Iskolában, óvodában, menzákon, vagy a közétkeztetésben már működik a módszer. Nem csak a választék nagy és a választás könnyű, hanem sokat segít az élelmiszerpazarlás visszaszorításában. Környezetünk védelmének szempontjából nem csak az élelmiszer termelés, de a fogyasztás fenntarthatósága is fontos. Négy éve jelent meg az a kormányrendelet, amely a hazai közétkeztetés minőségének javítását tűzte ki célul. A jogszabály előírja, hogy 2023-tól a közétkeztetésben legalább 80 százalékban a rövid ellátási láncból származó, vagy helyi alapanyagokat kell használni. Ez a hazai élelmiszeripart és a termelőket is segíti.
A rendelet kitér arra, hogy milyen forrásokból származhatnak ezek az élelmiszerek, és szerepel benne egy ajánlás, hogy mi az, ami előnyt élvezhetne. Az ökológiai élelmiszerek alkalmazása például ilyen kategória. Itt figyelembe kell venni, hogy ezeknek az ára hogyan alakul, és milyen kínálattal rendelkezünk az adott termékekből. Hazánkban számos olyan civil szervezet is van, amely azzal foglalkozik, hogyan lehet az élelmiszer fogyasztást fenntarthatóbbá tenni. A Felelős Gasztrohős Alapítvány kiemelt célja a környezettudatos, felelős étkezés elterjesztése és a hazai vendéglátóhelyek környezetvédelmi törekvéseinek segítése. Kiss-Szabó Eszter kommunikációs igazgató szerint a bio és helyi termékek bevitele a közétkeztetésbe lassú folyamat, amelyben a termelőknek is közre kellene működniük a nagy mennyiség biztosításával, ami sokszor nem könnyű feladat.
A fokozott kereslet alapján könnyen elképzelhető, hogy jövőre megindul a szója termőterületének növekedése, 3 éven belül pedig hat számjegyűvé válhat a szójával vetett terület. Ez lényegében duplázódást jelent majd, és komoly kihívás elé állítja a fehérjenövény vetőmag-előállítóit, forgalmazóit, integrátorait. A gazdasági realitás azonban kétségkívül indokolja a kisebb költséggel és stabilabban termeszthető szója térhódítását.... ➜
Nitrogén- és gázárak, logisztika és term(el)ésbiztonság a kukoricával összevetve A gáz, a műtrágya és egyéb inputanyagok áremelkedése rákényszeríti a gazdálkod... ➜
Bátran kijelenthetjük, hogy az idei év egyik nagy túlélő növénye és nyertese a szója, ráadásul az öt év termésátlagai alapján, a terméskiesést tekintve kétszer ... ➜
A klímaváltozás egy eldöntött kérdésnek tűnik. A 2022-es évszázados aszály, az energiaválsággal együtt lehet a katalizátora a megújulásnak a növénytermesztők k... ➜
Az idei év nehézségeit látva sokan jutottak arra a következtetésre, hogy a kukorica helyett, vagy mellett más növény termesztése után néznek. Nem árt azonban tudni, ho... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.