Öntözésfejlesztéssel előzhetők meg a félsivatagos állapotok

2022.05.26

Elkészült a Talentis Agro Zrt. első öntözési beruházása a Lajta-Hanság Zrt. hársfamajori területén. A régi technológiákat víztakarékos, automatizált berendezések váltották fel és az új, eddig öntözetlen területek a legmodernebb rendszerekkel lettek felszerelve, így mostantól 6.500 hektárnyi terület öntözhető, ami a cégcsoport által művelt területek több, mint 10 százaléka. A holding vezetése még korábban döntött a fejlesztések mellett, amelyeknek már a legelején kiemelt jelentőséget tulajdonított. Erről ír részletesen a Talentisagro.hu. 

A rendszer a tervezett májusi határidőre elkészült, tehát a növénytermelésből ez a terület nem esett ki erre az idényre, sőt már ebben az évben a teljes kukoricatermés öntözötté vált. Hasonló ütemezéssel és kivitelezéssel készül el jövő tavasszal a bakuczi, a csárdaszállási és a fegyverneki projekt is. A Gödöllői Tangazdaság Zrt. 2020. tavaszán telepített 26 hektáros, csepegtető öntözéssel berendezett meggy ültetvényén a fák tápanyag igényeit megpróbálták maximálisan teljesíteni /fenti képünk/, ennek érdekében évente többször megfelelő összetételű tápoldattal is öntözik: gyakorlatilag nincs tőhiány, a fák növekedése kiváló és egyenletes, jó kondícióban vannak. Erre az öntözőrendszerre tavaly tavasszal telepítettek még 10 hektár kajszit, illetve ősszel további 15 hektár szilvát és 15 hektár kajszit. Tehát ez a csepegtető és tápoldatozó öntöző rendszer majdnem 70 hektáros területen biztosítja az eredményes gyümölcstermesztés

A hársfamajori öntözéshez szükséges vizet a Lébény-Hansági főcsatornából kapja a termőföld. A 4 darab Wilo szivattyú 2 ODIS szűrőn át 3.700 méter csővezetéken keresztül látja el a 6 esőztető berendezést. Ezek Valmont gyártmányok, öntözési normájuk 8 mm / 24 óra. Az öntözésre átadott területen már szépen zöldell a 264 hektáron elvetett kukorica.

Kontinentális éghajlatunk egyre szárazabb lesz: félsivatag, sivatagos időszaknak nézünk elébe. Erre figyelmeztet Zimmermann István, a Talentis Agro Zrt. igazgatósági tagja. A január 1. és május 15.-e között mért csapadék a 14 mérési ponton - Szentgotthárdtól Békéscsabáig - csak 3 helyen haladta meg a 100 mm-t. Ez rettenetesen kevés a szakember szerint: amennyiben arányaiban ez így maradna, nem érné el éves szinten a 300 mm-t. A hatvanas években Magyarországon az éves csapadék mennyisége 600 mm körül volt. -A csapadék, a víz, a növénytermesztés és a kertészet szempontjából kardinális kérdés. A növények a tápanyagot - makro-, mezo- és mikroelemek - talajoldat formájában tudják a gyökéren keresztül felvenni. Növénytermesztésünk világszínvonalú, adott a megfelelő szaktudás, a világ legjobb fajtáit, hibridjeit használjuk, növényvédőszer és műtrágya felhasználásunk szintén a világ elitjéhez tartozik, gépeink, eszközeink legalább olyan jók, mint a legfejlettebb országoké. Ami hiányzik, az a megfelelő mennyiségű csapadék -összegezte a szakember a Talentisagro.hu oldalnak adott nyilatkozatában.

Növényvédőszer.hu - Kommunikáció