Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.05.04
novenyvedoszer.hu

Hárslevelűből és furmintból készül a tokaji pezsgő

2023.12.19

Világszerte növekszik a pezsgőfogyasztás, de nem csak ilyenkor év végén. A pezsgőnek egyébként az igazi lökést a 2008-as pénzügyi válság adta meg, azóta nevezik válságterméknek, vagy válságálló italnak a szakemberek, mivel akkor indult el egy komoly érdeklődés a pezsgő iránt. A közgazdasági gyakorlat elvileg úgy tartja, hogy válságos időszakban a magasabb hozzáadott értékű termékek fogyasztása csökken.

A pezsgőesetében a borimportőrök 2008-ban és a következő évben, az addigjó eredményeket felmutató champagne-i pezsgő értékesítésének bezuhanásától tartva elkezdtek alternatív pezsgőket keresni, és rátaláltak két termékre, az egyik a spanyolországi cava, a másik az olaszországi prosecco.Ezeket az olcsóbb pezsgőket felvették az értékesítők a portfóliójukba, amit a fogyasztók is jól fogadtak. Olyan új vásárlók is megjelentek a boltokban, akik korábban csak ritkán fogyasztottak pezsgőt. Ebből indult el egy erőteljes fogyasztásnövekedés, ami magával húzta a féltett húzónevet, a champagne-i pezsgőt is. Eltelt egy kis idő, és a prosecco és cava fogyasztók elkezdtek azon gondolkodni, hogy szintet lépnek több pénzt is fordítanak a pezsgőre, mint korábban.

Ez a folyamat nem állt meg és ma már nincs olyan borkedvelő ország, amelyben ne növekedne folyamatosan a pezsgő fogyasztása. Ráadásul ez a nyitottság a pezsgő rajongói részéről nem ért véget és azóta is új lehetőségeket és különlegességeket keresnek. Ebben lehet nagy szerepe a hazai tokaji pezsgőnek, amely minőségében képes azokra a beltartalmi értékekre, amelyeket örömmel fogadnak a vásárlók.

Kalocsai László, a Bodrogkeresztúri Dereszla Pincészet birtokigazgatója a tokaji pezsgő különleges összetételére utalva azt mondja:

a furmint kifejezetten alkalmas arra, hogy egy új arcát mutassa meg a pezsgőben, hiszen egy kései szüretelésű fajta, ezért egy bizonyos érettségi szinten olyan savszerkezetet biztosít, amelyből kiváló pezsgő születhet. A hárslevelű is hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, de talán kevésbé intenzív, mint a furmint, viszont pezsgők házasításához kifejezetten alkalmas a hárslevelű. Ezzel bemutatható a furmint három arca: lehet belőle készíteni pezsgőt, száraz bort, de mindenek előtt aszút.

A hazai piac továbbra is intenzív növekedési szakaszban Kalocsai László szerint, mivel egyre többen gondolkodnak azon, hogy nem csak a tankpezsgőt szeretnék fogyasztani, hanem megpróbálkoznak a champagne-i palack érlelési technológiával készült pezsgővel is. Ezekre nagy igény mutatkozik és szinte az év végéig zajlanak majd a kiszállítások a Dereszlában.

Ez is érdekes lehet:
https://novenyvedoszer.hu/novenyvedelmi-tanacsok/a-pezsgo-fele-nyitnak-a-boglari-boraszok



-A tokaji pezsgőnek komoly konkurenciája az előbb említett két pezsgőfajta, viszont ha abból indulunk ki, hogy a pezsgőfogyasztás sehol sem csökkent, akkor ez egy nagy lehetőség a nemzetközi piacokon. Érdemes kipróbálni a különlegességeket amellett, hogy a pezsgőkészítés alapjai azok a szőlőfajták, amelyeket a nagy hírű pezsgő előállítók használnak, ezek pedig a chardonnay és a pinot noire. Ezeknek a termesztése nem engedélyezett Tokajban, ezért a Dereszla Pincészet nem is használja a fajtákat, hanem a borvidékre jellemzőkből készíti majd a pezsgőt, tehát a hárslevelűből és a furmintból. A balatoni borászatban azonban nagyobb a mozgástér, ugyanis a hagyományos pinot noire mellett kékfrankos is kerül a házasított pezsgőbe -összegezte Kalocsai László. 

Olvassa el ezt is:
https://novenyvedoszer.hu/novenyvedelmi-tanacsok/mar-a-mindennapok-italanak-szamit-a-pezsgo-


Szerzők:
Növényvédőszer.hu / Kommunikáció

Ezeket is olvasta már?

Günzer Tamás lett az év bortermelője

2024.03.05

A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható. A Magyar Bor Akadémia elnöke, Koch Csaba ünnepi köszöntőjében kiemelte, hogy a kétkörös szavazás alapján igen nagy merítéssel került odaítélésre ez a díj. Első körben közel 900, az ágazat elismert, tekintélyes személyiségei, jelentős szakmai szervezetek tagjai, a vendéglátás és a gasztronómia kiemelkedő személyei csakúgy, mint a szaksajtó képviselői szavazhattak. A második körben a Magyar Bor Akadémia tagjai és korábbi Év Bortermelője címmel rendelkező borászok voksolhattak. ...

Magyar borok sikerétől volt hangos a Sakura Borverseny

2024.03.05

Aranyérmet kapott a Dereszla Pincészet száraz Furmintja a Japánban nemrégiben megrendezett Sakura Nemzetközi Borversenyen. A bor egyébként nem ismeretlen az országban, ugy...

Új pályázatok segítik a hazai borászatok fejlődését

2024.02.20

A borászok már nagyon várják a tavasszal meghirdetendő pályázatokat, amelyek lehetővé teszik többek között szőlészeti gépek, technológiai berendezések beszerzésé...

Ezekre pályázhatnak idén a hazai borászatok

2024.01.29

A szőlő-és borágazat jelentős technológiai és tudásigényes ágazat, ahol az nyer, aki gyorsabban látja meg az alkalmazkodás új irányát és a kínálkozó információ...

Balaton 2024: olaszrizlinggel erősítenek a borászok

2024.01.25

Az olaszrizling régebben egy méltatlanul lenézett szőlőfajta volt, most pedig elmondható róla, hogy nem megy ki a divatból. A borászok a kezdetektől tisztában voltak azz...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  






Megismertem és elfogadom: Adatkezelés




| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.