Egyetemi kutatások is igazolják a mangalicahús jótékony hatását

2022.03.07

A mangalica hús és a belőle készülő termékek iránt egyre nagyobb a piaci érdeklődés. Köszönhető ez az élettani kutatások által bizonyított jótékony hatásának is. Bár a költségek növekedését itt is érzékelik az állattartók, de a kedvező piaci pozíciók miatt a válság a mangalica tartókat talán kevésbé érinti, mint a hagyományos sertéssel foglalkozó gazdákat.

Papp Csaba a Mangalicatenyésztők Országos Szövetségének tenyésztésvezetője szerint a mangalicahús a nemzeti hagyomány és a nemzettudat miatt is fontos a magyarságnak, hiszen büszkék lehetünk erre a fajtára. Jelenleg 120 tenyésztő 9 ezer kocával rendelkezik az országban és számukra is megnyugtató az, hogy előtérbe került a fogyasztása. -Egészségtudatosabbak a fogyasztók, mert megnézik azt, hogy milyen húst választanak és tisztában vannak a mangalica genetikai értékével, ami magas színvonalat képvisel. A tenyésztők ezen kívül az arcukat adják a termékhez: olyan tartási és takarmányozási körülményeket teremtenek, amely biztosítja az egészséges termékek előállítását -hangoztatta a szakember.

A Debreceni Egyetemen élettani kutatások is folynak a mangalicahús jótékony hatásáról. Eközben a szövetség szerint fontos számos tévhitet eloszlatni: a mangalica zsírsertés és nem hússertés. Ami miatt közkedvelt, hogy rendkívül márványozott a húsa, az izom közötti zsír nyolc százalék, míg a normál sertésnél csak egy százalék. Sütéskor nincs szükség plusz adalék zsiradékra, hanem a saját zsiradékában is képes megsülni,

Az egyetem kutatói szerint a mangalica értékes szerepet tölt be a táplálkozásban -erre mutattak rá a szakemberek, amikor a húsát, mint funkcionális élelmiszert vizsgálták. Bebizonyosodott, hogy a kismamáknál esetlegesen fellépő epekő kialakulásának valószínűsége csökken, sőt mangalica zsiradék bevitelével gyógyítható is, de kezelhető az időskori nagyothallás mangalica szalonnával.

A Mangalicatenyésztők Országos Szövetsége védjegyet dolgozott ki, ami segít a vásárlóknak az eligazodásban és garantálja azt, hogy a gazdálkodók mindvégig betartják a tenyésztési körülményeket és garanciát vállalnak a termékre is.

Növényvédőszer.hu - Kommunikáció