Megkezdődött a gyümölcsmolyok rajzása

2022.05.24

Zsigó György növényorvos tanácsai 8. Több is eshetett volna! A növényeink még mindig szomjaznak, azonban több kórokozó gombafajnak, a levéltetveknek és az atkáknak elegendő volt ahhoz, hogy fertőzzenek, terjedjenek.

A szél és a szokatlanul nagy meleg tovább szárította a kertek talajait, a fagyosszentek pedig egy kicsit elkésve, de néhol hajnali fagyot is hoztak. Gyengébbek, érzékenyebbek lettek a növényeink, védeni kell őket. A május 18-i fotón a körte varasodásának, a rozsdájának és a körtelevél gubacsatkának a tüneteit is láthatják. A három károsító közül a varasodás okozhatja a legnagyobb gondot. Ennél a fényképen látható fertőzési szintnél már feltétlenül védekezni kellene, a fogékony almafajtákban is. A rozsdagombák fejlődése, biológiája több ponton is eltér varasodásnál megismertektől. Ezért a varasodás elleni készítmények visszafogják a terjedését, de nem tudnak 100%-os eredményt elérni a rozsdák ellen. A Score 250 EC és névváltozatai az Alfa-Solo, a Yerupaja és a Difcor 250 EC kifejezetten a rozsdákra is bevizsgált és engedélyezett. A május 16-i fotón a szeder rozsdájának a spóratelepei láthatóak, a fenti készítmények itt is engedélyezettek és egy kisfilmet is készítettünk az őszi teendőkről. Sajnos a filmben ajánlott mankoceb már nincs forgalomban. (A körterozsda gazdaváltós gomba, egyes borókafajokról terjed át a körtére. Állítólag 100-150 méteres szomszédságból is átfertőzhet széllel, rovarokkal.)

Az összes gyümölcsmoly rajzik, már az almamoly és a tarka szőlőmoly hernyói ellen is el lehet kezdeni a védekezést. A permetezések indításáról a gazda tud dönteni! Színesedik a cseresznye és megjelentek a cseresznyelegyek is. A legtöbb csapdakertünkben már jelezték a kollégák a ragacsos sárgalapokra felragadt legyeket, valószínűleg már a fák napsütötte oldalán párzanak az Önök kertjében is. Ezt a fák tetejére kiakasztott ragacsos sárgalapokkal pontosíthatják. Néhány korai cseresznyefajta még a tojásrakás előtt leszüretelhető, a fajták többségénél azonban védekezni kell annak a kertésznek, akit nagyon zavarnak a "kukacos" (valójában nyüves) cseresznye vagy meggyszemek.

A rovarölő szerekben nincs változás. Felszívódó a Mospilan 20 SG(14 é.v.i.). Kontakt szerek, melyekkel ismételni kell: Decis és a Kaiso Garden (mindkettőnél 7 é.v.i.), míg a Karate Zeon 5 CS és a Lamdex Extra (mindkettőnél 3 é.v.i.). Színesíti a palettát a cseresznyelégy ellen is engedélyezett Combi-protec "hatásjavító segédanyag", melynek a technológiáját még tisztázni kell és főleg a diónál lesz nagy jelentősége.

A szélsőséges időjárás a növények tápfelvételét is megnehezíti. A fénykép egy olyan rózsabokor leveléről készült, amely a talajból nehezen tudta felvenni a tápanyagokat. Ezek tipikus hiánybetegség tünetek. A szállítást végző levél erek még működnek, zöldek, de máshol már halványodnak, sőt a szélek felé elhalnak a levelek. Vashiányra tippelek, de mivel az egyes tápanyagok felvétele sok környezeti tényezőtől függ, többek között pl. a többi tápelem mennyiségétől, arányától is, ezért egy mikroelemekben gazdag komplex talaj, illetve lombtrágyát javaslok. A sárgult levélszövet könnyen perzselődik, az alsó dózissal permetezzenek.

Növényvédőszer.hu - Zsigó György