Vigyázat: külföldi szamócát értékesítenek hazaiként feltüntetve

2022.05.04

A magyar szamóca jó részét fóliasátorban termesztik, ami nemcsak jó minőséggel, de magasabb árral is jár. Ez teszi vonzóvá a külföldről származó szamóca átcsomagolását és magyarként árusítását.

A NÉBIH szerint a szamóca mellett a dinnyénél és az áfonyánál fordul elő, hogy magyarként importot veszünk. A trükközőket az elérhető extra haszon hajtja, pedig a büntetés több millió forint is lehet. Később érik, ráadásul harmadával drágult is a magyar szamóca, a külföldiért fele annyit kérnek az árusok. Sokan rákényszerülnek arra, hogy az olcsó, külföldit veszik meg, de ezzel a hazai termesztőket hozzák nehéz helyzetbe többek között azzal, hogy leverik az árakat -ez az általános termelői tapasztalat. A termelői ár 3000-3500 forint körül kezdődik, s ahogy a mennyiség növekszik, úgy megy lefelé és áll meg 700 forintnál. A kézimunkaigény is növeli a költségeket.

Többször is visszaéltek már Zelnik Péter nevével. A nagyrédei termelő azt mondta: nem tett feljelentést, de megszakította a kapcsolatot azzal a termelővel, aki csalt. Nem jelent biztonságot az, ha ki van írva: magyar eper. Voltak olyan kereskedők, akik megvettek pár láda magyar szamócát, kitették mutatóba a pultra és a pult alatt az olcsó, importot adták oda a vásárlónak magyarként. Az import szamóca zölden van leszedve és a kamionban érik meg, ezért amikor egy ládában besorolják a szamócát, az biztos, hogy import. A NÉBIH is tudja, hogy csábító az átcímkézés. Ecsedi István ellenőrzési osztályvezető azt mondja, hogy laboratóriumban, izotópos vizsgálattal ellenőriznék a feltüntetett származást. -A gyakorlott ellenőri szem kiszúrja, hogy mi az import. A görög és a spanyol szamóca sokkal sötétebb, míg a magyar téglás pirosas színű. Óriási a különbség árban is a hazai és a külföldi között, ami csábító a kereskedőknek. Amennyiben bebizonyosodik, hogy az áru eredetét meghamisították, a bírság a tétel értékének kétszerese, de minimum 15 ezer forint lehet, a nyomon követhetőségi szabályok megsértésekor a bírság tételenként 50 ezer forint értéktől függetlenül.

Növényvédőszer.hu - Kommunikáció