Hogyan védekezzünk a tafrina terjedése ellen?

2022.04.09

Zsigó György növényorvos tanácsai 2. Egyre kevésbé lehet az egész országra kiterjedő növényvédelmi előrejelzést adni. Gyakran már egy településen belül is egészen eltérő időjárási jelenségekkel találkozunk.


Egyre több olyan mediterrán származású gyümölcsfajtát is telepítettek a kertészek, melyeknek a betegség ellenállóságával, fagytűrő képességével nem vagyunk tisztában.

Így van ez az őszibarackok esetében is. A pesti kertben tegnap már sziromhullásban lévő laposbarackkal találkoztam és még tafrinától mentesek voltak a levelei, hasonlóan a szomszédos, virágzó nektarinhoz. Dr. Sicz György békéscsabai kollégám viszont a virágzás elején álló néhány fajta levélkéjén már megtalálta a gomba tünetét, a piros torzulást, fodrosodást. Az OMSZ április 7-én készült térképe a vasárnapi helyzetet mutatja a www.met.hu -n. Úgy tűnik, hogy az időjárás országosan hűvösre és csapadékosra fordul. Ez mindenképpen kedvező lesz a tafrinának, a terjedésének.

A fertőzés után csak 1-2 héttel jelentkeznek a deformálódott, elszíneződött levelek. Tehát nem várhatunk a tünetek megjelenéséig, csak megelőzéssel (preventíven) lehet védekezni ellene! Az első lépés már megtörtént, ez a rezes lemosás volt. De most ismételni kell a réztartalmú gombaölőkkel. Rügypattanás után a modernebb,

kevésbé perzselő készítmények közül válasszanak és az alsóbb dózisokkal dolgozzanak. A 2021. évi 1. felhívás mellékletében felsoroltam a rezes gombaölőket, nem változott a számuk. Aki most vásárol, annak a Cuproxat FW-t javaslom, mert ezt, a kedvező pH-ja miatt még később is fel lehet használni őszibarackban, a "fajtára

jellemző színeződés kialakulásáig". Sokan még mindig félnek a réztől, a perzselő hatásától az őszibarackban. Egyre több olyan visszajelzést kapok a

permetező kertészektől, melyek alapján úgy tűnik, hogy még a virágzásban is használható néhány készítmény. Nem perzselik meg a virágokat. Sajnos a fajtákra és egyben a készítményekre is kiterjedő összehasonlító kísérletek nélkül nem tudok biztosan ajánlani olyan rezes gombaölőket melyek nem okoznak kárt.

Ha jól látom még mindig csak egyetlen III. kategóriás rézmentes gombaölőnk van, a felszívódó (szisztemikus) Score 250 EC, mely 2022 -ben pl. Agrizole 250 EC, Alfa-Solo, Dafne 250 SC, Difcor 250 EC, Difend, Difeno 3 FS, Difend 25 EC, Dividend M, Ila 250 EC, Mavita 250 EC, Porter 250 EC és Yerupaja neveken is kapható. A mankoceb hatóanyag engedélyének a tavalyi visszavonása miatt a Miltox Speciál Extrától is búcsúznunk kell, már nem lehet vásárolni.

Akinél még maradt, felhasználhatja, de piacra már nem viheti a terményét. A kis leveleket kell befednünk a permetlével, ezért apró cseppekkel permetezzenek, tapadást elősegítő segédanyagokkal. A fodros levelek leszedésével is lassíthatják a terjedését. Amennyiben hűvösen, esősen folytatódik az év, még a nyár közepén is küzdhetünk a tafrinával. Ebben az esetben ismételni kell a kezelést 5-7 naponta, amíg a levegő hőmérséklete nem éri el a 15-20 °C-t, ekkor leáll a gomba károsítása.

► A Gazdabolt.tv-n sok videót találnak az őszibarack tafrinájáról. Most azt a 2019-es kisfilmet emeltem ki, amelyiken a júniusi támadására hívom fel a figyelmet. Ebben az évben a bőséges májusi csapadék utáni kipárolgás tartotta fent a fertőzést. Érdemes a többi videó között is böngészni.

► A cseresznyének, a meggynek (tünete a boszorkányseprő), a szilvának (tünete a bábaszilva) és a kajszinak is van "saját tafrinája". Mindegyik tafrinafajra igaz, hogy alacsony hőmérsékleten, esős, párás időben terjednek igazán és 15-20 0 C átlaghőmérsékleten már megszűnik a károsításuk. De ne keseredjenek el, lesz még munkájuk! A lisztharmatra és a levélbetegségekre biztosan számíthatnak egész nyáron.

Növényvédőszer.hu - Zsigó György