Szupercella pusztított a gyümölcsösökben és a szántóföldön

2022.05.30

Vihar és jégeső is pusztított a múlt héten Somogy megye egyes részein. A gyümölcsösökben - azon belül jelentősebben a szamócásokban - szinte a termés teljes egésze odaveszett, de a szántóföldi kultúrák egy részében is jelentős a kár.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közlése szerint teljes kapacitáson működtek a talajgenerátorok, így hazánkban kisebb a kár, mint a szomszédos országokban. Szó szerint becsapódtak a dió és a tojás nagyságú jégdarabok a megyében: a csökölyi szamócásokban katasztrofális a helyzet. Pajzs Imre őstermelő a három évtizedes szakmai pályafutása alatt ilyen természeti jelenséget még nem látott. Negyedórán keresztül esett a szárazjég, amelyet dió nagyságú eső követett.

A termés nyolcvan százalékát - tehát az érett gyümölcsöket - érte kár ezzel, de a napokban kiderül, hogy a zöld szemek mennyire sérültek.

A Dél-somogyi gyümölcsösökben sem sokkal jobb a helyzet: Madarász Zoltán tíz hektáron foglalkozik gyümölcstermesztéssel, neki az érésben lévő szamócáját és cseresznyését érte jégkár. Ezek a legsérülékenyebbek ebben a szakaszban, így a kára szintén nyolcvan-kilencven százalékos. A barackot, a szilvát és a körtét szintén érte jégkár, ezek legalább "csak" ötven százalékosak, de a maradék, fán maradt termés is kétséges, hogy milyen állapotban van. -Ahol a jég megütötte a gyümölcsöt, az is sérült marad, tehát nem lesz első osztályú a minősége -tette hozzá Madarász Zoltán. Virágzáskor még közepes, jó termésben reménykedtek a környékbeli termelők is, mert az előző évekhez képest nem érkeztek meg a fagyok, de elég negyed óra ahhoz, hogy minden veszendőbe menjen.

Nem csak a gyümölcsösök, hanem a szántóföldi kultúrák egy része is megsínylette a múlt heti jégesőt. Szabó Tamás nagybajomi gazda azt nyilatkozta, hogy a tönkölybúzáját szó szerint lefejezte a vihar. A repce becője nem szenvedett kárt, de a napraforgó száz százalékban megsemmisült, a kukorica várhatóan kiheveri a történteket.

A szupercella ellen a legmodernebb jégkár elhárító rendszer sem tud hatékony védelmet nyújtani -mondta Berek Gábor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy megyei elnöke, aki hozzátette: a riasztott területeken folyamatosan működtek a talajgenerátorok, de kizárólag azt lehet ezekkel megoldani, hogy a jégcseppek mérete minél kisebb legyen. Ausztriában és Szlovéniában is hét centiméter átmérőjű jeget mértek, idehaza 4-5 centis hullott. Száz százalékos biztonsággal garantálható, hogy a kamara által működtetett generátorral a lehullott jég mérete kisebb. A gazdák gondjait tovább növeli, hogy a biztosítók a gyümölcsösöket a nagy kockázat miatt nem biztosítják, a kártérítési alap esetében pedig az előző évek termésátlagával számolnak, amely igen gyenge volt a hazai gyümölcsösökben.

Növényvédőszer.hu - Kommunikáció