Terméscsökkenéssel járna a brüsszeli zöld megállapodás bevezetése

2022.04.17

Az uniós úgynevezett zöld megállapodás nem került le a napirendről, bár ezt hátráltatja jó néhány tagállam ellenállása. A zöld megállapodás komoly kihívások elé állítja a magyar mezőgazdaságot, ha elfogadják.

A célokkal sokan egyetértenek - például az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével -, de a gondok abból adódnak, hogy a stratégiákhoz nem készül hatástanulmány, fűnyíróelv érvényesül, így a végrehajtása erősen kétséges. Ilyen például a növényvédőszer hatóanyagokból fakadó kockázatok ötven százalékos csökkentése 2030-ig. Egy ilyen hatóanyag kifejlesztése 10-12 év és 250-300 millió euró, ez ennyi idő alatt nehezen elképzelhető.

A mezőgazdaságot is igyekeznek rossz színben feltüntetni - nem csak a növényvédőszer gyártó ágazatot, hanem az állattenyésztést is -, amely Brüsszel szerint felelős a magas szén-dioxid-kibocsátásért és az alapanyagok - köztük - a nagy vízfelhasználásért. Ebben az esetben nem vegyszerekről van szó, hanem növényi gyógyszerekről. Ahogy egy embernek, vagy állatnak szüksége van gyógyszerre, ugyanez igaz a növényre is. Most az a folyamat zajlik, amikor megpróbálják ezeket jogszabályokba beépíteni, ennek az első próbálkozása a Közös Agrár Politika, ahol a miniszterek tanácsának sikerült megakadályozni, hogy ezek a célok bekerüljenek a KAP előírásaiba, s hogy ezt a gazdálkodóknak kötelezően végre kell hajtania.

Terméscsökkenéssel és a fogyasztói árak emelkedésével kell számolni, ha kötelezően előírják például a növényvédő szerek csökkentését, de a növényvédőszer gyártók erre is készülnek: több tízmilliárd eurót költenek arra, hogy precíziós és digitális megoldásokat találjanak.

Zászlós Tibor
Zászlós Tibor
Najat Attila
Najat Attila

Ez csak egy része a zöld megállapodásnak nevezett tervezetnek, amely felvet bizonyos kérdéseket. A kémiai növényvédőszer kínálat csökkentése egyik pillanatról a másikra nem valósítható meg a gyakorlatban. Erről beszélt a Kossuth Rádió április 12-i reggeli műsorában Zászlós Tibor a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke és Najat Attila, a Biocont Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.

Növényvédőszer.hu - Kommunikáció