A toxinok veszélyesek az emberi immunrendszerre

2022.03.03

A mikotoxinokat olyan gombafélék termelik, amelyek a gabonákat támadják. Ilyen a közismert fuzárium gomba, amely a női nemi hormonhoz, az ösztrogénhez hasonló toxint és az immunrendszert befolyásoló don toxint termel és káros hatással lehet az emberi egészségre, ha a megengedett határérték feletti mennyiségben van jelen az élelmiszerben.

Minden ország most már nagy gondot fordít arra, hogy határérték felett ne kerülhessen be az élelmiszerláncba ez a két káros anyag. Hogy mely kultúrnövényeket betegíthetik meg a gombafélék, és hogy az állati takarmányozásban, vagy az emberi fogyasztásban lehet-e nagyobb hatásuk, erről is tartott előadást Mesterházy Ákos,a Magyar Tudományos Akadémia nemzetközileg is elismert nemesítő-kutatója.

Ezek a káros anyagok ott vannak például a búzában, mint népélelmezési termékben. Az élelmiszer biztonsági szolgálat szerencsére van annyira felkészült, hogy humán mérgezési problémával csak rendkívül ritkán találkozhattunk eddig. Van olyan toxin, amelyik gátolja az immunrendszer működését: erről az ezredfordulón jelent meg dolgozat aSzegedi Orvostudományi Egyetem professzoraival együtt. Ebben az szerepel többek között, hogy a dontoxinon kívül még van öt olyan, ami ugyanebbe a családba tartozik és az derült ki mindegyiknél, hogy az immunrendszert súlyosan gátolja.

-Ahhoz, hogy egy határértéket megállapítsunk, tudnunk kell, hogy az élő szervezet mennyire érzékeny a toxinra. A legérzékenyebbek a fiatalok, például az 1 kg testsúlyra jutó toxin lényegesen nagyobb, mint egy felnőttnél - ezt az uniós határértékek figyelembe veszik, mert a csecsemőkre külön határérték van: ha búzánál 1,25 milligramm / kilogramm a fuzárium toxin érték, akkor a felhasználásnál ez elcsúszhat, mert ha van benne 0,65 dontoxin, akkor ez a felnőtteknél rendben van, de a gyerekeknél nem biztos -mondja a professzor.

Ha a mezőgazdaság nem képes előállítani azt a minőségű terményt, ami ehhez szükséges, akkor a határérték feljebb csúszik. Van egy sor búza és kukorica fajta, ahol a toxintermelés nem arányos a tünetekkel.

Most már elértünk oda, hogy a gabona kereskedelmet a toxintartalom irányítja.

A vevők megnézik, hogy mit vesznek - kérnek egy toxinbizonyítványt -, de az eladó is megnézeti a terményt, hogy ne kerüljön be határérték feletti az élelmiszerbe. Ha ez a rendszer jól működik, márpedig igen, akkor nincs gond.

Növényvédőszer.hu - Kommunikáció