Jelenleg stabil a hazai tejfelvásárlási piac

2022.03.14

Lassan, de óvatosan kúszik fel a nyers tej felvásárlási ára hazánkban és még mindig elmarad az összeg az uniós, átlagos tejártól. A legnagyobb gondot a termelőknek az áraknál magasabb előállítási költségek jelentik: a különbség nagyjából tíz százalék. 

Közben a hazai tejtermelő piac változik, azaz inkább a nagy gazdaságok állítanak elő piaci mennyiségű tejet, a kisebbek kevésbé bírják a terhelést, sokan felhagytak a tejelő marha tartással. A kormány olyan támogatási környezetet szeretne kialakítani, amelyben a magasabb hozzáadott értékű tejtermékek gyártását segítené, miközben megőrizné a hazai piac közel száz százalékos ellátását is hazai tejjel. Egyetlen liter tej előállítása körülbelül 140 forint, az átvételi ára - bár felfelé kúszik - 125-130 forint körül mozog. Az persze jó hír, hogy az elmúlt néhány évben stabilizálódott a tejpiac. Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója szerint az ingadozások az utóbbi időszakra nem jellemzők, de ami ennél is örvendetesebb, hogy a magyar piac viszonylag stabil, ami nagy mértékben köszönhető annak, hogy a Tej Terméktanács és Szakmaközi Szervezet keretei között a termelők, a feldolgozók és a kereskedők beszélnek egymással. Ez segít abban, hogy a piacon higgadtabb légkör alakuljon ki.

Évek óta nehezen zárkózunk fel az uniós felvásárlási árakhoz, pedig ez lenne a cél. Az unió rangsorában az utolsó között van a magyar nyers tej ára: ha a januári árakat nézzük, akkor mintegy húsz százalékkal marad el a magyar nyers tej felvásárlási ára az uniós átlagtól, nem beszélve az átlag feletti árakról és országokról. A folyamat, hogy a kicsi és közepes termelők közül sokan felhagytak a tejelőmarha tartásával, nem feltétlenül ok a vészharang kongatására - ha az ágazat egészét tekintjük.

"Átalakulóban van a szektor, a nagyobb cégek dominálnak inkább. Még kevesebb cégcsoport még nagyobb helyen állítja elő a tejet, ez a versenyképesség szempontjából kedvező lehet".

Wagenhoffer Zsombor
Wagenhoffer Zsombor

A felzárkózáshoz szükség lenne a szakember szerint a feldolgozási kapacitások átalakítására: amikor túltermelés van, akkor tudjuk porítani a tejet. A másik előrelépés a sajtgyártás, valamint a magas feldolgozottságú termékek előállítása. -Vannak nagyon jó magyar termékek, de ami a tömegtermékeket illeti, abban nem sikerül versenyképesebbeket előállítani -mondta Wagenhoffer Zsombor.

Növényvédőszer.hu - Kommunikáció