Már nem csak az év végén ugrik meg a kereslet a pezsgőkiránt, ugyanis nem véletlenül jelennek meg a borospincékben látványosan a pezsgők év közben és állnak rá a borok mellett erre az italra is a legtöbb helyen. Ennek két helyen látni igazán a jelét: a Balatonnál és az aszú hazájában, Tokajban. Idén már beszámoltunk róla, hogy a Dél-Balatonnál gombamód szaporodnak a pezsgőt készítő pincészetek. A tapasztalatok alapján ugyanis egyre többen keresik a jó minőségű nedűt a nyári melegben is.
A Hujber Pincészetben nagy sikere van a 2020-as chardonnay pezsgőnek, amelyre a szép, gyümölcsös savak jellemzők leginkább. Egyre több Dél-balatoni borász készít pezsgőt, ez már egyfajta presztízs és fogyasztói elvárás is. Hujber Attila borász szerint a vásárlók szeretik és kedvelik a pezsgőt, ugyanez igaz a többi borásznál is, így a borvidék a buborékos irányba kezd elmozdulni.
-Ez oda vezethető vissza, hogy már nem csak az ünnepek itala a pezsgő, hanem a mindennapoké is. A frissesség és a borvidék gyümölcsössége jó alapot ad ehhez. A Dél-Balaton mindig is erről a két jegyéről volt híres, ez szépen visszaköszön a pezsgőben, amelybenszépek a savak és a gyümölcsös jegyek, a borvidék éghajlata, talaja pedig kiváló a pezsgőalap készítésére, mert minden a korai szüretnél kezdődik: 9 és 10 körüli savtartalom és 15 körüli mustfok kell hozzá, de vannak olyan borvidékek, ahol köves a talaj – mint a Somló-hegy és az északi part. Ezek teljesen mások, mint a déli parton készült pezsgők, ahol sokkal frissebbek, gyümölcsösebb savak vannak a pezsgőben, mint egy másik borvidéken készült pezsgőnél -értékelte a pezsgő iránti keresletet a borász.
Bujdosó Ferenc, a Balatonboglári Borvidék elnöke mindehhez azt tette hozzá, hogy a borvidék már tíz évvel ezelőtt megfogalmazta a napfény és a pezsgés szlogenjét, ezért az év minden részében helye van a pezsgőnek. Világszerte elindult a folyamat, hogy vége a pezsgő szezonális jellegének, így egész évben van már fogyasztás. -A trend a gyümölcsösség, a frissesség és a könnyedség felé mozdult el -összegezte az elnök.
Hagyományos szőlő és borfajtáink közé tartozik a kadarka, a Dél-Alföldön nagy múltra tekint vissza a termesztése és készítése. Ez volt az első olyan fajta Kiskőrösön és környékén, ami megjelent és óriási gazdasági fejlődést indított el. Ez a térség valamikor állattartással és legeltetéssel foglalkozott, aztán a filoxéra járvány adta meg a lehetőséget a Homokhátságnak, hogy szőlőtermesztéssel foglalkozzanak – így jelent meg elsőként a kadarka és volt meghatározó egészen a rendszerváltozásig. A szőlőtermesztés szerencsére most is meghatározó szerepet játszik a Dél-Alföldön: az önálló hegyközségek közül a 2600 hektárjával a Kiskőrösi Hegyközség a legnagyobb az országban, tehát még mindig óriási szőlőterületeik vannak. Bár a kadarka eredetileg a Balkánról került hazánkba, évszázadok alatt a magyar borkultúra meghatározó elemévé vált. Ma már a magyar fajták közé sorolják.... ➜
A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló... ➜
Aranyérmet kapott a Dereszla Pincészet száraz Furmintja a Japánban nemrégiben megrendezett Sakura Nemzetközi Borversenyen. A bor egyébként nem ismeretlen az országban, ugy... ➜
A borászok már nagyon várják a tavasszal meghirdetendő pályázatokat, amelyek lehetővé teszik többek között szőlészeti gépek, technológiai berendezések beszerzésé... ➜
A szőlő-és borágazat jelentős technológiai és tudásigényes ágazat, ahol az nyer, aki gyorsabban látja meg az alkalmazkodás új irányát és a kínálkozó információ... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.