A szőlőtermesztők és a termés védelme érdekében megállapodást kötött a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa a Szerencsi- és a Sárospataki Rendőrkapitánysággal. A szüreti időszakban ezentúl fokozottabb lesz a rendőri jelenlét az ültetvényeken, de az ellenőrzésbe bekapcsolódnak a helyi polgárőrség munkatársai és a termelők is. A hegyközségi tanács szerint ezentúl nagyobb biztonságban várhatják a szüretet a gazdálkodók, ugyanis a világszerte legértékesebb szőlőként számon tartott tokaji a nyerészkedők érdeklődését is felkeltette.
Egy kilogramm első osztályú aszúszem felvásárlási ára idén 3600 forint, ami a korábbi évekhez képest idén rekordot döntött. Ez mindenképpen jó hír a termelőknek, akiknek régi vágya teljesült azzal, hogy létrejött a megállapodás a rendőrség és a hegyközségi tanács között ennek az értékes alapanyagnak a védelméről. A kései szüretelésű szőlő ugyanis felkeltheti a figyelmét azoknak is, akik mások kárára szeretnének anyagi hasznot remélni belőle, ezért ezt akadályoznák meg minél hamarabb. Molnár Péter, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke szerint ez az együttműködés a termelőket is védi, ugyanis amiért egész évben rengeteget dolgoznak és nem kevés anyagi áldozatot hoznak, attól jogosan várhatják el azt, hogy biztonságban legyen.
Hagyományos szőlő és borfajtáink közé tartozik a kadarka, a Dél-Alföldön nagy múltra tekint vissza a termesztése és készítése. Ez volt az első olyan fajta Kiskőrösön és környékén, ami megjelent és óriási gazdasági fejlődést indított el. Ez a térség valamikor állattartással és legeltetéssel foglalkozott, aztán a filoxéra járvány adta meg a lehetőséget a Homokhátságnak, hogy szőlőtermesztéssel foglalkozzanak – így jelent meg elsőként a kadarka és volt meghatározó egészen a rendszerváltozásig. A szőlőtermesztés szerencsére most is meghatározó szerepet játszik a Dél-Alföldön: az önálló hegyközségek közül a 2600 hektárjával a Kiskőrösi Hegyközség a legnagyobb az országban, tehát még mindig óriási szőlőterületeik vannak. Bár a kadarka eredetileg a Balkánról került hazánkba, évszázadok alatt a magyar borkultúra meghatározó elemévé vált. Ma már a magyar fajták közé sorolják.... ➜
A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló... ➜
Aranyérmet kapott a Dereszla Pincészet száraz Furmintja a Japánban nemrégiben megrendezett Sakura Nemzetközi Borversenyen. A bor egyébként nem ismeretlen az országban, ugy... ➜
A borászok már nagyon várják a tavasszal meghirdetendő pályázatokat, amelyek lehetővé teszik többek között szőlészeti gépek, technológiai berendezések beszerzésé... ➜
A szőlő-és borágazat jelentős technológiai és tudásigényes ágazat, ahol az nyer, aki gyorsabban látja meg az alkalmazkodás új irányát és a kínálkozó információ... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.