Világszerte növekszik a pezsgőfogyasztás, de nem csak ilyenkor év végén. A pezsgőnek egyébként az igazi lökést a 2008-as pénzügyi válság adta meg, azóta nevezik válságterméknek, vagy válságálló italnak a szakemberek, mivel akkor indult el egy komoly érdeklődés a pezsgő iránt. A közgazdasági gyakorlat elvileg úgy tartja, hogy válságos időszakban a magasabb hozzáadott értékű termékek fogyasztása csökken.
A pezsgőesetében a borimportőrök 2008-ban és a következő évben, az addigjó eredményeket felmutató champagne-i pezsgő értékesítésének bezuhanásától tartva elkezdtek alternatív pezsgőket keresni, és rátaláltak két termékre, az egyik a spanyolországi cava, a másik az olaszországi prosecco.Ezeket az olcsóbb pezsgőket felvették az értékesítők a portfóliójukba, amit a fogyasztók is jól fogadtak. Olyan új vásárlók is megjelentek a boltokban, akik korábban csak ritkán fogyasztottak pezsgőt. Ebből indult el egy erőteljes fogyasztásnövekedés, ami magával húzta a féltett húzónevet, a champagne-i pezsgőt is. Eltelt egy kis idő, és a prosecco és cava fogyasztók elkezdtek azon gondolkodni, hogy szintet lépnek több pénzt is fordítanak a pezsgőre, mint korábban.
Ez a folyamat nem állt meg és ma már nincs olyan borkedvelő ország, amelyben ne növekedne folyamatosan a pezsgő fogyasztása. Ráadásul ez a nyitottság a pezsgő rajongói részéről nem ért véget és azóta is új lehetőségeket és különlegességeket keresnek. Ebben lehet nagy szerepe a hazai tokaji pezsgőnek, amely minőségében képes azokra a beltartalmi értékekre, amelyeket örömmel fogadnak a vásárlók.
A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható. A Magyar Bor Akadémia elnöke, Koch Csaba ünnepi köszöntőjében kiemelte, hogy a kétkörös szavazás alapján igen nagy merítéssel került odaítélésre ez a díj. Első körben közel 900, az ágazat elismert, tekintélyes személyiségei, jelentős szakmai szervezetek tagjai, a vendéglátás és a gasztronómia kiemelkedő személyei csakúgy, mint a szaksajtó képviselői szavazhattak. A második körben a Magyar Bor Akadémia tagjai és korábbi Év Bortermelője címmel rendelkező borászok voksolhattak. ... ➜
Aranyérmet kapott a Dereszla Pincészet száraz Furmintja a Japánban nemrégiben megrendezett Sakura Nemzetközi Borversenyen. A bor egyébként nem ismeretlen az országban, ugy... ➜
A borászok már nagyon várják a tavasszal meghirdetendő pályázatokat, amelyek lehetővé teszik többek között szőlészeti gépek, technológiai berendezések beszerzésé... ➜
A szőlő-és borágazat jelentős technológiai és tudásigényes ágazat, ahol az nyer, aki gyorsabban látja meg az alkalmazkodás új irányát és a kínálkozó információ... ➜
Az olaszrizling régebben egy méltatlanul lenézett szőlőfajta volt, most pedig elmondható róla, hogy nem megy ki a divatból. A borászok a kezdetektől tisztában voltak azz... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.