Veszprém-Balaton 2023: a zirci apátság söre lett a hivatalos ital

2022.06.06

A zirci Ciszterci Apátságban működő sörmanufaktúrában készül a Veszprém Balaton 2023 Európa Kulturális fővárosa program hivatalos söre. Az italnak még nincs neve, ezért a veszprémiek ötleteit is várják. Helyi serfőző mesterek kísérletezték ki az egyedi receptúrát, amelynek eredménye egy citrusos, gyümölcsös, bodzás ízvilág. A tervek szerint e hónap végétől már a térség vendéglőiben és Budapesten is kapható lesz.

1735-ben nyitotta meg az apátság az első sörüzemét, ehhez valószínűleg a szerzetesek hozták magukkal a tudást és szokást. Ennek valóban megvan a hosszú történelmi hagyománya, ami 2015-ben indított útjára az apátság. Így foglalta össze az előzményeket Bérczi László Bernát ciszterci apát.

16 darab 2 ezer literes sörös tartály: itt erjed a sör másfél, két hónapot, illetve ebben a térben szűrik és pasztőrözzük a söröket. A malátát Dunaújvárosból hozzák, a komló külföldről érkezik, mivel Magyarországnak kevés komlóültetvénye van. S hogy mitől másabb ez a sör, mint amit megszokhattunk, arról Prikkel Ákos, a Zirci Manufaktúra vezetője azt mondta, hogy belga alapú sört választottak, amit speciális komlóval fűszereztek. -Legyen új megközelítésű, de ne legyen klasszikus apátsági sör. A kettő között az a különbség, hogy az apátsági sörök erősebb alkoholtartalmúak és azért gondoltuk, hogy egy könnyedebb változat a Balatont is reprezentálja. Évente 350 ezer palack készül belőle -hangoztatta a szakember.

A Zirci Apátság egy olyan európai rend, amely az összetartozás jegyében szeretne hozzájárulni az Európai Kulturális főváros program sikeréhez. Ezért a sörmanufaktúrában készülő szerzetesi sör azért is különleges, benne van az alapanyag és az idő. Sokkal karakteresebb, egyedibb sörről van szó, ami büszkesége lehet az EKF-nek.

Növényvédőszer.hu - Kommunikáció