Aranyárban mérik a legdrágább növényt

2022.03.23

A sáfrány grammja egykor drágább volt az aranynál, és még ma is milliókért adják-veszik a növény szárított bibéjét. A paprika térhódítása előtt a Kárpát-medencében termesztett sáfrány, a világ egyik legjobb minőségűje volt, aztán hosszú időre feledésbe merült. 

Horváth Lénárd Spanyolországban szerette meg a különleges növényt és létrehozta saját ültetvényét. Spanyolországból és Olaszországból érkeztek hozzá ez első tövek, ma már saját klónjai vannak a Fejér megyei Úrhidán. A Magyarországi Sáfránytermesztők Szövetségének elnöke úgynevezett Kahaz-rendszerben termeszti a sáfrányt: a szakkönyvek azt mondják, hogy porhanyósan kell tartani a földet, de ha hagyjuk tömörödni, akkor sűrűbben is rakhatjuk abban az esetben, ha évente két-három centiméter tömény humuszt töltünk a tetejére. -Eredetileg a homokos talajt szereti, de mivel a térségben adott az erősen kötött terület, kiderült, hogy Kazahsztánban is ilyenben termesztik. A gyomlálás időigényes, mert nem vegyszerezünk, egyedül a bordói levet használjuk tőrothadás ellen, valamint növényeket rothasztok, gyógynövényeket főzök és ezekkel történik a permetezés -részletezi a szakember.


A gasztronómia mellett, a gyógyászat is használja évezredek óta

Nem mindig szép zöld a levele, mert a vegetációs időszaka szeptembertől május végéig tart, utána nyári álmot alszik, tehát egy érdekes, fordított világot él. Október közepétől novemberig virágzik. Nem egyszerű a szürete, például nők nem is végezhetik, csak kesztyűben, mert hormonális változásokat indíthat be. Nagy dózisban soron kívüli menstruációt oko

Lila szirmai vannak és belül a vékony szárú bibéket szárítják, így abból lesz a fűszer. Nagyon kell vigyázni, hogy azok a bibék egyben maradjanak. Egy nemzetközi ISO-szabvány a sáfrány bibéket minőségi kategóriákba osztja, ezért arra kell ügyelni, hogy világos részt nem szabad szedni. Ezért az üzletben vásárolt sáfrányt onnan ismerjük meg, hogy nincsenek fehér, vagy világos bibe szárrészek. Egyetlen kilogrammnyi sáfránybibe feldolgozása 520 munkaórát jelent, virágzáskor nagyon sok ember munkájára van szükség.

Növényvédőszer.hu - Kommunikáció