Csak öntözéssel lehet bevételt elérni a mezőgazdaságban

2022.02.24

Tavaly július elsején hirdették ki és október utolsó napján ért véget Magyarországon a tartósan vízhiányos időszak. 2020-ban már tavasszal kezdeményezte az Agrárminisztérium a tartósan vízhiányos időszak kihirdetését, de 2018-ban is volt egy ilyen ciklus Magyarországon. Egyelőre az idei évben is kevés csapadék volt, az ország középső részén kevesebb, mint 10 milliméter.

A csapadékhiány, illetve a csapadék egyenlőtlen eloszlása érzékenyen befolyásolja a magyar gazdákat. Hazánkban a termőterületek mindössze 2 százalékát öntözik, ezen minden ágazati szereplő szerint változtatni kell. Idén télen sem tudnak a talajok megfelelő mennyiségű nedvességgel feltöltődni, ráadásul az elmúlt százhúsz év egyik legszárazabb esztendeje áll mögöttünk. Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint az ország délnyugati és északkeleti sarkait kivéve jelentős, 50-90 mm nedvesség hiányzik a felső egy méteres talajrétegből, ami esetleges tavaszi vagy nyári aszályok előfordulásakor jelentősen felerősítheti azok kártékony hatását.

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója a helyzetet úgy értékelte, hogy amíg nincs elegendő vízkészlet az érintett térségekben, addig nem várható változás. Belvíz idején a sok víz jelent gondot, máskor pedig ugyanezeken a helyeken a vízhiány.

"A víz ma már annyira értékes, hogy a vízelvezető csatornákat több helyen betonelemekkel bélelik ki".

Jelentős kihívás a mezőgazdaság támogatása, kiszolgálása, és ezzel párhuzamosan a természeti környezeti értékek megőrzése. Mindkét esetben víz kell. A tavalyi év is vízhiányos volt. Az aszály térképen a Dél-Alföld és a Nyírség a leginkább érintett, míg a Dél-Dunántúlon csapadékosabb volt az időjárás. Láng István örömmel tájékoztatott arról, hogy jól működik az aszály monitoring rendszer, amely értesít a talaj nedvességi adatokról, ezért két dologra készülnek: hogyan tudnánk segíteni a gazdákat, hogy megelőzzék az aszálykárokat. Ennek egyik módja a vízelvezetés. A másik feladat a megelőzés: vannak olyan területek, amelyeket egyáltalán nem ér el a vízgazdálkodás. Ezért olyan csatorna rendszereket kell építeni, felújítani, amelyek elérhetők akkor is, ha aszály van.

Idehaza százezer hektár az öntözött mezőgazdasági területet nagysága, ami rendkívül kevés, mivel a rendszerváltás előtt ez négyszázezer hektár volt. Most is ez a cél a szakma számára, mert jelentős bevételt csak az öntözöttséggel lehet elérni a mezőgazdaságnak.

Növényvédőszer.hu - Kommunikáció