Több lehetőséghez jutottak a gazdák az AgroLink megjelenésével

2022.05.13

Gazdaságilag már az első évében eredményes esztendőt zárhat a tavaly nyár elején megalakult AgroLink Zrt -erről ír a Talentis Agro.hu weboldal. Makai Szabolcs és Hollósi Dávid értékelése.

Az AgroLink a mezőgazdasági termékek nagykereskedelmével és banki szolgáltatásaival, valamint az egyedülálló megoldásokkal új szereplőként jelent meg az agráriumban. Az értékesítési számokból kiderül, hogy a hagyományos integrátori tevékenységtől eltérő piaci vállalkozásra igény van a hazai gazdatársadalomban.

Makai Szabolcs, a Talentis Agro Zrt. vezérigazgatója
Makai Szabolcs, a Talentis Agro Zrt. vezérigazgatója

Az AgroLink azzal az elhatározással jött létre a Talentis Agro Zrt. és a Takarékbank összefogásával, hogy semmiképpen nem kívánja utánozni a többi integrátort, hanem megpróbál egyedi lehetőségeket nyújtani a termelőknek - fókuszálva többek között az imputanyag kereskedelemre. Makai Szabolcs, a Talentis Agro Zrt. vezérigazgatója az egyik helyzeti előnyt a holding hatalmas földterületében látja, amely miatt a multinacionális cégek is szívesen kötnek üzletet az AgroLink-kel. -Az ebből keletkező kedvező árbevételt továbbítjuk azoknak a partnereinknek, akik imputanyagot vásárolnának tőlünk. A másik egyedisége az AgroLink Zrt-nek az, hogy a feldolgozókat közvetlenül kapcsolja össze a termelőkkel, ezért a kereskedők kiiktatásával lehet együttműködést kialakítani például a KALL Ingredienst és a Viresol Kft-vel, tehát a kukoricát felhasználó izocukor és a búzát feldolgozó keményítő gyárral. Az integrátori piac fő jellemzője a gépek értékesítése, a precíziós gazdálkodás népszerűsítése, valamint az imputanyagok eladása, ezzel szemben mi inkább egy olyan beszerzési szövetkezetként vagyunk jelen a piacon, ahol megfizethető az alapanyag és közvetlen kapcsolat alakítható ki a partnerek között -sorolta Makai Szabolcs.

A gazdálkodó a nevéből adódóan elsősorban a növénytermesztéshez és az állattenyésztéshez ért, de a pénzügyi ismeretek elsajátítására már kevés ideje marad. Az AgroLink Zrt. a termelési költségek csökkentése mellett a kedvező banki szolgáltatásokban is piacvezető pozíciót foglal el. Hollósi Dávid, az MKB Bank és Takarékbank Agrár és Élelmiszeripari üzletágának ügyvezető igazgatója azt nyilatkozta, hogy az AgroLinken keresztül a gazdák sokkal több lehetőséghez jutnak, mint egy hagyományos integrátor cégnél, vagy egy banknál, biztosítónál. A piacon gyorsan elterjedt, hogy egy új integrátor cég alakult: ezután kellő kíváncsisággal és bizalommal kezdtek fordulni a társasághoz a vevők. Egy év leforgása alatt az értékesítési számok - visszaigazolták a jogosultságát. -Az AgroLinknek nincs sem értékesítői hálózata, sem pedig területi képviselője, hanem forgalmazókkal dolgozik és a termékei - vetőmag, kukorica, műtrágya, növényvédőszer - egyaránt eljutnak a kistermelőktől a legnagyobbakig -összegezte Hollósi Dávid.

Az integráció azt jelenti, hogy egyes vállalkozások a termeléshez segítséget nyújtanak azoknak a gazdálkodóknak, akik a munkálatok megfinanszírozásához pénzügyi nehézségekkel küzdenek. Ebbe - a tavaly júniusig - kétszereplős piacra lépett be harmadik szereplőként az AgroLink a hagyományos tevékenységi körökhöz képest egyedülálló megoldásokkal -olvasható a Talentis Agro.hu oldalon.

Növényvédőszer.hu - Kommunikáció