Az európai tejpiaci ingadozások ránk is hatással vannak

2022.05.20

A termelői árak emelkedése megjelent a feldolgozói árakban is, ennek ellenére nincs visszaesés a tejfogyasztásban. Biztató az is, hogy Magyarország önellátottsága tejből és tejtermékekből már megközelíti a 100 százalékot.

Hollósi Dávid, az MKB Bank és a Takarékbank agrár- és élelmiszeripari üzletágának ügyvezető igazgatója
Hollósi Dávid, az MKB Bank és a Takarékbank agrár- és élelmiszeripari üzletágának ügyvezető igazgatója

Az uniós átlaghoz hasonlóan Magyarországon is 20 százalékkal nőtt a nyers tej termelői ára, míg az exportpiaci ár 32 százalékkal volt magasabb februárban, mint egy éve. A tej és az abból készülő tejtermékek étrendünk lényeges részét képezik, fogyasztásukkal nemcsak táplálkozásunkat színesítjük, hanem szervezetünk működését is jótékonyan támogathatjuk. Ezért az iskolákban tovább folytatódnak a kampányok, főleg a hazai előállítású termékek népszerűsítésére, tehát az ellátásban nem várhatók kimaradások. Sokszor bele sem gondolunk, hogy a tejtermelés egy nagyon összetett feladat, hiszen gazdaságosnak kell lenni a takarmányozásnak, optimálisnak az állománynak és nem mindegy, hogy a tejet hol értékesíti a gazda. A tej önköltségének a felét ráadásul a takarmány adja, amelynek az ára soha nem látott magasságokban van, ezért ebből egyértelműen következik az áremelkedés, valamint ha a környező országokban is felmegy a nyers tej ára, akkor azt követi a hazai is.

A tejpiaci kilátásokról nyilatkozott a Kossuth Rádió csütörtöki kora reggeli műsorában Makai Szabolcs, a Talentis Agro Zrt. vezérigazgatója, Hollósi Dávid, az MKB Bank és a Takarékbank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának vezetője, valamint Jeney Károly, a csányi tejüzem vezetője.