A nyár közepén emelkedhet a kenyér ára

2022.06.01

Drasztikus kenyérár emelkedést jeleznek előre júliustól: 800 forintos kilónkénti árakról hallani az elemzőktől. Azért júliustól, mert akkor már egyértelműen az új gabona lesz túlsúlyban. Vajon mi indokolja azt, hogy így elszálltak az árak, lehet-e mindent a háborúra és az aszályra fogni?

Tény, hogy a gabona ára a tavalyihoz képest megduplázódott. Lakatos Zoltán, a Gabonaszövetség alelnöke minderről azt mondta a Kossuth Rádióban, hogy amíg tavaly júniusban 62 ezer forintért vásárolták a búza tonnáját, ez a búza most 135 ezer forint. A 95 forintos liszt most 180 forint körül tart kilónként, jelenlegi ismereteik szerint ezek az árak júliustól tovább emelkednek. Arra a kérdésre, hogy mi az oka ennek a drasztikus drágulásnak, hiszen az itthon termesztett búzából bőven jut exportra, a szakember a következőket mondta: "A világpiaci árak határozzák meg a hazai búzaárakat, ezt megfejelte az ukrán-orosz konfliktus, emiatt óriási lett a kereslet. A zsákos, egy kilós finomliszt ott 180-190 forint között mozog, viszont ha július elsejétől a búza ára 140 ezer forint fölé emelkedik, akkor a liszt kilónkénti ára 220-230 forintra is emelkedhet" -elemezte a szakember. Mindez az átadási ár, a fogyasztói ár sem kecsegtetőbb: 300 forintot is meghaladhatja a lisztnél. Ezen a búzatermelők nyernek az alelnök szerint, mert túlárazott a búza, olyan mértékben tekerik fel az árspirált, amit a hazai lakosság nem bír el. Ennek a vége komoly összeomlás lehet,

Tavaly ilyenkor tehát 80-90 forint volt a liszt ára kilónként, ma ennek pontosan a duplája. A szegedi Varga Pékség tulajdonosa, Varga Ferenc azt számolja, hogy nehéz eltalálni azt az árat, amivel a piacon maradjanak, a konkurenciával is rendben legyenek, de a vásárló is megvegye -ez egy összetett feladat, nem sikerült idén eltalálni. -A járulékos anyagokat szállításonként többért kapjuk, a liszt ára folyamatosan emelkedik, ezért a 800 forint reális és nem áll meg -mondta, majd hozzátette: a beszállítók nem mernek árat mondani, de hogy mindenki borúlátó, az biztos.

A régi gabona készletnél semmi nem indokolja, hogy a gabona ára így menjen fel. Általában ezzel érvelnek azok, akik nem értik az emelkedés okát, viszont a nemzetközi tőzsde árai ingadoznak, a gabonatermelők és a nagykereskedők a legjobb árat akarják és nem sokat foglalkoznak azzal, hogy ennek milyen hatása lesz egy országon belül a kenyér árára.

Varga Ferenc szerint így mindenki a pékeket szidja, pedig ők a legkevésbé hibásak: "nem tudunk mit csinálni, ha emelkedik a liszt ára, azt érvényesíteni kell az árakban".

Növényvédőszer.hu - Kommunikáció