadarka és volt meghatározó egészen a rendszerváltozásig. A szőlőtermesztés szerencsére most is meghatározó szerepet játszik a Dél-Alföldön: az önálló hegyközségek közül a 2600 hektárjával a Kiskőrösi Hegyközség a legnagyobb az országban, tehát még mindig óriási szőlőterületeik vannak. Bár a kadarka eredetileg a Balkánról került hazánkba, évszázadok alatt a magyar borkultúra meghatározó elemévé vált. Ma már a magyar fajták közé sorolják....

Günzer Tamás lett az év bortermelője

2024.03.05

A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló...

Magyar borok sikerétől volt hangos a Sakura Borverseny

2024.03.05

Aranyérmet kapott a Dereszla Pincészet száraz Furmintja a Japánban nemrégiben megrendezett Sakura Nemzetközi Borversenyen. A bor egyébként nem ismeretlen az országban, ugy...

Új pályázatok segítik a hazai borászatok fejlődését

2024.02.20

A borászok már nagyon várják a tavasszal meghirdetendő pályázatokat, amelyek lehetővé teszik többek között szőlészeti gépek, technológiai berendezések beszerzésé...

Ezekre pályázhatnak idén a hazai borászatok

2024.01.29

A szőlő-és borágazat jelentős technológiai és tudásigényes ágazat, ahol az nyer, aki gyorsabban látja meg az alkalmazkodás új irányát és a kínálkozó információ...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

MÉG TÖBB CIKKÜNK A TÉMÁBAN

Balaton 2024: olaszrizlinggel erősítenek a borászok

2024.01.25

Az olaszrizling régebben egy méltatlanul lenézett szőlőfajta volt, most pedig elmondható róla, hogy nem megy ki a divatból. A borászok a kezdetektől tisztában voltak azz...

Vince napja a borászok várakozása a jó termésért

2024.01.23

Koccintásoktól volt hangos a rádpusztai Gasztro Élménybirtok. Tizenhét dél-balatoni borász mutatkozott be a Vince-napi sétáló kóstolón, sőt még a pezsgőkészítésb...

Új elnöke van a tíz éves Balatoni Körnek

2024.01.20

Pach Gábor lett az új elnöke az idén 10 éves Balatoni Körnek, a tó körüli egyesület a tisztújító közgyűlésen 9 új taggal is bővült. A Zamárdiban élő Pach Gáb...

Koccintsunk magyar pezsgővel szilveszterkor

2023.12.30

Bár a pezsgő egész évben elérhető a boltok polcain, a legtöbben az év végi ünnepek kapcsán teszik kosaraikba. A pezsgőkészítésnek hagyománya van hazánkban. A Nemze...

Hárslevelűből és furmintból készül a tokaji pezsgő

2023.12.19

Világszerte növekszik a pezsgőfogyasztás, de nem csak ilyenkor év végén. A pezsgőnek egyébként az igazi lökést a 2008-as pénzügyi válság adta meg, azóta nevezik v...

Ezt az italt választották az Év Pezsgőjének

2023.11.27

A Garamvári Szőlőbirtok Furmint Brut 2019 pezsgő lett a legjobb a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Év Pezsgője Nemzeti Pezsgőversenyen. A Vál...

A mesterséges intelligencia itt is átveszi az irányítást?

2023.11.24

Önvezető traktorok, szőlőmetsző robotok. A digitalizáció már régóta jelen van az agrárium meghatározó ágazatában, a szőlőtermesztésben és feldolgozásban, ám a ...

Rendőrök vigyáznak ezentúl a tokaji aszúszemekre

2023.10.19

Egy kilogramm első osztályú aszúszem felvásárlási ára idén 3600 forint, ami a korábbi évekhez képest idén rekordot döntött. Ez mindenképpen jó hír a termelőknek,...

A pezsgő és a fehérbor szorította ki a vöröset

2023.10.14

Nem csak kevesebb bort fogyasztunk, de az ízlésünk is alaposan megváltozott. Többek között ez derül ki a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának legújabb piackutatásából. E...

Ez a Tokaji Borvidéki látványosság lett az Év háza

2023.10.12

A Dereszla Bisztró ötvözi a hazai és a nemzetközi ízvilágot, ami ugyan rövid, de annál fantáziadúsabb étlapján is észrevehető. Mindössze 3-3 előétel, leves és de...

Új szabályozás érinti ezentúl a bortermelőket

2023.10.07

Új szabályokhoz kell alkalmazkodniuk a bortermelőknek. A kiterjesztett gyártói felelőségi rendszer (EPR) keretében bevezetésre került a borágazat számára egy egyszerű...

Az év pincészete cím a Pannonhalmi Főapátságé

2023.09.07

Az idén ismét elnyerte az ...

Az Irsai Olivér lehet az idei szüret nagy nyertese

2023.08.30

A szőlő művelése és értékesítése során el kell gondolkodnia a termelőnek, hogy milyen fajtára van szükség – ez határozza meg leginkább a nyereségességet. Az Irs...

Nem csak a fehérborok hódítanak a Balatonnál

2023.08.09

Új és különleges vörösbor gazdagítja ezentúl a balatoni borok választékát, elsősorban azokra gondolva, akik az igazán minőségi borokat keresik és kedvelik. A Deresz...

A magyar bor és borászok ünnepe Egerben

2023.07.07

A magyar borászok tele vannak újításokkal, miközben tisztelik a hagyományaikat és féltő szeretettel óvják a szakmai titkaikat – jelentette ki Nagy István agrárminisz...

Ezért zuhant óriásit a hazai borfogyasztás

2023.06.26

Amíg Magyarországon húsz éve még harminc liter volt az éves átlagos borfogyasztás egy személyre nézve, idén ez 17 és fél literre esett vissza. Bár sokan azt gondoljá...

Egyszerre több károsító is támadja a szőlőt

2023.06.17

Támad a lisztharmat, de szinte minden gombabetegségnek a tünete fellelhető már valamennyi borvidék szőlőiben. Az elmúlt napokban lehullott eső és a párás időjárás m...

Orosz és tajvani piacokon a hazai bor és pezsgő

2022.09.13

Tokaj-Hegyalján befejeződött a szüret a Dereszla Pincészet ültetvényein. Erre még nem volt példa, hogy a tervezettnél három héttel korábban végezzenek a munkával. To...

Marketingben is erősít a tokaji borvidék

2022.08.28

Hogyan indul be az aszúsodási folyamat? Mennyi csapadékot kap még a szőlő? Ezek a kérdések foglalkoztatják a szőlőtermesztőket Tokaj-Hegyalján, ahol egyes fajtáknál ...

Hamarabb kezdődött a szőlőszüret Tokajban

2022.08.23

Bár az elmúlt néhány napban sok helyre megérkezett az eső, a hosszú ideje tartó szárazság szinte mindenhol érezteti hatását, így a tokaji szőlősgazdák is küzdenek...

Óriási lehetőségek vannak a hazai pezsgőben

2022.08.15

Töretlen a népszerűsége a Dereszla Pincészet pezsgőinek, de emellett természetesen a boraik is keresettek. Az értékesítési adatok ezért arra késztetik mind a balatoni,...

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  






Megismertem és elfogadom: Adatkezelés




| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.