Mautner Zsófiától, az ismert gasztronómustól származik az a szállóigévé vált mondás, miszerint aki egyszer elkezdi a fermentálást, az nem tudja abbahagyni. Ez annyira igaz, hogy mára megszámlálhatatlan követője vált a rabjává a fermentálásnak. A népszerű közösségi oldalakon nagy csoportja alakult ki. Sokak számára ez újdonság, pedig nem újkeletű dologról van szó, csak elfelejtettünk egy régi szokást. A szó erjedést jelent, ami abból áll, hogy a víz, a só és a zöldség kombinációjából indul el a tejsavas erjedés, ami nagyon hasznos például a bélflórára.
Az erjesztett, más néven fermentált élelmiszereknek ismét reneszánszuk van, a rendszeres fogyasztásukat meghálálja a szervezet – főleg a böjti időszakban. Ez egy olyan ősi módszer az élelmiszerek tartósítására – melegítés, vagy mesterséges tartósítószere nélkül –, amely szinte minden kultúrában ismert. A fermentumok szakértőjének számít Ábrahám Anikó, aki a Sopron melletti Ágfalván foglalkozik fermentált zöldségek készítésével, ami nevezhető művészetnek is. Mint mondja: aki idáig eljut, az onnantól kezdve kiélheti a fantáziáját a színekkel és a formákkal is. Az egyik népszerű házasítás, amire esküszik, hogy mások is megkedvelik, a retkes, karfiolos és zöldfűszeres összeállítás, de a csalamádé készülhet káposztából és mindenféle fűszerek és zöldségek hozzáadásával. Fontos, hogy az üvegbe besózott állapotban kerüljenek az alapanyagok. A legutóbbi sikerét a céklakockából, karfiolból készült párosításnak köszönheti.
Fotó: Getty Images
A BDO Magyarország tagja lett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) által akkreditált zöld finanszírozási tanácsadók „klubjának”. Az így minősített cégek tanácsadói munkadíjának felét megtéríti az Európai Unió, de nem ez jelenti az igazi vonzerőt. A kkv-k számára nyitott, nagy potenciált ígérő lehetőséget Veisz Ákos, a magyarországi BDO ESG tanácsadás üzletágának vezetője mutatta be.... ➜
A közepes méretű állattartó telepek működtetéséhez előírni tervezett új szabályok az állattenyésztési ágazat, a növényvédőszer felhasználás fűnyíróelv-sze... ➜
2023 májusában egyesül a Magyar Bankholdinghoz tartozó MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. Az új bank MBH Bank Nyrt. néven működik tovább, egységes márkanévvel és a... ➜
A háború, és az elhibázott uniós szankciók rég nem látott energiaválsághoz és magas inflációhoz vezetnek, ami az előállítási költségek növekedésén keresztül ... ➜
Új vezetői körlevelet adott ki a jegybank a hitelintézeteknek a moratórium alatt lévő lakossági és vállalati ügyfelek nemteljesítése, az átstrukturálás megállapí... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.