A paradicsom növények növekedését, annak gyorsaságát a környezetének hőmérséklete és a világosság határozza meg. A már valódi levelekkel rendelkező paradicsom növények növekedése 22 °C-os helyen ideális, de 15-29 fok között is jól érzi magát. Amit a palántanevelésnél sokan nem vesznek figyelembe, hogy csírázáskor és szikleveles korban ettől eltérő hőmérsékleten fejlődnek jól a palánták - figyelmeztet írásában Dr. Némethy Zsuzsanna, a www.novenydoktor.hu oldal növényorvosa.
Csírázáskor 27-29 °C, míg szikleveles korban az első valódi levelek megjelenéséig a 15-18 °C számukra az optimális.
A palánták napszaktól függően is eltérő hőmérsékletet kívánnak. Éjszaka a nappali hőmérsékletnél 4-6 fokkal alacsonyabb hőmérséklet számukra a megfelelő.
Ez azt jelenti, hogy az egyenletes hőmérsékletű, központi fűtéses lakás nem nyújtja növekedésükhöz a megfelelő feltételeket, gyorsabban nőnek, mint kellene, ez okozza a vékony, magas palánta szárakat.
A fokozott növekedést tovább erősítheti a túlzottan nedvesen tartott földjük, a „túlgondoskodás”. Így jönnek létre a cérnavékony palánták, melyek nem tudják megtartani a csúcson fejlődő levélkéket, és eldőlnek.
A palánták nyurgulását - a magas hőmérséklet mellett - segíti a fényhiány. Lakásban, ablak mellett nevelt palántáknál soha nem elegendő a számukra szüksége fény, a növények fény hiányában felnyúlnak, etioláltak lesznek, szövetük laza, gyenge, színük világoszöld.
A nappalnál hűvösebb éjszaka hiánya a palántáknál késlelteti a virágbimbók differenciálódást, megjelenését. Az egyenletes hőmérsékleten nevelt palántáknál – bármilyen nagyra nő a lombjuk – a virágzás kezdete későbbre tolódik, így a gyümölcs képződés, érés is lassabban indul meg kiültetés után.
Ezek a paradicsomok hozhatnak bő termést
Kiemelkedő minőség, sajátos íz és színvilág, kiváló alkalmazkodó képesség. Ezek a főbb jellemzői a tájfajta paradicsomnak. Már több, mint tíz éve sikeres ez a paradicsom mentő program, amely mag formájában elérhető valamennyi kiskert tulajdonos számára is.
Karotinoid tartalom a magyar zöldségekben
A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara vizsgálatot végzett a sárgarépában és a paradicsomban lévő karotinoidok mennyiségi kimutatására vonatkozóan. A karotinoidok sárga, narancssárga és piros sínű, vízben nem oldódó pigmentek a gyümölcsökben és zöldségekben. Jó antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, így köztudottan kiváló egészségjavító hatással bírnak. A paradicsom fő karotinja, a likopin bizonyítottan rákellenes hatással bír, míg a sárgarépában lévő β-karotin pedig A-provitamin aktivitással rendelkezik, így a szervezet azt megfelelően hasznosítani tudja.
Visszatértek külföldi turisták Európa legnagyobb fürdőcentrumába, így 2022 után ismét eredményes évet zárt Hajdúszoboszló. Budapest után Szoboszlón jegyezték fel a legtöbb vendégéjszakát, szám szerint több mint egymilliót.... ➜
Gyémánt díjak Sárvárnak – a fürdőváros TDM szervezetének három marketing aktivitását is elismerte a szakma. A Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) 2023-as Marketing Di... ➜
Aki egyszer járt már Sárváron, az szeretne újból visszatérni. Mindezt egy 2023 nyarán végzett kérdőíves felmérés eredménye is igazolja. Eszerint a sárvári kikapcso... ➜
Kiemelkedő turisztikai jelentőséggel és kimagasló szolgáltatási kínálattal rendelkező gyógyhely lett Sárvár. Az országban elsőként a fürdőváros és a település... ➜
A tavalyi adatokat meghaladó őszi vendégforgalomra számítanak a sárvári szállásadók. Az október 23-ai hosszú hétvégén és az iskolai őszi szünet időszakában egye... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.