Egy évtizede töretlen a tokaji Dereszla pezsgő népszerűsége

2022.03.11

A tokaji pezsgőre egyre nagyobb az igény, ezért már a következő hónapban nagyobb mennyiséget állítanak elő a megnövekedett hazai és külföldi kereslet miatt. Erről ír a Talentisagro.hu hírportál. 

Ezek közül is kiemelkedik majd a rozé pezsgő. A 2020-as évjáratú pezsgőkkel a palackozás után várhatóan ősszel már a vásárlók is találkozhatnak. A pezsgő igazi válságálló ital, amit az is bizonyít, hogy a jelenleg is tartó felfutása 2008-2009 környékén kezdődött, a világgazdasági válság idején. A pezsgőfogyasztás azonban világszerte nő, Skandináviában és Kanadában például két számjegyű az éves bővülés százalékos üteme. Ezt a trendet próbálják meglovagolni a pezsgő készítésre alkalmas borvidékek. Tokaj-Hegyalja is előkelő helyre lépett az utóbbi évtizedben, hiszen szinte minden borászat foglalkozik pezsgővel. 

Ide kapcsolódó hír - amelyről szintén a Talentisagro.hu oldalán olvashatunk -, hogy a Bor és Piac szakmai magazin még novemberben tesztelte a desszertborokat és körbejárta a hazai pezsgőkínálatot is. Ennek eredménye a decemberi számban jelent meg, amely a Dereszla Pincészet két pezsgőjét, a Tokaji Vintage 2016 és a Tokaji Prestige Reserve 2017 nevűeket igen előkelő pontszámokkal jutalmazta. Négy kategóriában hirdették meg a mintákat: pezsgők, késői szüretelésű tételek, tokaji borkülönlegességek, jégborok. A pezsgőket a következő stílusokban várták: tradicionális pezsgők, palackos erjesztésű pezsgők, tankpezsgők, asti típusú pezsgők. Ezt követően késői szüretelésű tételeket is kóstoltak, ebbe a szekcióba az ország összes borvidékéről várták a mintákat, de végigkóstolták a tokaji borkülönlegességeket, az aszúkat, a szamorodnikat, a máslásokat és a fordításokat is. Lehetett nevezni jégborral is.

A tradicionális pezsgők kategóriájában ötven tétel került sorra, ezek közül a két legelőkelőbb a Dereszla Pincészet pezsgője lett, a Tokaji Vintage 2016 és a Tokaji Prestige Reserve 2017

Növényvédőszer.hu - Kommunikáció