Eső és felmelegedés: berobbanhat a varasodás

2022.04.17

Zsigó György növényorvos tanácsai 3. Az almatermésűekről se feledkezzünk el. A körték már virágoznak, az almafajták többsége még piros bimbóban van. Milyen rovarokra és kórokozó gombákra kell figyelnünk ezekben a napokban?

Reggel fotóztam a lisztharmatos almaleveleket és a levéltetű ősanyát rejtő piros hólyagos levélkét. A lisztharmattal fertőzött rügyekből kipattant torz levelek felületéről, a fehér "lisztes" gombatelepekről máris szóródnak a terjedést biztosító spórák (a konídiumok). A piros bimbós állapotig a kéntartalmú gombaölők lehetnek a főszereplők. A perzselés elkerülése miatt fontos, hogy egységesen 1-5µ méretűek legyenek a kén szemcsék a gombaölőben. Sok készítmény megfelel ennek a követelménynek: pl. a Thiovit, a Microthiol Special, a Kumulus S, a Flosul, stb. A Jonatán alma termesztése főleg a lisztharmat miatti fogékonysága miatt szűnt meg...

A múlt heti esők valószínűleg megindították a varasodás spóráit, a fa alól, a lehullott fertőzött levelekről már kipattantak a spórák, de ezek még nem találkozhattak nedves felületű levelekkel. A kertek többségében a szél gyorsan felszárította a kis leveleket és komoly harmat sem keletkezett A fogékony fajták (pl. a Starking) tulajdonosainak azonban résen kell lenniük. Újabb esőket és felmelegedést ígérnek a meteorológusok, berobbanhat a varasodás gomba! Ahol nem végezték el a rezes lemosást, esetleg az őszi beteg levelek is még a fák alatt vannak, ott nagyobb valószínűséggel számíthatnak a gombára. A mankocebek kiesése után csak a rezek maradtak a III. kategóriások közül. Szerencsére az újabb típusú réztartalmú gombaölők közül jó néhány még most is használható. Lásd a 2021. évi 1. felhívást. (A II. kategóriás engedéllyel rendelkezők, a "zöldkönyvesek" pl. a Syllit 400 SC-t és a Delan Pro-t is használhatják. Kiváló növényvédő szerek.)

Általában a sziromhullás után kezdenek el permetezni a felszívódó (szisztemikus) gombaölőkkel. Ahol visszatérően súlyos károkat okoznak a fenti gombák vagy 100%-os termést szeretnének, ott már most is bevethetik a felszívódókat. A kis leveleken át is bejutnak a növénybe. Többségük mindkét kórokozó ellen engedélyezett. Néhány ilyen termék: Difcor, Domark 10 EC, Dagonis, Cyflamid (csak lisztharmatra), Qualy és a Chorus 50 WG (csak varasodásra), stb. Ide tartoznak és szintén kettős hatásúak: a jól ismert Topas 100 EC (inkább a lisztharmatra ajánlják) és a Score 250 EC, mely főleg a varasodás ellen hatásos. A felszívódó készítményekkel szemben gyorsan kialakulhat a gombákban a rezisztencia. Ezt megakadályozhatjuk, ha időnként kontakt szerekre váltunk, vagy ha ezeket is bekeverjük a felszívódók mellé. Ez érvényes a lisztharmatnál illetve a varasodásnál alkalmazott permetlevek összeállításánál is. A varasodás ellen rézzel, a lisztharmat ellen pedig valamelyik kontakt kéntartalmú szerrel egészíthetik ki a felszívódós permetlevet.

Nem voltak mindig felszívódó készítmények. A biotermesztőknek most sincs más lehetőségük és a két kontakt gombaölővel ma is eredményesek lehetnek. Azonban a kénnel és a rézzel ismételni kell a kezeléseket, mert az eső lemoshatja illetve a növények "kinőhetik" a növényvédő szeres burkot.

Az egyszerű anyagok közül a fűzfakéreg és a mezei zsurló lisztharmatra és varasodásra is, a lecitin a lisztharmatra, a szódabikarbóna és a talkum a varasodásra engedélyezett az almában. A NÉBIH oldalán található egy 15-ös lista. Jó lenne frissíteni az oldalt, mert már 23 készítmény kapott ilyen engedélyt!

Növényvédőszer.hu - Zsigó György