Jó repcetermésben bíznak a termelők

2022.05.16

Az elmúlt húsz év legszárazabb periódusán vagyunk túl. Ez azt jelenti, hogy országosan 30 és 100 mm közötti csapadék esett le, bár még egy hónappal ezelőtt is az elmúlt tíz év legrosszabb időszakáról beszéltünk, most pedig azt látjuk, hogy az őszi vetéseken belül a búzának és az árpának a pozíciója nagyon sokat javult.

Szigli Zoltán, az Isztiméri Bakony Kft. ügyvezető igazgatója
Szigli Zoltán, az Isztiméri Bakony Kft. ügyvezető igazgatója

Bár elmaradt a téli feltöltő csapadék, de ettől függetlenül a tavaszi mennyiség jót tett: a gabonák szépen fejlődnek és az aratáskor jó hozamok várhatók, ha minden így folytatódik. Ezt erősítette meg Szigli Zoltán, az Isztiméri Bakony Kft. ügyvezető igazgatója, aki azzal folytatta, hogy a kapás növényeknek is jót tett a csapadék. Most azonban mindenki a repcére figyel: idén jó termés várható, a kft. 55 hektáron termeszt repcét. Az olajos magvak ára az egekbe szökött, ami a termelőknek jó. Kiszámíthatatlan a piac, nagyon nagy a bizonytalanság, ezért mindenki kivár. A gabonák jól teljesítenek, a világpiaci helyzetből látszik az, hogy komoly és drasztikus áremelkedésre lehet számítani a terményeknél és a kultúrnövényeknél. Napraforgónál és a kukoricánál is jók lesznek a hozamok az aratás időszakában.

Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója
Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója

Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy az előrejelzés azt mutatta: a repcének akár a húsz-harminc százalékát is ki kell tárcsázni, de ez nem következett be, hanem tízezer hektárnál nem több, ami problémás terület. Nagyon szépen és jó ütemben történnek a vetések, a határ állapotát nézve nagyot fordult a világ. Az új termés piaci árairól elmondta: kukoricát 118-120 forintért tudják kötni a gazdák, de a búzánál óriási árakra - 135 forint - számíthatnak a termelők. A magas olajsav tartalmú napraforgót 300 forintért lehet lekötni, de ebben a nagy ingadozásban inkább a termelők kivárnak az agrárpiaci szakértő szerint.

2018 óta komolyan visszaesett a repce termésmennyisége Magyarországon. Abban az évben az országos repcetermés rekordot döntött, meghaladta az egymillió tonnát is, azóta viszont folyamatosan csökkent a hazai termésmennyiség, és 2021-ben már csak 772 ezer tonnányi repce termett Magyarországon. A 2018-2020 közötti időszakban úgy csökkent a repce termésmennyisége, hogy közben a növény vetésterülete folyamatosan nőtt, 2021-ben azonban a vetésterületben is jelentős visszaesés volt megfigyelhető.

Növényvédőszer.hu - Kommunikáció