Jó szezonban reménykednek a balatoni borászok

2022.06.04

Bemutatták az idei Balaton Bort, a Balatoni Kör kezdeményezésére néhány évvel ezelőtt létrehozott közös italt, amelyhez azóta évről-évre mintegy húsz tóparti borász adja a nevét. Ugyanakkor ez alkalommal a kör tagjai az idei idegenforgalmi várakozásaikról is beszámoltak.

Az idei bort a tó két partját összekötő kompon mutatták be: sajátosságait pedig Dobosi Győző, a Dobosi Pincészet képviselője úgy jellemezte, hogy ez egy közérthető bor, tehát könnyű, gyümölcsös fajtajelleges citrusos, keserű mandulás bor, ami gyorsan megszerethető. -A célunk az volt, hogy olyan bor szülessen, ami mögött nem kell ott állnia a sommelier-nek és elmondani a bor történetét, hanem ha egy laikus kinyitja, akkor élvezeti értéket talál benne. Ezért ez a Balatonnak az az alapbora, ami egy borpiramist tekintve az első szintje -jellemezte a borász. Száz százalék olasz rizlingről van szó és mindenki a saját balatoni borát készíti el. Ennek van egy zsűrije, ahol vak, zárt bírálaton választják ki a Balaton Borát, a stílusa nem változott, hanem inkább egyre kifinomultabban hasonlítanak egymásra, hiszen minden borász másként áll a szőlőhöz. Ezt azzal a zenei hasonlattal illette Dobosi Győző, amikor az önálló zenészek időnként összeállnak egy nagy zenekarban. Egy olyan zeneszám, amit megtanulnak úgy játszani, hogy együtt is jól szóljon, ne csak külön-külön.

Szilágyi Lajos, a Balatoni Kör elnöke az idei várakozásaikról elmondta: nincsen olyan balatoni vendéglátós, aki nem bizakodva nézne a jövőbe és ne azt várná, hogy minden idők legjobb szezonja jönne. -Nem hiszem, hogy az idei az lenne, viszont a legmegélhetőbb szezonja ez lesz a vendégeknek és a vendéglátóknak, abban biztos vagyok. Sokan lesznek, de őrült tömegre nem kell számítani, így nem sorba állással és bosszankodással töltik majd az idejüket a vendégek, hanem megélik azt a millió csodát, amit a Balaton kínál nekik, illetve nekünk vendéglátósoknak is könnyebb lesz, mert szó szerint vendégül láthatjuk őket végre -tette hozzá az elnök.

Növényvédőszer.hu - Kommunikáció