A nyulak jelenléte csökkenti a kisiskolások szorongását

2022.03.08

Az osztálytermekben elhelyezett nyulaknak, valamint a velük folytatott állat asszisztált foglalkozásoknak köszönhetően jelentős mértékben, átlagosan 8 százalékkal csökkent a vizsgált első osztályos kisgyermekek szorongása. Erre a megállapításra jutottak a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusának kutatói.

A vizsgálatok fontos része, hogy az állatok számára se okozzon stresszt a közös munka, épp ezért egy szelekciós program indult, amelyben az emberrel legbizalmasabb egyedeket tenyésztik tovább. A kaposvári Kisfaludy Általános Iskolában az egyetem hallgatói rendszeresen tartanak ilyen foglalkozásokat, ami kifejezetten jó hatással van a gyermekekre. Molnárné Bajzik Melinda tanítónő a részletekről azt mondta, hogy az első osztályban már szeptembertől bent van 29. osztálytársként a nyúl a teremben. Egy ketrecben lakik eleinte, aztán ahogy telik az idő és mindkét fél megbarátkozik a helyzettel, kinyitják a ketrecet és napközben is sétálgathat a nyúl a gyerekek között. -A gyerekeknek biztosan jó, hogy van közöttük egy kedves kis állatka, amelyre vigyázni kell, hogy ne lépjenek rá. Mindenképpen hatásos, ha egy kis állatka van az osztályteremben, amelyet simogatni, szeretgetni és becézgetni is lehet -tette hozzá a tanítónő, majd megjegyezte: már az előző csoportnál is hatékony volt ez a módszer, mert nyugodtabbak és kedvesebbek és barátságosabbak voltak a kisdiákok.

Mindezt a kaposvári campus kutatása is alátámasztja. Molnár Marcell egyetemi docens azt nyilatkozta: ez a munka 2014-ben kezdődött, ekkorra lettek olyan nyulak, amelyek biztonsággal elhelyezhetők voltak az iskolában, hiszen arra is figyelni kell, hogy az állatok hogyan érzik magukat. -Ezért olyan nyulakat választunk, amelyek bírják a gyerekek társaságát, tehát szelídségre és stressz tűrő képességre szelektálunk. Szelíd nyulakat szereztünk be törpenyúl tenyésztőktől, de még így is akadtak olyanok, amelyek az osztályterembe kerülés után azonnal menekülni kezdtek, vagy csak két-három hétig bírták a kiképzést -mondta a docens.

A szelekció a következőt takarja: van egy 12 pontból álló teszt, ezt minden nyúllal végig veszik és ennek alapján kapnak sorszámot. A legjobbakat kiválogatják és csak azokat viszik el az osztályokba, amelyek megfelelnek a követelményeknek. Ráadásul ezeket a nyulakat tenyésztik tovább a következő elsősöknek a szakemberek.

Növényvédőszer.hu - Kommunikáció