Időben kell védekezni az amerikai szőlőkabóca ellen

2022.03.10

Március 31-ig nyújtható be támogatási kérelem az amerikai szőlőkabóca elleni védekezéshez. Az Agrárminisztérium az idén is vissza nem térítendő támogatást nyújt a szőlőültetvények megvédéséhez 240 millió forint éves keretösszeggel. Fontos, hogy a növényvédőszer csak ezen igénylést követően vásárolható meg és a május 1. és július 31. közötti védekezési időszakban juttatható ki.

A szőlő levelén egy háromszög alakú levélforma alakul ki. Ez az amerikai szőlőkabócának, a szőlő egyik legveszélyesebb karantén kórokozójának a fertőzési tünete, a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazmájának vektora. A betegség ellen nem tudnak védekezni a szőlőtermelők, csak az állományt lehet jobb esetben gyéríteni. Pál Sándor egri borász ezt azzal érzékeltette, hogy amikor a levélnek zöldnek kellene lenni, akkor sárgás szín jelenik meg. Ha a legérzékenyebb stádiumában védekezünk a kabóca ellen, akkor nincs vektor, ami átvigye a betegséget és nem terjed tovább. Az aranyszínű sárgaságot gyógyítani már nem lehet, tehát ki kell vágni az ültetvényt.

Éppen befejezték a metszést, már is elkezdték a növényvédelmi munkákat Gál Tiborék szintén Egerben. Annak szurkolnak, hogy ez a hűvösebb időjárás minél tovább kitartson, mert ha berobban a meleg, akkor gyors legyen a szőlő növekedése. -Mindig van új kórokozó, ami megjelenik és ezekre oda kell figyelni, Annyival nehezebb a helyzetünk, hogy az organikus fejlődés irányába teszünk lépéseket és ez megnehezíti a védekezést a különböző kártevők ellen.

A korábbiaknál jóval célirányosabb védekezés valósulhat meg a szekszárdi Bodri Pincészetben 343 millió forintból kifejlesztett betegség előrejelző rendszernek köszönhetően. Hoffmann Péter kutatásvezető azt mondja: a meglévő növényvédelmi előrejelző rendszernek voltak hiányosságai, egyik ilyen a különböző meteorológiai mérőállomások által gyűjtött adatoknak az elemzése. -Ez önmagában nem ad elég tájékoztatást, nem mutatja ki ezt a kórokozót, ezért olyan rendszert próbáltunk összeállítani, amelyben képet adunk a tényleges fertőzésveszélyről -tette hozzá. Előre lehet jelezni például a lisztharmatot a szőlővirágzás előtt, hogy milyen fertőzési nyomásra lehet számítani. Kérdésünkre, hogy hogyan használható a szőlőkabóca esetében, a kutatásvezető megjegyezte: "pontosan látni lehet, hogy az adott időpontban milyen fenológiai stádiumban van a szőlő, ehhez képest milyen fejlettségben van a károsító. Így célirányosan avatkozzunk be, viszont nem permetezzünk feleslegesen".

Növényvédőszer.hu - Kommunikáció