Exportstop: elég gabona marad idehaza

2022.03.17

Megakadályozhatja az árak elszállását a hazai gabonapiacon a kormányzat által elrendelt exporttilalom. Bár egyelőre ellátási gondoktól nem kell tartani, az intézkedés a legnehezebb helyzetben is biztosítja a hazai szükségleteket. Erről közölt elemzést a TalentisAgro.hu hírportál.

Az érintett termékek egy részéből, például búzából, árpából és kukoricából jelentős exporttöbbletünk van, a teljes tilalom pedig komoly bevételkiesést okozna az ágazatnak. Az export tehát fennmarad, de ezt vélhetően csak olyan mennyiségig engedélyezik, ami az ellátásbiztonságot nem veszélyezteti. Hogyan érinti a magas ár az állattenyésztést? Három piaci szakértőt kérdeztünk erről.

Szigli Zoltán, az Isztiméri Bakony Kft. ügyvezető igazgatója
Szigli Zoltán, az Isztiméri Bakony Kft. ügyvezető igazgatója

Magas termény- és imputanyagárak: így indult az idei esztendő az isztiméri Bakony Kft-ben. Szigli Zoltán ügyvezető igazgató szerint ami ennél is rosszabb, hogy nincsenek kiszámítható árak. A napokban szembesült azzal, hogy a növényvédőszer áraknál a kereskedők nem tesznek közzé árlistát a bizonytalan gazdasági helyzet miatt, pedig raktáron vannak a megfelelő készletek. A háromszázas tejelő tehenészet sorsa, jövője több ponton is válaszút elé érkezett, mivel az önköltséget sem fedezik a kiadások. Emiatt országszerte is komoly átrendeződés várható a cégvezető szerint, vagyis még nagyobb telepek alakulnak ki, hiszen az önköltség jobban leszorítható és kigazdálkodható, de a kisebbeknek csak akkor van jövője, ha képesek feldolgozni a terméket.

Makai Szabolcs, a Talentis Agro Zrt. vezérigazgatója
Makai Szabolcs, a Talentis Agro Zrt. vezérigazgatója

Az ország legnagyobb tejelő szarvasmarha állományával rendelkező Talentis Agro Zrt.-t is érinti az emelkedő alapanyagár. Bár az állattenyésztés számára komoly kihívást jelent a drága az alapanyag, de a felvásárlási árak pozitív irányba változtak. A sertésen, a baromfiféléken és a tojáson továbbra sem keletkezik jövedelem. Makai Szabolcs vezérigazgató úgy nyilatkozott, hogy mindenki örül a növekvő tejfelvásárlási áraknak, emiatt végre jobbak a pozíciók, mint a többi ágazatban. -Elindult egy alapanyagár csökkenés, a búza és a kukorica helyzete is rendeződött, amivel a növénytermesztők - akiknek így is jobb volt a pozíciójuk - jól jártak, legfeljebb nem kerestek annyit, mint amennyiért eladták volna békésebb időszakban. A háború azonban közbeszólt: az alapanyagárak kilőttek, de az exportstop változtathat a helyzeten, mert marad elegendő gabona az országban és lehetőség van a helyi gazdáknak ezt megvásárolni -összegezte a vezérigazgató.

Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója
Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója

A felvásárlási árak emelkedéséről és a várható változásokról Kulik Zoltán a Vitafort Zrt. vezérigazgatója azt mondta, hogy a sertéstartók vannak jelenleg a legnagyobb gondban. Két kormányzati intézkedés is történt a közelmúltban, ezek egyike a négy milliárd forintos támogatás, amely kocánként húsz ezer forintot jelent. Minden gazda egyetlen hízón tizenötezer forintot bukik, ezért ez a négymilliárd forint egy hónapra elegendő a túlélésre. A szakértő hozzátette: a kamatmentes kölcsönről még kevesen tudnak, remélhetőleg a bankok hamarosan megjelennek vele a piacon. Közben megjelent a Magyar Államkincstár közleménye a tenyészkoca állatjóléti támogatás igénybevételének feltételeiről. A vissza nem térítendő támogatás akkor jár, ha az állattartók állatjóléti kötelezettségeket is vállalnak. 

A kérelmet elektronikusan lehet benyújtani március 16. és 31.-e között -közölte a TalentisAgro.hu.

Növényvédőszer.hu - Kommunikáció