Hogyan lehet megkülönböztetni a medvehagymát a mérgező gyöngyvirágtól?

2022.05.02

Élet-halál kérdése, hogy a gyöngyvirágot ne keverjük össze a medvehagymával. Előbbi halálos méreg, utóbbi pedig valóban ehető növény. Hasonlítanak egymásra, ezért könnyen össze is téveszthetők.

A különbségek a következők: a gyöngyvirág levele később terül ki, előtte furulya szerűen vannak összecsavarodva, miközben a medvehagymáé már az elején kiterebélyesedik. A másik fontos különbség az, hogy a medvehagyma levelét ha megmorzsoljuk, vagy letépünk róla egy darabot, akkor intenzív fokhagyma illatot áraszt, ugyanezt nem teszi a gyöngyvirág levele. 

A medvehagyma népszerűségét jól jelzi, hogy sokan szeretnének ültetni akár csak egy erélyládába is: elsősorban a savanyú talajt kedveli. 

A dunántúli erdőkben találni nagyobb mennyiségben bükkösök, tölgyesek aljnövényzeteként. Azért szeret ott élni, mert mély árnyékot ad neki például a bükk egész nyáron. A kora tavaszi időszakot használja ki az erdő alján, amikor besüt a napfény, szinte nincsenek lombok. Ez az a hat hét, amikor a föld felett tartózkodik, levelei fokhagymához hasonló, érvédő anyagokat tartalmaznak. A zöld szín mindig a vértisztítással van összefüggésben: a klorofill a zöld színtestekben van és a hemoglobin a vér oxigénszállító anyaga. Ez a két molekula szinte teljesen egyforma szerkezetileg, csak a közepén lévő magnézium és vas atom adja a különbséget, tehát a zöld növényi résznek nagyon jó hatása van a vértisztításra.

Fokozza az étvágyat, vérnyomás- és vérzsír csökkentő hatása ismert, C-vitamin tartalmának köszönhetően pedig javítja a szervezet ellenálló-képességét. A népi orvoslás a medvehagymát felső légúti megbetegedések megelőzésére és a kialakult hurut súlyosságának csökkentésére, továbbá bélfertőtlenítő, emésztést javító tulajdonsága miatt egyes emésztési panaszok kezelésére alkalmazza.

Növényvédőszer.hu - Kommunikáció