Május végéig köthető meg a növénybiztosítás

2022.04.26

A kiszámítható és stabil gazdálkodás ma már elképzelhetetlen növénybiztosítás nélkül. Az elmúlt években egyre több, de még nem elegendő gazdálkodó ismerte fel a növénybiztosítás nyújtotta előnyöket.

Évente tíz gazdaságból megközelítőleg egyet időjárási viszontagságokból eredő kár ér. A szántóföldi növényeknél a biztosítottság nem éri el az 50 százalékot, Ausztriában 90 százalékos ez az arány. A részletekről Baranyi Szabolcs, a Groupama Biztosító mezőgazdasági üzleti igazgatója a következőket mondta: 

Baranyi Szabolcs, a Groupama Biztosító mezőgazdasági üzleti igazgatója
Baranyi Szabolcs, a Groupama Biztosító mezőgazdasági üzleti igazgatója

"Mivel a szántóföldi növényárak megemelkedtek, ami minden gazdát arra ösztönöz, hogy érdemes biztosítást kötni. Például egy tonna kukorica korábban 45 ezer forint volt, most 125 ezer forint, ezért elgondolkodtató, hogy a szabad ég alatt mennyit alszik és milyen időben a kukorica. Ugyanez igaz a repcére is, ami az időjárás kitettsége miatt ráadásul az egyik leginkább veszélyeztetett növény. Mindkét növénynek ráadásul olyan magas az ára, ami indokolja a biztosítás megkötését".

A gazdák között még mindig az az általános vélekedés él, hogy ha eddig nem volt kár, akkor ezután is megússzák. Sokan inkább válogatnak a növények közül, vagyis azokra kötnek biztosítás, amelyre veszély leselkedhet. Pedig a növénybiztosításra állami támogatás is jár. Az elmúlt években uniós támogatással a Magyar Állam Kincstár a befizetett növénybiztosítási díjnak visszaadja bizonyos százalékát. Ez a 2021-es évben hetven százalék volt.

Baranyi Szabolcs szerint érdemes szakembert felkeresni, hogy ő ajánljon olyan csomagot, amelyre a gazdának szüksége van, s elmagyarázza, hogy mit jelent a kármentességi kedvezmény, az elő gondosság. Sokan vannak a piacon, akik megtanulták a növénybiztosítást, tehát bízzák rájuk magukat a növénytermesztők.

Növényvédőszer.hu - Kommunikáció