Folyamatosan rajzanak a gyümölcsmolyok

2022.06.05

Zsigó György növényorvos tanácsai 9. Keleten az aszállyal küzdenek a kertészek, míg nyugaton jobb helyzetet mutat a met.hu térképe. Egész biztos, hogy a növényvédelmi gondjaik is eltérőek a zalai és a nyírségi gazdáknak. Abban viszont hasonló a helyzetük, hogy valamilyen szinten mindenhol számolniuk kell az alábbi károsítók közül valamelyikkel.

Általánosságban el lehet mondani, hogy erős levéltetű fertőzéssel küzd mindenki. Szerencsére eddig sehol sem alakult ki járvány a kórokozó gombák támadása nyomán. Ez nem azt jelenti, hogy nem kellett védekezni pl. a lisztharmat, vagy a varasodás és a rozsdagombák ellen. Az ültetvényekben, ahol "a profiknak biztosra kell menniük", megelőzésképpen már többször is permeteztek. A Mátrában és Vas megyében is a második permetezését fejezték be a kollégáim szőlő ültetvényekben, a kecskeméti kolléganőm pedig a kétszeri tavaszi lemosást követően, már háromszor permetezte a cseresznyét, a meggyet és a kajszit is. Máshonnan is hasonló számokat kapok, két-három kezelést már kaptak az ültetvények.

A pünkösdi hétvégére megjött az eső, ez belobbanthatja az almatermésűek varasodását és a bogyósok, csonthéjasok levélbetegségeit. Ez utóbbiakra tavaly még a mankocebeket ajánlhattam pl. a Dithane-t, de idén már csak a "finom" rezek maradtak. Enyhe fertőzésnél még a kéntartalmú gombaölők is segítenek. A Topas 100 EC és a Signum WG is engedélyezett a csonthéjasokban egyes levélfoltosságot okozó gombák ellen.

A Topas 100 EC, a Signum WG és a Tazer 250 SC is felszívódó szerek, és a szamóca levélbetegségeire is engedélyezettek, 3 napos é.v.i.-vel. Az esők hatására valószínűleg felerősödik a szamóca szürkepenészes rothadása. A gomba a növény minden részét megtámadhatja. Az élettelen szerves anyagokon (növényi maradványok, pollen, stb.) is meg tud élni, tehát mindig jelen van, folyamatosan számíthatunk a fertőzésre. Csak a nedves, párás időjárásra és a fertőzésre alkalmas növényi részekre vár. A sűrű ültetéssel, a túlzott nitrogén trágyázással, a lombot érő öntözéssel, a talajjal érintkező szamócaszemekkel segíthetünk a gombának. Az aláhúzott készítmények mellett a Switch 62,5 WG és a Teldor 500 SC is bevethető és ezeknek is 3 nap az élelmezés-egészségügyi várakozási idejük (é.v.i.). Málnában, szederben a Chorus 50 WG, a Signum WG, a Switch 62,5 WG, a Teldor 500 SC és a Quadris is engedélyezett szürkepenészre a III. kategóriások közül. A cseresznyelégy és a gyümölcsmolyok is "hozzák a formájukat", mindegyik faj rajzik. Sajnos a keleti gyümölcsmoly, a szilvamoly és már az almamoly esetében is fel kell készülnünk arra, hogy egybefolynak a nemzedékeik. Folyamatos a rajzásuk, így a párzásuk és a tojásrakásuk is. Tehát a hernyókra is mindig számítanunk kell.

Továbbra is csökken azoknak a növényvédő szerek száma, melyekhez hozzászoktunk. Ezért folyamatosan keresnünk kell az egyéb megoldásokat is. Néhányról csupán megfeledkeztünk. Nagyapáink még rendszeresen használták a levéltetveket terjesztő, ápoló hangyák elleni ragacsos övet és az almamoly elleni küzdelemben jól bevált száraz hernyófogó övet. Jó leírást találtam ezekről a gazigazító oldalán. Kipróbálásra ajánlom az egyszerű anyagok közül a csalán kivonatot (7 nap é.v.i. !!!), a fűzfakérget, a konyhasót, a lecitint, a mezei zsurlót, a szódabikarbónát, a talkumot és a tehéntejet. A felhívásban megemlített károsítók megtalálhatóak az engedélyeikben. Ezeket letölthetik a NÉBIH honlapjáról.

Még mindig sokan kérdezik. "Mi ez a ronda lárva a levelek fonákján? Pusztítsam el?" Ne tegyék!

Általában valamelyik katicabogár faj éhes lárváját látom a fotókon. A bábjából nemsokára kibújik a kifejlett bogár, amelyik továbbra is segíteni fog nekünk. Másfél év alatt akár 6.000 tetűt is elpusztíthat egy bogár, állítja egy internetes hírforrás. De hernyókat, meztelen csigákat, rovartojásokat is eszik és a krumplibogarat is megtámadja. A múlt héten egy másfél perces kisfilmet is készítettünk a lárvájáról és a különös formájú bábjáról.

Növényvédőszer.hu - Zsigó György