A magas alapanyagárak idén és jövőre is velünk maradnak

2022.02.17

Ha tovább folytatódik a száraz, csapadékmentes időjárás, akkor az amúgy is több teherrel küzdő tenyésztők helyzete tovább romolhat. Erre figyelmeztetnek szakértők, aki szerint az őszi kalászosokra is rossz hatással lehet ez a körülmény.Mivel márciusban kezdődnek a tavaszi munkák, áprilisban a vetés, ezért nem mindegy, hogy milyen vetőágyat tudnak készíteni a termelők. Csapadékszegény idő esetén ez a tavaszi vetésekre is kihatással lehet.

Az agrártermelők, a molnárok és a gabonakereskedők az utóbbi hetekben igyekeznek távol tartani magukat a nemzetközi gabona piactól az árak rapszodikus ingadozása miatt. A tonnánkénti búzaárak rövid időn belül 30 euróval csökkentek, majd újra erőteljes növekedésnek indultak. A közeli jövőt tekintve, az árak alakulását továbbra is egymásnak ellentmondó és bizonytalan tényezők befolyásolják. Hogy melyek ezek a tényezők, erről is beszélt szerdán a Kossuth Rádió Hajnal-táj című vidék magazinjában Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke.

-Magyarországon megváltozott a csapadékeloszlás. Évtizedekkel ezelőtt az volt a gyakorlat, hogy a téli csapadéktól a talajvíz készletek feltöltődtek, de ez az elmúlt években már nem volt igaz. Nagyon kevés csapadék esett a télen, most is legalább tíz milliméternyi csapadék hiányzik a talajból, ezért a tavaszi munkák megkezdése előtt nagy segítség lenne az eső -fogalmazott a szakember. A világpiacon az augusztusi- szeptemberi új termések, vagy a kapásoknál a novemberi tőzsdei határidők nagyon szorosak, ennek hatásairól az elnök azt nyilatkozta, hogy idén és jövőre is magas árak lesznek a gabonapiacon, de az önköltség - energiaár, munkaerő, műtrágya - is emelkedett, így ötven és száz százalék között vannak ezek a költségek, tehát az eddigi 30-35 ezer tonnás önköltség 60 ezer forintra emelkedik. Egyelőre mindenki csak a jóslásokra hagyatkozik a nemzetközi folyamatokat látva. A keleti konfliktus számunkra azt jelenti, hogy két nagy gabonaexportőr van a szomszédságunkban, ezeknek a piaci viselkedése egy háborús helyzetben nagy hatással lehet a világpiacra is.

Az árak látványos emelkedésével a növénytermesztők nem zártak rossz évet, de a terméskiesés áruhiányt és áremelkedést okozott. Zászlós Tibor a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke ennek következményeiről azt mondta: a takarmány és szemestermény áremelkedés mellett jó pár imput anyagnak a drasztikus emelkedésére került sor, ami nem jelent meg az árakban, sőt az átvételi árak csökkenéssel reagáltak bizonyos külpiaci viszonyok hatására, ami a termelőknek súlyos veszteséget okozott.

-Az állattenyésztők bizakodó emberek, hiszen a termelési ciklusaik túl nyúlnak egy gazdasági éven. A kormányzat megtette a szükséges intézkedéseket és komoly anyagiakkal támogatja például a sertéstenyésztést. Legutóbb 20 milliárdos összeget jelentett be, amelynek köszönhetően állatfajonként kamatmentes és elhúzott visszafizetésű kedvezményes hitelt lehetett igénybe venni -mondta Zászlós Tibor.

Növényvédőszer.hu - Kommunikáció