Nem csak kevesebb bort fogyasztunk, de az ízlésünk is alaposan megváltozott. Többek között ez derül ki a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának legújabb piackutatásából. Eszerint az egyre gyümölcsösebb rozéborok iránt nagyobb az érdeklődés, és továbbra is kevés vörösbor fogy el a boltokban. Az átlagos magyar borkedvelőnek fontosabb szempont lett a borvidék, mint az ár.
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa 2017-ben már végzett egyátfogó, reprezentatív piackutatást a magyar borvásárlási és borfogyasztási szokásokról. Az idei évben hasonló alapokon, bizonyoskérdéseket megismételve készültegy három részből álló összegzés. Szmilkó Gabriella, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa stratégiai és adatelemző vezetője arra a megállapításra jutott a válaszokat értékelve, hogy aborfogyasztás kiszorulhat a mindennapi életből, demég arra is esély van, hogy egy újfajta, elitista kiváltság legyen.
-Nem számít már hagyományos italnak a bor, főleg a fiataloknál tapasztalható az, hogy nem ismerik ennek a kultúráját úgy, ahogy azt a szüleik, vagy a nagyszüleik annak idején elsajátították. Mivel sokkal nyitottabbak a világra, ez abban is megmutatkozik, hogy szeretnének megismernimás italokat. Rengeteg konkurense lett ezérta bornak, tehát a nagy hármas – sör, bor, pálinka – varázsa megszűnt. Aborágazat ígynehezen veszi fel a versenyt az ipari italokkal szemben. Ezért jelenthetjük ki a válaszokat megismerve azt, hogy kevesebben fogyasztanak bort, de azt semrendszeresen. Csak amagasabb jövedelemmel rendelkezőknél figyelhető meg valamennyi növekedés, rajtuk kívülminden területencsökkenés tapasztalható -összegezte Szmilkó Gabriella.
A piackutatásról megkérdeztük Kalocsai Lászlót, a bodrogkeresztúri Dereszla Pincészet birtokigazgatóját /képünkön/, aki egyet értet azzal, hogy megváltoztak afogyasztói szokások, ugyanakkor a vörösborral és a rozévalszemben előtérbe kerültek a pezsgők és a száraz fehér borok. Mint mondta vannak olyan országok, amelyekbennincs olyan hagyománya a borfogyasztásnak, mint Magyarországon: ilyen Anglia, Dánia, Hollandia, vagy Belgium, ahol az egy főre jutó fogyasztás érdekes módon sokkalmagasabb, mint idehaza. A mindennapi szokásokon és a szemléleten kellene változtatni a szakember szerint a bormarketingre fordított összeg növelésével és a hatékony oktatással.
A 2017-esés a 2023-as reprezentatív kérdéseketösszehasonlítva a piackutatás a következő megállapításokra jutott:jelentős csökkent a borfogyasztók száma és afogyasztás intenzitása. Az egyéb alkoholos italok vásárlásánális tapasztalható némi visszaesés, míg az égetett szeszből készült termékekfogyasztásának gyakorisága kissé növekedett. A bor elutasításának két fő oka a válaszadók szerint ez volt: „nem szeretem a bor ízét”, valamint „nem iszom semmilyen alkoholt”. Az érvelés, miszerint„a borivásnak nincs hagyománya a családunkban” 2023-ban sokkal feljebb került a listán 2017-hez képest. Szmilkó Gabriella hozzátette:„Az utóbbi években három százalékkal növekedett a külföldi borok fogyasztásának aránya. Főként a fiatal fogyasztóknál találunk szignifikánsan magasabb arányokat az importált borok esetében, de az adatok szerint az alacsonyabb vagyoni státuszúak is több külföldi bort fogyasztanak. A vörösbor megítélése hét százalékkal csökkent, míg a rozé boroké öt százalékkal nőtt. Az adatok arról is tanúskodnak, hogy a száraz és félszáraz borok fogyasztási aránya jelentősen növekedett és 2023-ra elérte az ötven százalékot – ez az arány 2017-ben negyvenegy százalék volt. A diszkont boltokban ésaz online térben történővásárlás aránya nőtt 2017 óta, ezérta kisebb élelmiszerboltok és a hipermarketek forgalma iscsökkent”.
A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható. A Magyar Bor Akadémia elnöke, Koch Csaba ünnepi köszöntőjében kiemelte, hogy a kétkörös szavazás alapján igen nagy merítéssel került odaítélésre ez a díj. Első körben közel 900, az ágazat elismert, tekintélyes személyiségei, jelentős szakmai szervezetek tagjai, a vendéglátás és a gasztronómia kiemelkedő személyei csakúgy, mint a szaksajtó képviselői szavazhattak. A második körben a Magyar Bor Akadémia tagjai és korábbi Év Bortermelője címmel rendelkező borászok voksolhattak. ... ➜
Aranyérmet kapott a Dereszla Pincészet száraz Furmintja a Japánban nemrégiben megrendezett Sakura Nemzetközi Borversenyen. A bor egyébként nem ismeretlen az országban, ugy... ➜
A borászok már nagyon várják a tavasszal meghirdetendő pályázatokat, amelyek lehetővé teszik többek között szőlészeti gépek, technológiai berendezések beszerzésé... ➜
A szőlő-és borágazat jelentős technológiai és tudásigényes ágazat, ahol az nyer, aki gyorsabban látja meg az alkalmazkodás új irányát és a kínálkozó információ... ➜
Az olaszrizling régebben egy méltatlanul lenézett szőlőfajta volt, most pedig elmondható róla, hogy nem megy ki a divatból. A borászok a kezdetektől tisztában voltak azz... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.