Homoktövis: bizonyítottan immunerősítő, de már hamisítják is

2022.06.19

Javítja a vérkeringést, szabályozza a vércukor szintet, lassítja az öregedést, megóvja a szem egészségét, tele van antioxidánssal, gyulladáscsökkentő hatású. Hosszú ideig lehetne még sorolni a jótékony hatását. Nem véletlenül sorolják ma már a szuper élelmiszerek közé a homoktövist.

Húsz éve még azt sem tudták hazánkban, hogy hol terem a homoktövis, de akik ismerték, azok tudták, hogy egy olyan növényről van szó, ami a nevéből adódóan a futóhomokon is megél. Az első, lényeges információ az volt róla, amikor a csernobili katasztrófa után a szovjet tudósok elkezdték alkalmazni a betegeken. Ekkor derült ki, hogy a daganatos betegségeket képes visszafordítani, csökkenteni, vagy korai stádiumban visszafordítani. Ezt követően már egészséges embereken is kipróbálták és utána jegyezték fel az előbb említett hatásait. A Kecskeméten gazdálkodó Nagy Ervinné Zsuzsa ma az egyik legismertebb homoktövis specialista az országban: orosz kollégáinak köszönhetően elsőként szerzett tapasztalatokat erről a növényről és ma már az egész országban tudják a nevét. Nem titkolja a korát: 76 éves, de nem néz ki annyinak -ezt az elégedett vásárlók és az ismerősök mondják róla. Ezt is a homoktövisnek tulajdonítja, mert étrendjébe harminc évvel ezelőtt már beépítette és ahogy mondja: ismerőseitől sok visszajelzést is kapott az egészség javulásáról és ez is kiül az arcára. A sejteket regenerálja, a rossz sejteket legyőzi. Asztmás férje ezután a kúra után gyógyult ki a betegségből. -A tapasztalatokat így szereztem a 30 év alatt, hogy a családomon is kipróbáltam a homoktövist. Így szaporodott a homoktövis ültetvény egyre jobban -tette hozzá.

Nagy Ervinné Zsuzsa kecskeméti bio homoktövis termesztő
Nagy Ervinné Zsuzsa kecskeméti bio homoktövis termesztő

Nagy Ervinné ma már a Demeter minősítéssel is rendelkezik, ami bio kategória, tehát bio homoktövist termeszt.

Sokféleképpen lehet elkészíteni a homoktövist: a legtöbben úgy szeretik, ahogy a természet adja, vagyis bogyó formájában, de létezik sűrítményben, ivólében, vagy lekvárban is, vagy mézzel keverve. Egy ismerősének kezdeményezésére még pálinkát is főzetett homoktövisből, aminek nagy sikere volt. Nagy Ervinné 1 holdon gazdálkodik, ahol tíz mázsa termést takarít be, amelyet országosan értékesít, s az egyik biztos pont a biopiac Budán szombatonként.

Arra is felhívja a figyelmet, hogy mivel egyre népszerűbb ma már a homoktövis: nem árt a körültekintés, hiszen a nagykereskedelem és a gyógyszeripar is felfigyelt az ebben rejlő lehetőségekre. Sokan utánozzák, de az nem bio és akár tízszeresen is drágábban adják. Csak megbízható helyről - termelőtől - szabad vásárolni és akkor nincs bosszúság. Nyersen egyébként nem adja senki rajta kívül.

Az idei termésről azt mondja, hogy jó volt, mert sikerült a beporzás. Kilenc fajtát jegyeznek világszerte, de tapasztalatai szerint a legjobb az orosz fajta, mert a legnagyobb annak a bogyója, továbbá jó termő és alkalmazkodó. Van már tüskementes homoktövis is, de az nem olyan szívós, mint a hagyományos.

Növényvédőszer.hu - Kommunikáció