Hamarosan bárkinek elérhető lesz a digitális szőlőtőke nyilvántartás

2022.03.16

A legnagyobb hazai géngyűjteményben is megjelent a digitalizáció: a Pécsi Tudomány Egyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében elsőként vezették be digitális szőlőtőke nyilvántartást.

Az új rendszer keretében egyedi rádiófrekvenciás azonosítóval ellátott, különböző Kárpát-medencei szőlőfajtákat képviselő 1570 tőkéről naprakész nyilvántartás áll rendelkezésre, ami a kutatók és a borászok munkáját segíti, ugyanakkor az adatbázis egy részéhez bárki hozzáférhet. A chiprendszer alkalmazásának célja a kutatások eredményeinek gyors hasznosítása, az intézetben összegyűjtött adatok rendszerezése révén a PTE és az agrárszektor versenyképességének növelése.

Teszlák Péter, az intézet kutatási igazgatója szerint ez amiatt fontos, mivel Magyarország legnagyobb génbankjának a munkájában szükség van arra, hogy a szőlészeti kutatási munkákat, illetve a génbanki fenntartást digitális alapon, új korszerű technológiákkal végezzék - ez támogatja a kutatóknak a munkáját. Chip azonosítóval vannak ellátva a különböző tételek, tehát a chip felkerül a tőkére, mivel a génbanki rendszer előírja a helyszíni azonosítást. -Ha adatokat veszünk fel a különböző szőlőfajtákról, akkor ezzel a chip-rendszerrel egy felhő alapú adatbázisba kerül minden egyes évközi adat. Leolvasó készülékkel az ültetvényben haladva GPS-technológiával azonosítjuk a tételeket és a későbbiekben az adatbázis is bővíthető lesz. Ennek köszönhetően az egészséges tőke nyomon követhető, de beazonosítható a fajtaidegen tőke is -tette hozzá a kutatási igazgató.

Években mérhető a gyorsulás, hiszen például egy virágzás - ami 8-10 napig tart a szőlészetben- ez idő alatt kell az adatfelvételezést megtenni. Ezt olyan helyen, ahol pár fajta van, könnyű megoldani, de itt 1570 fajtánál kell a fotókat elkészíteni és megfelelően dokumentálni. Amikor megtörténik az adatok felvétele, a szakemberek hozzárendelik minden fajtához az elmúlt hetven év kutatási és kísérleti eredményeit. Ez segíti a borászatokat is: ha valaki új telepítést szeretne, vagy egy adott fajtára kíváncsi, akkor online is összehasonlíthatja a fajtákat és minden mérési eredményről - például a szárazságtűrés - is értesül.

A digitális szőlőtőke nyilvántartás mindenki számára elérhető megfelelő jogosultsággal.

Növényvédőszer.hu - Kommunikáció