Jól jövedelmez a növényvédelmi drónpilóta hivatás

2022.06.02

Hivatalos szakma lett a növényvédelmi drónpilóta. A drónok ugyanis már nemcsak a filmiparban, hanem például az agrárszektorban is jelen vannak. Ezt felismerve a Nébih kezdeményezésére növényvédelmi drónpilóta alapképzés indult. Magyarországon elsőként az ABZ Drone Kft. szerezte meg a jogot, hogy megszervezhesse és elindíthassa az oktatást.

Török Gyula, az ABZ Drone tulajdonos-ügyvezetője
Török Gyula, az ABZ Drone tulajdonos-ügyvezetője

A huszonegyedik században egyre több eszköz segíti a hatékonyabb munkavégzést. Ilyen technikai vívmány a drón is, melyet az agrárszektorban is használnak, többek között permetezésre. A pilóta nélküli drónos növényvédelmi foglalkozás csak néhány hónapja hivatalos szakma, Magyarországon még csak néhány hely nyújt szakképesítést, pedig az igény már most óriási rá. Egy biztos: a képzett drónpilótáknak könnyű dolguk lesz a munkaerőpiacon, több mint versenyképes munkadíjjal kalkulálhatnak. Hogy pontosan mit jelent az új szakma, és milyen képzést kell elvégezni hozzá, arról Török Gyula drónszakértő, az ABZ Drone tulajdonos-ügyvezetője árulta el a legfontosabbakat. 

Nagyon sok szakmában, például a rendvédelemben, építőiparban, lehet használni az eszközöket. A mezőgazdaságban kiemelten fontos, a jövőben pedig megkerülhetetlen szerepet töltenek be a drónok, nemcsak az állomány megfigyelése, hanem a permetezés miatt is. Ezért is vált a növényvédelmi drónpilóta mostantól hivatalos foglalkozássá, a Nébih által lefektetett kritériumrendszernek megfelelően hivatalos szakképesítést lehet szerezni belőle, melyet a szintén Nébih által kijelölt képzőközpontban lehet elvégezni.

"A drónos növényvédelmi szakembereknek több szabálynak meg kell felelnie, például légügyi vagy növény- és környezetvédelmi kritériumoknak. Emellett egy nagyon széles spektrumú tudást is meg kell szereznie a szakmában dolgozóknak: térinformatikai, agrometeorológiai, növényvédelmi és természetesen drónkezelési ismeretekkel is bírniuk kell a szakképzett drónpilótának" - mondta Török Gyula.

A drónok használatára egyre nagyobb az igény az agrárszektorban, néhány éven belül szinte elképzelhetetlen lesz nélkülük a gazdálkodás. Bár az igény hatalmas, nagyon kevés szakember van jelenleg Magyarországon, kétségtelen, hogy a permetező drónpilóta hiányszakmának számít,.

Növényvédőszer.hu - Kommunikáció