Gyepgazdálkodás nélkül nincs állattenyésztés

2022.04.26

Az orosz-ukrán háborús konfliktus és az egekbe szökött takarmányárak miatt a jövőben jelentősen felértékelődhet a gyepgazdálkodás szerepe -erről beszéltek a szakemberek a Kaposváron.

Az Agrárakadémián elhangzott: a hazai gyepek állapota nagyon sokat romlott. Ezért a gazdálkodók és a szakmai szervezetek változást sürgetnek, szerintük a gyepgazdálkodásnak kiemelt szerepet kell kapnia a hazai és uniós agrárstratégiákban. A gyepgazdálkodás háttérbe szorult a precíziós gazdálkodás és a növénytermesztés miatt, viszont azok az állatfajták - húsmarha, juh, kecske, , amelyek a gyepet tudják hasznosítani, azok intenzív körülményen tartott gyepen is képesek kiváltani az abrakfogyasztást például a baromfi és a sertés esetében. Ezeknél a húsféleségeknél kordában lehet tartani az árakat, miután olyan ágazatról van szó, ahol a helyi termelés felértékelődik. A gyep intenzívebb formában olyan hozamokra is képes a legelők és az állatok tömeggyarapodásában, amelyek részben kiváltják a baromfi és a sertéshús piac problémáit.

A Brit Húsmarhafajtákat Tenyésztők Egyesületének 130 tagja van, akik 12 ezer húsmarhával és anyatehénnel foglalkoznak, ehhez a létszámhoz megfelelő gyepre van szükség. Mihalecz András ügyvezető szerint azért van ennek jelentősége, mert ez a tartástechnológia áll a legközelebb a természethez. Ez az egyik legjobb minőségű fehérjeforrás. -A mi éghajlati viszonyaink lehetővé teszik azt, hogy ezt a gazdálkodást minél hatékonyabban folytassuk -tette hozzá a szakember.

A NATURA 2000-es szabályozás sok esetben ellehetetleníti a hatékony gyepgazdálkodást. Erről már Zászlós Tibor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke beszélt, aki szerint a legelők különleges világát nehéz álatok nélkül értelmezni. Ezért a fenntartható gyepterületek állatarás nélkül hézagosak. Sok nézetkülönbség van a természetvédők és az állattartók között: a szélsőséges elveket vallók az állatot akarják leszedni a legelőről, ezért a tenyésztők azt mondják: az állat nem csak a magyar táj része a gyepterületeken, hanem munkahelyeket teremt, ezen kívül hasznosítja azt a bio anyagot, ami aztán hús formájában a fogyasztók asztalára kerülhet.

Növényvédőszer.hu - Komunikáció