Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.05.11
novenyvedoszer.hu

Ezért zuhant óriásit a hazai borfogyasztás

2023.06.26

Amíg Magyarországon húsz éve még harminc liter volt az éves átlagos borfogyasztás egy személyre nézve, idén ez 17 és fél literre esett vissza. Bár sokan azt gondolják, hogy trendi dolognak számít bort inni, de valójában nem az. Úgy tűnik, hogy borfesztiválok, borkiállítások, borlovagrendi események idején sem lendítenek ezek a rendezvények sokat ezen a bezuhant borfogyasztási mennyiségen, pedig most az ilyen összejövetelek szezonját éljük.

Ha a fiatalok italfogyasztási szokásait nézzük, akkor gyakoriak azok a közösségi oldalakon található szelfik, vagy fényképek, amelyeken boroznak, de valójában ez csak egy pohár bor és nem több, mert csak a divat kedvéért emelik meg a poharat, igazából más italokkal – például alkoholos koktéllal –szimpatizálnak és ráadásul nagyobb mennyiségben. Ezt a megdöbbentő összegzést az egri borvidéken gazdálkodó Farkas Gedeon tette közzé, amelyről ma számolt be a Kossuth Rádió kora reggeli műsora. A Verpeléten családjával 95 hektáron gazdálkodó borász azt mondta: a borvidék az elmúlt tíz évben óriásit fejlődött, büszke az egri bikavérükre és különös figyelmet fordít a debrői hárslevelűre, amit egykor Edward király is nálunk szeretett meg. Ám hiába a tradíció, hiába a kuriózum, egy-egy borász egy-egy minőségi termékkel nem tud versenybe szállni a most divatos irányzatokkal.



A látszólagos trendek és a statisztikák ugyanis nincsenek összhangban hazánkban a borfogyasztás terén”.

Felnövekvőben van egy egészségtudatos nemzedék, ez a harminc évesek csoportja. Ennél a korosztálynál látványosan megfigyelhető, hogy egyre kevesebben fogyasztanak bort, mivel úgy gondolják, hogy az alkohol káros. Ezt erősíti fel az unió több direktívája is, amely egyfajta harcot hirdetett a bor ellen, helyette a kannabisz tartalmú italokról gondolják azt, hogy azok kevésbé ártalmasak. Nálunk szerencsére ilyen italokkal még nem lehet találkozni, de hogy mikor hozzák be külföldről, azt nem lehet megmondani. Ehelyett a köznyelvben az terjed el, hogy a bor egyenlő az alkohollal és az alkohol köztudottan egészségtelen.

-Nyugat-Európában egyre inkább a csökkentett alkohol tartalmú, vagy az alkoholmentes borok kezdik átvenni a szerepet ebben az előbb említett korosztályban, de én a hatvan pluszos korosztályban bízom, hogy ott rájönnek a kulturált borfogyasztás fontosságára – ez a nemzedék szerencsére jól tudja, hogy egy pohár vörösbornak milyen egészségvédő szerepe van, többek között segít a vörös vérsejtek képződésében. Sőt, meghosszabbítja az életet. Egy jó fröccs ráadásul tud jobb lenni, mint egy sör. Abban bízhatunk ezek után, hogy mivela világ bortermelésének az 54 százalékát Európa adja, így csak nem akarjuk tönkre tenni a saját jövőnket -összegezte Farkas Gedeon.

Magyarországon tehát drasztikusan csökkent a borfogyasztás, uniós szinten nincs ekkora zuhanás, mert például a cseheknél éppen növekszik a bor iránti kereslet, de mindenhol a sörök, azon belül is az alkoholmentes sörök, sőt a gyümölcssörök veszik át az irányítást. Elvileg a borászoknak is választ kellene adni erre a helyzetre, de alkoholmentes borokat csak akkor hoznának forgalomba, ha nagyon jót lehetne készíteni. Jelenleg ugyanis az ilyen borok az ihatatlan kategóriába tartoznak. De nem lehetetlen ez a feladat, mert húsz éve ezt mondták a sörre is, amelyből azóta már tényleg létezik alkoholmentes is. 

Ezeket is olvasta már?

Aki kadarkát termeszt, arra felfigyelnek mindenhol

2024.04.24

Hagyományos szőlő és borfajtáink közé tartozik a kadarka, a Dél-Alföldön nagy múltra tekint vissza a termesztése és készítése. Ez volt az első olyan fajta Kiskőrösön és környékén, ami megjelent és óriási gazdasági fejlődést indított el. Ez a térség valamikor állattartással és legeltetéssel foglalkozott, aztán a filoxéra járvány adta meg a lehetőséget a Homokhátságnak, hogy szőlőtermesztéssel foglalkozzanak – így jelent meg elsőként a kadarka és volt meghatározó egészen a rendszerváltozásig. A szőlőtermesztés szerencsére most is meghatározó szerepet játszik a Dél-Alföldön: az önálló hegyközségek közül a 2600 hektárjával a Kiskőrösi Hegyközség a legnagyobb az országban, tehát még mindig óriási szőlőterületeik vannak. Bár a kadarka eredetileg a Balkánról került hazánkba, évszázadok alatt a magyar borkultúra meghatározó elemévé vált. Ma már a magyar fajták közé sorolják....

Günzer Tamás lett az év bortermelője

2024.03.05

A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló...

Magyar borok sikerétől volt hangos a Sakura Borverseny

2024.03.05

Aranyérmet kapott a Dereszla Pincészet száraz Furmintja a Japánban nemrégiben megrendezett Sakura Nemzetközi Borversenyen. A bor egyébként nem ismeretlen az országban, ugy...

Új pályázatok segítik a hazai borászatok fejlődését

2024.02.20

A borászok már nagyon várják a tavasszal meghirdetendő pályázatokat, amelyek lehetővé teszik többek között szőlészeti gépek, technológiai berendezések beszerzésé...

Ezekre pályázhatnak idén a hazai borászatok

2024.01.29

A szőlő-és borágazat jelentős technológiai és tudásigényes ágazat, ahol az nyer, aki gyorsabban látja meg az alkalmazkodás új irányát és a kínálkozó információ...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  






Megismertem és elfogadom: Adatkezelés




| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.