A szárazság miatt harmadára csökkent a termésátlag kukoricából

2022.02.28

Kellő mennyiségű és minőségű vetőmag készlet áll rendelkezésre a nemesítő házakban. Erről beszélt a Kossuth Rádió kora reggeli műsorában Sándorfy András, a Marton Genetic Cégcsoport ügyvezető igazgatója.

Becslések szerint a az idén tavasszal elvetendő kukorica és napraforgó vetőmag hatvan-hetven százalékban a termelők raktárában van. Csapadékhiányosan indult az idei év -ezt erősítette meg a riportban Mondok József, a Karádi Agrár Zrt. tulajdonosa, aki szerint az elmúlt tíz év legsúlyosabb aszálya volt a legutóbbi, ami miatt komoly terméskiesés volt kukoricából és megemelkedett a műtrágya ára is. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az őszi gabonáknak nagyon kellene a csapadék, de most már sokkal nagyobbak a veszélyek. Amíg eddig 200-250 ezer forintot kellett beletenni egy hektár földbe, addig ez az ár ma már a duplája. Kulik Zoltán agrárpiaci szakértő, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója azt mondta, hogy óvatosan és átgondoltan kell a vetési időszakot és a növényvédelmet is kezelni, de ez igaz a tápanyagellátásra is.

Mivel Magyarország kukoricában nagyhatalomnak számít, így a veszteségeket is jobban megérzi az ágazat. A kilátásokról is beszéltek a szakértők a hétfő reggeli riport összeállításban, melyet az alábbi linken hallgathat meg.

Növényvédőszer.hu - Kommunikáció