Uniós oltalmat kapott a Homokháti őszibarack pálinka

2022.03.14

Az Európai Bizottság döntése alapján a napokban uniós oltalmat kapott a Homokháti őszibarack pálinka. A termék korábban az Agrárminisztérium Földrajzi Árujelzők programjában kapott helyet.

Az őszibarack pálinka hol is lehetne népszerűbb, mint a homokháti termőtájon, egyre többen főznek ugyanis pálinkát az ízletes gyümölcsből. Saját célra, a családnak és az ismerősöknek -így összegzi a múltat Horváth Tamás amatőr pálinkafőző, aki az alapanyag minőségéből soha nem engedett. Nem a mennyiségre, hanem a minőségre törekszik, ami ha kevés is, de tökéletes. A Homokháti őszibarack uniós oltalma nem minden őszibarack pálinkának jár. Kerekes Pál, a Kerekes Pálinka Kft. tulajdonosa azt mondja, négy pilléren áll az őszibarack pálinka különlegessége és uniós oltalmának megszerzése. Ezek a következők:

- A Homokhátság területe és az egyedi talajszerkezet

- A Homokhátság különleges mikroklímája

- A napsütéses órák száma sokkal magasabb

- Íze, gyümölcsössége édességgel dominál, lecsengése enyhén dzsúszos

Ezen kívül közepesen testes pálinkáról van szó, amelynek légiessége és tartóssága kellemes íz kölcsönhatást eredményez. Azt kellett igazolni az eljárás során, hogy miben különbözik az ország többi, egyéb őszibarack fajtáitól. Ez abban más, hogy nem mandula alapon terem, hanem vad őszibarackra van oltva és összességében más az ízvilága, mint például a budaörsi, vagy a Győr környéki őszibarackoknak. A Homokhátság egy nagyon jól körülhatárolható terület, egybeesik 13 község adminisztratív határaival. Ez 823 négyzetkilométeres területet takar, az itt termelt őszibarackból készült pálinka tartályban, vagy kannában erről a területről nem vihető ki, csak palackozva. Csak ezen a területen előállított gyümölcsből készülhet, csak olyan pálinkafőzdében, amelyik a leírásnak megfelel.

A pálinkakészítők szerint az uniós oltalom erkölcsi és szakmai elégtétel, egy majdnem tizenöt éves munkának a vége, vagy egy új fejezet kezdete.

Növényvédőszer.hu - Kommunikáció