Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.05.12
novenyvedoszer.hu

A magyar bor és borászok ünnepe Egerben

2023.07.07

A magyar borászok tele vannak újításokkal, miközben tisztelik a hagyományaikat és féltő szeretettel óvják a szakmai titkaikat – jelentette ki Nagy István agrárminiszter az Egri Bor Ünnepének idei megnyitóján csütörtökön.
 

A tárcavezető rámutatott arra, hogy a szőlő és a bor jelentős hatást gyakorol az emberi civilizációra, kulturális szempontból is fontos, és mint a művészetek folyton megújuló ihletője, több évezredes hagyományra épül – tájékoztatta az eseményről (ami július 9-dikéog tart) hírportálunkat az Agrárminisztérium (AM). A bor története összefonódik az emberiség történetével, valamint a teremtett világunk történetével, és számos hagyomány részévé vált, vagy akár maga teremtett új hagyományokat. 
 
Az Egri Bor Ünnepének célja: felhívja a figyelmet a helyi lakosok szorgalmára, kitartó munkájára és szakértelmére, amelynek eredményeként kiváló szőlővel és borokkal ajándékoz meg minket. A miniszter kiemelte, hogy az egri bor és az Egri Bikavér különleges helyet foglal el szívünkben. A mai eseményen a várost és vidéket ünnepeljük, amelynek hosszú története, gazdasági és kulturális élete szorosan összekapcsolódik a szőlő- és borkultúrával.
 
Nagy István elmondta, hogy a kormány továbbra is kiemelt figyelmet fordít a szőlő- és borágazatra. Uniós támogatási forrásokat biztosítottak a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv keretében, amelyet tavaly fogadtak el. Ezenkívül csökkentik a szőlő-bor ágazat adminisztratív terheit. A Vidékfejlesztési Programból 1,8 milliárd forintot különítettek el a magyar bor promóciójának támogatására. Emellett egy külön nemzeti bormarketing programot indítottak, amelyhez történelmi mértékű forrást, évi 3 milliárd forintot biztosítanak – hangsúlyozta az agrártárca irányítója.





Fotó: Vermes Tibor AM

Ezeket is olvasta már?

Aki kadarkát termeszt, arra felfigyelnek mindenhol

2024.04.24

Hagyományos szőlő és borfajtáink közé tartozik a kadarka, a Dél-Alföldön nagy múltra tekint vissza a termesztése és készítése. Ez volt az első olyan fajta Kiskőrösön és környékén, ami megjelent és óriási gazdasági fejlődést indított el. Ez a térség valamikor állattartással és legeltetéssel foglalkozott, aztán a filoxéra járvány adta meg a lehetőséget a Homokhátságnak, hogy szőlőtermesztéssel foglalkozzanak – így jelent meg elsőként a kadarka és volt meghatározó egészen a rendszerváltozásig. A szőlőtermesztés szerencsére most is meghatározó szerepet játszik a Dél-Alföldön: az önálló hegyközségek közül a 2600 hektárjával a Kiskőrösi Hegyközség a legnagyobb az országban, tehát még mindig óriási szőlőterületeik vannak. Bár a kadarka eredetileg a Balkánról került hazánkba, évszázadok alatt a magyar borkultúra meghatározó elemévé vált. Ma már a magyar fajták közé sorolják....

Günzer Tamás lett az év bortermelője

2024.03.05

A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló...

Magyar borok sikerétől volt hangos a Sakura Borverseny

2024.03.05

Aranyérmet kapott a Dereszla Pincészet száraz Furmintja a Japánban nemrégiben megrendezett Sakura Nemzetközi Borversenyen. A bor egyébként nem ismeretlen az országban, ugy...

Új pályázatok segítik a hazai borászatok fejlődését

2024.02.20

A borászok már nagyon várják a tavasszal meghirdetendő pályázatokat, amelyek lehetővé teszik többek között szőlészeti gépek, technológiai berendezések beszerzésé...

Ezekre pályázhatnak idén a hazai borászatok

2024.01.29

A szőlő-és borágazat jelentős technológiai és tudásigényes ágazat, ahol az nyer, aki gyorsabban látja meg az alkalmazkodás új irányát és a kínálkozó információ...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  






Megismertem és elfogadom: Adatkezelés




| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.