Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.05.18

Hárslevelűből és furmintból készül a tokaji pezsgő

2023.12.19

Világszerte növekszik a pezsgőfogyasztás, de nem csak ilyenkor év végén. A pezsgőnek egyébként az igazi lökést a 2008-as pénzügyi válság adta meg, azóta nevezik válságterméknek, vagy válságálló italnak a szakemberek, mivel akkor indult el egy komoly érdeklődés a pezsgő iránt. A közgazdasági gyakorlat elvileg úgy tartja, hogy válságos időszakban a magasabb hozzáadott értékű termékek fogyasztása csökken.

A pezsgőesetében a borimportőrök 2008-ban és a következő évben, az addigjó eredményeket felmutató champagne-i pezsgő értékesítésének bezuhanásától tartva elkezdtek alternatív pezsgőket keresni, és rátaláltak két termékre, az egyik a spanyolországi cava, a másik az olaszországi prosecco.Ezeket az olcsóbb pezsgőket felvették az értékesítők a portfóliójukba, amit a fogyasztók is jól fogadtak. Olyan új vásárlók is megjelentek a boltokban, akik korábban csak ritkán fogyasztottak pezsgőt. Ebből indult el egy erőteljes fogyasztásnövekedés, ami magával húzta a féltett húzónevet, a champagne-i pezsgőt is. Eltelt egy kis idő, és a prosecco és cava fogyasztók elkezdtek azon gondolkodni, hogy szintet lépnek több pénzt is fordítanak a pezsgőre, mint korábban.

Ez a folyamat nem állt meg és ma már nincs olyan borkedvelő ország, amelyben ne növekedne folyamatosan a pezsgő fogyasztása. Ráadásul ez a nyitottság a pezsgő rajongói részéről nem ért véget és azóta is új lehetőségeket és különlegességeket keresnek. Ebben lehet nagy szerepe a hazai tokaji pezsgőnek, amely minőségében képes azokra a beltartalmi értékekre, amelyeket örömmel fogadnak a vásárlók.

Kalocsai László, a Bodrogkeresztúri Dereszla Pincészet birtokigazgatója a tokaji pezsgő különleges összetételére utalva azt mondja:

a furmint kifejezetten alkalmas arra, hogy egy új arcát mutassa meg a pezsgőben, hiszen egy kései szüretelésű fajta, ezért egy bizonyos érettségi szinten olyan savszerkezetet biztosít, amelyből kiváló pezsgő születhet. A hárslevelű is hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, de talán kevésbé intenzív, mint a furmint, viszont pezsgők házasításához kifejezetten alkalmas a hárslevelű. Ezzel bemutatható a furmint három arca: lehet belőle készíteni pezsgőt, száraz bort, de mindenek előtt aszút.

A hazai piac továbbra is intenzív növekedési szakaszban Kalocsai László szerint, mivel egyre többen gondolkodnak azon, hogy nem csak a tankpezsgőt szeretnék fogyasztani, hanem megpróbálkoznak a champagne-i palack érlelési technológiával készült pezsgővel is. Ezekre nagy igény mutatkozik és szinte az év végéig zajlanak majd a kiszállítások a Dereszlában.

Ez is érdekes lehet:
https://novenyvedoszer.hu/novenyvedelmi-tanacsok/a-pezsgo-fele-nyitnak-a-boglari-boraszok



-A tokaji pezsgőnek komoly konkurenciája az előbb említett két pezsgőfajta, viszont ha abból indulunk ki, hogy a pezsgőfogyasztás sehol sem csökkent, akkor ez egy nagy lehetőség a nemzetközi piacokon. Érdemes kipróbálni a különlegességeket amellett, hogy a pezsgőkészítés alapjai azok a szőlőfajták, amelyeket a nagy hírű pezsgő előállítók használnak, ezek pedig a chardonnay és a pinot noire. Ezeknek a termesztése nem engedélyezett Tokajban, ezért a Dereszla Pincészet nem is használja a fajtákat, hanem a borvidékre jellemzőkből készíti majd a pezsgőt, tehát a hárslevelűből és a furmintból. A balatoni borászatban azonban nagyobb a mozgástér, ugyanis a hagyományos pinot noire mellett kékfrankos is kerül a házasított pezsgőbe -összegezte Kalocsai László. 

Olvassa el ezt is:
https://novenyvedoszer.hu/novenyvedelmi-tanacsok/mar-a-mindennapok-italanak-szamit-a-pezsgo-


Szerzők:
Növényvédőszer.hu / Kommunikáció

Ezeket is olvasta már?

Aki kadarkát termeszt, arra felfigyelnek mindenhol

2024.04.24

Hagyományos szőlő és borfajtáink közé tartozik a kadarka, a Dél-Alföldön nagy múltra tekint vissza a termesztése és készítése. Ez volt az első olyan fajta Kiskőrösön és környékén, ami megjelent és óriási gazdasági fejlődést indított el. Ez a térség valamikor állattartással és legeltetéssel foglalkozott, aztán a filoxéra járvány adta meg a lehetőséget a Homokhátságnak, hogy szőlőtermesztéssel foglalkozzanak – így jelent meg elsőként a kadarka és volt meghatározó egészen a rendszerváltozásig. A szőlőtermesztés szerencsére most is meghatározó szerepet játszik a Dél-Alföldön: az önálló hegyközségek közül a 2600 hektárjával a Kiskőrösi Hegyközség a legnagyobb az országban, tehát még mindig óriási szőlőterületeik vannak. Bár a kadarka eredetileg a Balkánról került hazánkba, évszázadok alatt a magyar borkultúra meghatározó elemévé vált. Ma már a magyar fajták közé sorolják....

Günzer Tamás lett az év bortermelője

2024.03.05

A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló...

Magyar borok sikerétől volt hangos a Sakura Borverseny

2024.03.05

Aranyérmet kapott a Dereszla Pincészet száraz Furmintja a Japánban nemrégiben megrendezett Sakura Nemzetközi Borversenyen. A bor egyébként nem ismeretlen az országban, ugy...

Új pályázatok segítik a hazai borászatok fejlődését

2024.02.20

A borászok már nagyon várják a tavasszal meghirdetendő pályázatokat, amelyek lehetővé teszik többek között szőlészeti gépek, technológiai berendezések beszerzésé...

Ezekre pályázhatnak idén a hazai borászatok

2024.01.29

A szőlő-és borágazat jelentős technológiai és tudásigényes ágazat, ahol az nyer, aki gyorsabban látja meg az alkalmazkodás új irányát és a kínálkozó információ...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

MÉG TÖBB CIKKÜNK A TÉMÁBAN

Balaton 2024: olaszrizlinggel erősítenek a borászok

2024.01.25

Az olaszrizling régebben egy méltatlanul lenézett szőlőfajta volt, most pedig elmondható róla, hogy nem megy ki a divatból. A borászok a kezdetektől tisztában voltak azz...

Vince napja a borászok várakozása a jó termésért

2024.01.23

Koccintásoktól volt hangos a rádpusztai Gasztro Élménybirtok. Tizenhét dél-balatoni borász mutatkozott be a Vince-napi sétáló kóstolón, sőt még a pezsgőkészítésb...

Új elnöke van a tíz éves Balatoni Körnek

2024.01.20

Pach Gábor lett az új elnöke az idén 10 éves Balatoni Körnek, a tó körüli egyesület a tisztújító közgyűlésen 9 új taggal is bővült. A Zamárdiban élő Pach Gáb...

Koccintsunk magyar pezsgővel szilveszterkor

2023.12.30

Bár a pezsgő egész évben elérhető a boltok polcain, a legtöbben az év végi ünnepek kapcsán teszik kosaraikba. A pezsgőkészítésnek hagyománya van hazánkban. A Nemze...

Hazai borászati siker: ráálltak a pincészetek a pezsgőre

2023.12.30

Már nem csak az év végén ugrik meg a kereslet a pezsgők iránt, ugyanis nem véletlenül jelennek meg a borospincékben látványosan a pezsgők év közben és állnak rá a ...

Ezt az italt választották az Év Pezsgőjének

2023.11.27

A Garamvári Szőlőbirtok Furmint Brut 2019 pezsgő lett a legjobb a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Év Pezsgője Nemzeti Pezsgőversenyen. A Vál...

A mesterséges intelligencia itt is átveszi az irányítást?

2023.11.24

Önvezető traktorok, szőlőmetsző robotok. A digitalizáció már régóta jelen van az agrárium meghatározó ágazatában, a szőlőtermesztésben és feldolgozásban, ám a ...

Rendőrök vigyáznak ezentúl a tokaji aszúszemekre

2023.10.19

Egy kilogramm első osztályú aszúszem felvásárlási ára idén 3600 forint, ami a korábbi évekhez képest idén rekordot döntött. Ez mindenképpen jó hír a termelőknek,...

A pezsgő és a fehérbor szorította ki a vöröset

2023.10.14

Nem csak kevesebb bort fogyasztunk, de az ízlésünk is alaposan megváltozott. Többek között ez derül ki a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának legújabb piackutatásából. E...

Ez a Tokaji Borvidéki látványosság lett az Év háza

2023.10.12

A Dereszla Bisztró ötvözi a hazai és a nemzetközi ízvilágot, ami ugyan rövid, de annál fantáziadúsabb étlapján is észrevehető. Mindössze 3-3 előétel, leves és de...

Új szabályozás érinti ezentúl a bortermelőket

2023.10.07

Új szabályokhoz kell alkalmazkodniuk a bortermelőknek. A kiterjesztett gyártói felelőségi rendszer (EPR) keretében bevezetésre került a borágazat számára egy egyszerű...

Az év pincészete cím a Pannonhalmi Főapátságé

2023.09.07

Az idén ismét elnyerte az ...

Az Irsai Olivér lehet az idei szüret nagy nyertese

2023.08.30

A szőlő művelése és értékesítése során el kell gondolkodnia a termelőnek, hogy milyen fajtára van szükség – ez határozza meg leginkább a nyereségességet. Az Irs...

Nem csak a fehérborok hódítanak a Balatonnál

2023.08.09

Új és különleges vörösbor gazdagítja ezentúl a balatoni borok választékát, elsősorban azokra gondolva, akik az igazán minőségi borokat keresik és kedvelik. A Deresz...

A magyar bor és borászok ünnepe Egerben

2023.07.07

A magyar borászok tele vannak újításokkal, miközben tisztelik a hagyományaikat és féltő szeretettel óvják a szakmai titkaikat – jelentette ki Nagy István agrárminisz...

Ezért zuhant óriásit a hazai borfogyasztás

2023.06.26

Amíg Magyarországon húsz éve még harminc liter volt az éves átlagos borfogyasztás egy személyre nézve, idén ez 17 és fél literre esett vissza. Bár sokan azt gondoljá...

Egyszerre több károsító is támadja a szőlőt

2023.06.17

Támad a lisztharmat, de szinte minden gombabetegségnek a tünete fellelhető már valamennyi borvidék szőlőiben. Az elmúlt napokban lehullott eső és a párás időjárás m...

Orosz és tajvani piacokon a hazai bor és pezsgő

2022.09.13

Tokaj-Hegyalján befejeződött a szüret a Dereszla Pincészet ültetvényein. Erre még nem volt példa, hogy a tervezettnél három héttel korábban végezzenek a munkával. To...

Marketingben is erősít a tokaji borvidék

2022.08.28

Hogyan indul be az aszúsodási folyamat? Mennyi csapadékot kap még a szőlő? Ezek a kérdések foglalkoztatják a szőlőtermesztőket Tokaj-Hegyalján, ahol egyes fajtáknál ...

Hamarabb kezdődött a szőlőszüret Tokajban

2022.08.23

Bár az elmúlt néhány napban sok helyre megérkezett az eső, a hosszú ideje tartó szárazság szinte mindenhol érezteti hatását, így a tokaji szőlősgazdák is küzdenek...

Óriási lehetőségek vannak a hazai pezsgőben

2022.08.15

Töretlen a népszerűsége a Dereszla Pincészet pezsgőinek, de emellett természetesen a boraik is keresettek. Az értékesítési adatok ezért arra késztetik mind a balatoni,...

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  






Megismertem és elfogadom: Adatkezelés




| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.